Wednesday 2 May 2012

Prawdziwie polska. Salatka ziemniaczana z porem i boczkiem.

Ziemniaki, kartofle, pyry... W polskiej kuchni sa wszechobecne. Panosza sie na obiadowych talerzach, dumne jak pawie, ustrojone gestymi sosami. Laduja w rozgrzanym oleju, by potem wyjsc z tej goracej kapieli w postaci frytek. Chetnie daja sie gniesc i miazdzyc na wszelkiej masci kluski i kopytka.
Nic wiec dziwnego, ze kiedy Pela oglosila kolejna edycje Baru Salatkowego pod haslem "Polske salatki", pierwszym skladnikiem, ktory przyszedl mi do glowy, byly wlasnie ziemniaki. A ze na targach i w sklepach zaczely sie juz pojawiac piekne, mlode kartofelki, postanowilam wykorzystac je jako baze do mojej polskiej salatki. Wyladowal w niej takze podsmazony bekon, cienkie plasterki ostrego pora i zielone kuleczki groszku. Proste? Pewnie. Pyszne? Jeszcze jak! I bardzo, bardzo polskie.


Photobucket


Salatka ziemniaczana z porem i boczkiem
Skladniki:
- 500 g mlodych ziemniakow
- 1 duzy por (tylko biala czesc)
- 4 plastry bekonu, pokrojone w kostke
- 80 g mrozonego zielonego groszku, rozmrozonego
Sos:
- 3 lyzki majonezu
- 2 lyzki smietany 12%
- 1 lyzka posiekanego swiezego szczypiorku
- sol i pieprz, do smaku

Ziemniaki ugotowac w osolonej wodzie. Bekon podsmazyc na suchej patelni, az zrobia sie skwarki. Pora pokroic w cienkie plasterki. Wszystkie skladniki wrzucic do miski. Przygotowac sos: wymieszac majonez ze smietana, dodac szczypiorek, doprawic do smaku sola i pieprzem, polac salatke, wymieszac. Mozna podawac zarowno na cieplo, jak i na zimno.

Photobucket

22 comments:

  1. Masz rację, Polacy maniakalnie we wszystko wpychają ziemniaki :D Gdybyś widziała zdziwienie i oburzenie rodziny, gdy mówimy, ze my ziemniaków prawie nie jemy. "Jak to nie jecie ziemniaków? To co Wy jecie?!".

    A sałatka piękna i pożywna. Następnym razem jak będę na rynku rozejrzę się za młodymi ziemniaczkami.
    Pozdrawiam

    ReplyDelete
  2. Super sałatka :) slicznie wygladaja te młode ziemniaczki. Bardzo lubię ziemniaki, jako dziecko podjadalam nawet surowe xD teraz wolę w sałatkach ;p

    ReplyDelete
  3. Przez te "pyry, karofle i inne ziemniory" Polska jest w europejskiej czołówce zjadaczy warzyw - jakiś czas temu usłyszałam takiego newsa w tv. To dopiero nowina! ;)
    A sałatka wygląda bardzo smakowicie!

    ReplyDelete
  4. Pyszna salatka. Doskonala na piknik :))

    ReplyDelete
  5. Smacznie się zapowiada ta sałateczka:)

    ReplyDelete
  6. Bardzo fajna sałatka :) Rzadko jem ziemniaki jako dodatek do obiadu, wolę różne kasze, ryż i makaron, ale za to lubię ziemniaki w kluskach i sałatkach.

    ReplyDelete
  7. zdecydowanie prześladuje mnie ten por. Salatka pierwszaklasa

    ReplyDelete
  8. Ziemniaki w sałatkach są pyszne. Ja miałam sałatkę ziemniaczaną wczoraj na majowy obiad ogrodni :)))

    ReplyDelete
  9. pyszności. Koniecznie muszę ją zrobić bo ziemniaki w takiej wersji chodzą za mną od dłuższego czasu! :)

    ReplyDelete
  10. Koniecznie muszę wypróbować. Co prawda ziemniaki jadam rzadko, ale jeśli już to młode właśnie.

    ReplyDelete
  11. O jeny ale mi ochoty narobiłaś! a do tego maślanka... wykreśliłabym jedynie groszek :P

    ReplyDelete
  12. Nie wyobrażam sobie kuchni bez naszego polskiego ziemniaczka...jeszcze młodego.Tez właśnie robiłam sałatkę z młodych ziemniaków...zniknęła w jedno popołudnie...a tu widzę również w kompozycji pora-na pewno spróbuję

    ReplyDelete
  13. mniam - uwielbiam sałatki ziemniaczane

    ReplyDelete
  14. uwielbiam takie sałatki, możne zastąpić obiad, a jaka miła odskocznia od mielonego;)

    ReplyDelete
  15. Ja dość rzadko sięgam po ziemniaki, ale takie młode są najlepsze. Wrzuciłabym je chętnie do piekarnika :) Z sałatki musiałabym pora wyciągnąć, nie smakuje mi.

    ReplyDelete
  16. Pyszna wersja z pyrkami :)

    ReplyDelete
  17. bardzo smacznie wygląda!

    Zapraszam do mnie :)

    ReplyDelete
  18. O, są już młode ziemniaki? Moje ulubuione :-) To chyba i ja jakąś ziemniaczaną sałatkę wykombinuję.

    ReplyDelete
  19. ja najbardziej to lubię PYRY hi hi

    pozdrawiamy Tapenda

    ReplyDelete
  20. Bardzo apetycznie i wiosennie wygląda :)

    ReplyDelete
  21. Polskie, jak najbardziej polskie... dziękuję za dodanie tej propozycji.
    Maggie - Bardzo się cieszę z Twojego udziału w tej edycji barku, szczególnie ze względu na odległość pewnej kuchni na Wyspach od Polski.
    Pozdrawiam serdecznie:

    ReplyDelete