Friday, 18 May 2012

Aromatyczna. Ryba w stylu Veracruz.

Shinju znalazla ten przepis u Thiessy, a ona z kolei wyszperala go w ksiazce "Fresh Mexican", ktorej autorami sa Monica Medina-Mora i Angeles Ayala. Wystarczylo mi jednego spojrzenia na liste skladnikow, by wiedziec, ze to bedzie hit.
I nie mylilam sie! Ba, jestem sklonna przypuszczac, ze to danie, ktore laczy w sobie meksykanskie tradycje kulinarne i hiszpanskie wplywy, moze zasmakowac nawet tym, ktorzy za ryba nie przepadaja. Mezczyzna nie przepada, ale jako milosnik srodziemnomorskich smakow byl zachwycony aromatycznym pomidorowym sosem z dodatkiem czosku, kaparow i oliwek. Ryba bedzie dobrze smakowac z ryzem; ja podalam ja z resztkami wczorajszej hiszpanskiej tortilli.

Ryba w stylu Veracruz
Skladniki:
(dla 4 osob, robilam z polowy)
- 4 filety z bialej ryby o zwartym miesie (u mnie rdzawiec) 
- 1 lyzka soku z limonki
- 1 lyzka oliwy z oliwek
- 1/2 kg dojrzalych pomidorow, najlepiej takich, ktore maja duzo miazszu 
- 1 cebula
- 1/2 szklanki zielonych oliwek
- 1 lyzka kaparow
- 1 papryczka jalapeno
- 2 zabki czosnku
- 1 listek laurowy
- szczypra suszonego oregano
- sol i pieprz, do smaku

Filety pokroic na mniejsze kawalki, oproszyc sola i pieprzem, polac sokiem z limonki i odstawic. Pomidory sparzyc, obrac ze skorki, oczyscic z pestek i pokroic w kostke. Cebule, czosnek i jalapeno drobno posiekac, odsaczyc kapary i oliwki, po czym pokroic te drugie w plasterki (zapomnialam tego zrobic, dodalam oliwki w calosci).
W garnku rozgrzac oliwe, podsmazyc na niej cebule, az zmieknie. Dodac czosnek, a nastepnie pomidory, jalapeno, oregano, kapary i oliwki. Dusic na malym ogniu przez 15-20 minut, mieszajac od czasu do czasu i podlewajac woda, jesli trzeba. Doprawic do smaku sola i pieprzem, przestudzic.
Kawalki ryby wrzucic do sosu i poddusic na malym ogniu, az ryba bedzie ugotowana. Podawac z ryzem albo innymi dodatkami.


rybaveracruz


Przepis dodaje do akcji Hola Mexico 2.


19 comments:

  1. Uwielbiam takie rybno-pomidorowe dania. Bardzo lubię każdy ze składników, więc pewnie wykorzystam przepis:).
    PS Nie wiedziałam, że istnieje taka ryba jak rdzawiec;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja tez nie - lepiej znam angielskie nazwy ryb niz ich polskie odpowiedniki (ktore musze wyszukiwac za posrednictwem Google :)).

      Delete
  2. Szkoda, że mój Połówek bez rybny, bo przepis wydaje się być na prawdę interesujący

    ReplyDelete
  3. Świetnie, że Wam smakowała :)

    ReplyDelete
  4. robiłam dziś rybkę na obiad... już widzę, w jakiej wersji będzie następnym razem! :) ;>

    ReplyDelete
  5. rdzawiec.. nigdy nie słyszałam o takiej rybie.. z kaparami trochę jestem na bakier, ale danie wygląda apetycznie:)

    ReplyDelete
  6. Wygląda pięknie. W następny piątek na pewno zrobię. Pytanie tylko jaką inną rybkę można dodać?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jakakolwiek ze zwartym, bialym miesem. Dorsz sprawdzi sie wysmienicie, sola tez da rade.

      Delete
    2. Idealnie, w takim razie wykorzystam dorsza :) Ślicznie dziękuję za przepis :)
      Pozdrawiam,
      Beata

      Delete
  7. Muszę zrobić, lubię takie rybne potrawki, szczególnie z pikantnym akcentem :)

    ReplyDelete
  8. Pysznie! I ja muszę nadrobić rybne zaległości! Super przepis!

    ReplyDelete
  9. Wielką wielbicielką oliwek nie jestem, ale przy tej rybce chętnie bym zjadła :)

    ReplyDelete
  10. Wspaniała propozycja! Absolutnie nie do odrzucenia:)
    Pozdrawiam Cię!

    ReplyDelete
  11. Świetny przepis, już uwielbiam to danie! :)

    ReplyDelete
  12. Musi być wyśmienite! Zjadłabym z apetytem!

    ReplyDelete
  13. robimy kalamary z groszkiem w sosie pomidorowym. Nie próbowalismy jeszcze dodawac groszku do ryby. Trzeba to wziąć pod uwagę.

    Pozdrawiamy Tapenda

    ReplyDelete
  14. Trzeba przyznac, ze ta ryba to rewelacja. Jeden z lepszych przepisow jaki udalo mi sie wyszperac.

    ReplyDelete
  15. Zapowiada się wyśmienicie. Muszę koniecznie zrobić!

    ReplyDelete