Shinju znalazla ten przepis u Thiessy, a ona z kolei wyszperala go w ksiazce "Fresh Mexican", ktorej autorami sa Monica Medina-Mora i Angeles Ayala. Wystarczylo mi jednego spojrzenia na liste skladnikow, by wiedziec, ze to bedzie hit.
I nie mylilam sie! Ba, jestem sklonna przypuszczac, ze to danie, ktore laczy w sobie meksykanskie tradycje kulinarne i hiszpanskie wplywy, moze zasmakowac nawet tym, ktorzy za ryba nie przepadaja. Mezczyzna nie przepada, ale jako milosnik srodziemnomorskich smakow byl zachwycony aromatycznym pomidorowym sosem z dodatkiem czosku, kaparow i oliwek. Ryba bedzie dobrze smakowac z ryzem; ja podalam ja z resztkami wczorajszej hiszpanskiej tortilli.
Ryba w stylu Veracruz
Skladniki:
(dla 4 osob, robilam z polowy)
- 4 filety z bialej ryby o zwartym miesie (u mnie rdzawiec)
- 1 lyzka soku z limonki
- 1 lyzka oliwy z oliwek
- 1/2 kg dojrzalych pomidorow, najlepiej takich, ktore maja duzo miazszu
- 1 cebula
- 1/2 szklanki zielonych oliwek
- 1 lyzka kaparow
- 1 papryczka jalapeno
- 2 zabki czosnku
- 1 listek laurowy
- szczypra suszonego oregano
- sol i pieprz, do smaku
Filety pokroic na mniejsze kawalki, oproszyc sola i pieprzem, polac sokiem z limonki i odstawic. Pomidory sparzyc, obrac ze skorki, oczyscic z pestek i pokroic w kostke. Cebule, czosnek i jalapeno drobno posiekac, odsaczyc kapary i oliwki, po czym pokroic te drugie w plasterki (zapomnialam tego zrobic, dodalam oliwki w calosci).
W garnku rozgrzac oliwe, podsmazyc na niej cebule, az zmieknie. Dodac czosnek, a nastepnie pomidory, jalapeno, oregano, kapary i oliwki. Dusic na malym ogniu przez 15-20 minut, mieszajac od czasu do czasu i podlewajac woda, jesli trzeba. Doprawic do smaku sola i pieprzem, przestudzic.
Kawalki ryby wrzucic do sosu i poddusic na malym ogniu, az ryba bedzie ugotowana. Podawac z ryzem albo innymi dodatkami.
Przepis dodaje do akcji Hola Mexico 2.
Uwielbiam takie rybno-pomidorowe dania. Bardzo lubię każdy ze składników, więc pewnie wykorzystam przepis:).
ReplyDeletePS Nie wiedziałam, że istnieje taka ryba jak rdzawiec;)
Ja tez nie - lepiej znam angielskie nazwy ryb niz ich polskie odpowiedniki (ktore musze wyszukiwac za posrednictwem Google :)).
DeleteSzkoda, że mój Połówek bez rybny, bo przepis wydaje się być na prawdę interesujący
ReplyDeleteŚwietnie, że Wam smakowała :)
ReplyDeleterobiłam dziś rybkę na obiad... już widzę, w jakiej wersji będzie następnym razem! :) ;>
ReplyDeleterdzawiec.. nigdy nie słyszałam o takiej rybie.. z kaparami trochę jestem na bakier, ale danie wygląda apetycznie:)
ReplyDeleteWygląda pięknie. W następny piątek na pewno zrobię. Pytanie tylko jaką inną rybkę można dodać?
ReplyDeleteJakakolwiek ze zwartym, bialym miesem. Dorsz sprawdzi sie wysmienicie, sola tez da rade.
DeleteIdealnie, w takim razie wykorzystam dorsza :) Ślicznie dziękuję za przepis :)
DeletePozdrawiam,
Beata
Muszę zrobić, lubię takie rybne potrawki, szczególnie z pikantnym akcentem :)
ReplyDeletePysznie! I ja muszę nadrobić rybne zaległości! Super przepis!
ReplyDeleteWielką wielbicielką oliwek nie jestem, ale przy tej rybce chętnie bym zjadła :)
ReplyDeleteWspaniała propozycja! Absolutnie nie do odrzucenia:)
ReplyDeletePozdrawiam Cię!
juz czuje ten aromat mmm..
ReplyDeleteŚwietny przepis, już uwielbiam to danie! :)
ReplyDeleteMusi być wyśmienite! Zjadłabym z apetytem!
ReplyDeleterobimy kalamary z groszkiem w sosie pomidorowym. Nie próbowalismy jeszcze dodawac groszku do ryby. Trzeba to wziąć pod uwagę.
ReplyDeletePozdrawiamy Tapenda
Trzeba przyznac, ze ta ryba to rewelacja. Jeden z lepszych przepisow jaki udalo mi sie wyszperac.
ReplyDeleteZapowiada się wyśmienicie. Muszę koniecznie zrobić!
ReplyDelete