Ziemniaki, kartofle, pyry... W polskiej kuchni sa wszechobecne. Panosza sie na obiadowych talerzach, dumne jak pawie, ustrojone gestymi sosami. Laduja w rozgrzanym oleju, by potem wyjsc z tej goracej kapieli w postaci frytek. Chetnie daja sie gniesc i miazdzyc na wszelkiej masci kluski i kopytka.
Nic wiec dziwnego, ze kiedy Pela oglosila kolejna edycje Baru Salatkowego pod haslem "Polske salatki", pierwszym skladnikiem, ktory przyszedl mi do glowy, byly wlasnie ziemniaki. A ze na targach i w sklepach zaczely sie juz pojawiac piekne, mlode kartofelki, postanowilam wykorzystac je jako baze do mojej polskiej salatki. Wyladowal w niej takze podsmazony bekon, cienkie plasterki ostrego pora i zielone kuleczki groszku. Proste? Pewnie. Pyszne? Jeszcze jak! I bardzo, bardzo polskie.
Salatka ziemniaczana z porem i boczkiem
Skladniki:
- 500 g mlodych ziemniakow
- 1 duzy por (tylko biala czesc)
- 4 plastry bekonu, pokrojone w kostke
- 80 g mrozonego zielonego groszku, rozmrozonego
Sos:
- 3 lyzki majonezu
- 2 lyzki smietany 12%
- 1 lyzka posiekanego swiezego szczypiorku
- sol i pieprz, do smaku
Ziemniaki ugotowac w osolonej wodzie. Bekon podsmazyc na suchej patelni, az zrobia sie skwarki. Pora pokroic w cienkie plasterki. Wszystkie skladniki wrzucic do miski. Przygotowac sos: wymieszac majonez ze smietana, dodac szczypiorek, doprawic do smaku sola i pieprzem, polac salatke, wymieszac. Mozna podawac zarowno na cieplo, jak i na zimno.
Masz rację, Polacy maniakalnie we wszystko wpychają ziemniaki :D Gdybyś widziała zdziwienie i oburzenie rodziny, gdy mówimy, ze my ziemniaków prawie nie jemy. "Jak to nie jecie ziemniaków? To co Wy jecie?!".
ReplyDeleteA sałatka piękna i pożywna. Następnym razem jak będę na rynku rozejrzę się za młodymi ziemniaczkami.
Pozdrawiam
Super sałatka :) slicznie wygladaja te młode ziemniaczki. Bardzo lubię ziemniaki, jako dziecko podjadalam nawet surowe xD teraz wolę w sałatkach ;p
ReplyDeletePrzez te "pyry, karofle i inne ziemniory" Polska jest w europejskiej czołówce zjadaczy warzyw - jakiś czas temu usłyszałam takiego newsa w tv. To dopiero nowina! ;)
ReplyDeleteA sałatka wygląda bardzo smakowicie!
Pyszna salatka. Doskonala na piknik :))
ReplyDeleteSmacznie się zapowiada ta sałateczka:)
ReplyDeleteBardzo fajna sałatka :) Rzadko jem ziemniaki jako dodatek do obiadu, wolę różne kasze, ryż i makaron, ale za to lubię ziemniaki w kluskach i sałatkach.
ReplyDeletezdecydowanie prześladuje mnie ten por. Salatka pierwszaklasa
ReplyDeletenajlepsza bo prosta ;D
ReplyDeleteZiemniaki w sałatkach są pyszne. Ja miałam sałatkę ziemniaczaną wczoraj na majowy obiad ogrodni :)))
ReplyDeletepyszności. Koniecznie muszę ją zrobić bo ziemniaki w takiej wersji chodzą za mną od dłuższego czasu! :)
ReplyDeleteKoniecznie muszę wypróbować. Co prawda ziemniaki jadam rzadko, ale jeśli już to młode właśnie.
ReplyDeleteO jeny ale mi ochoty narobiłaś! a do tego maślanka... wykreśliłabym jedynie groszek :P
ReplyDeleteNie wyobrażam sobie kuchni bez naszego polskiego ziemniaczka...jeszcze młodego.Tez właśnie robiłam sałatkę z młodych ziemniaków...zniknęła w jedno popołudnie...a tu widzę również w kompozycji pora-na pewno spróbuję
ReplyDeletemniam - uwielbiam sałatki ziemniaczane
ReplyDeleteuwielbiam takie sałatki, możne zastąpić obiad, a jaka miła odskocznia od mielonego;)
ReplyDeleteJa dość rzadko sięgam po ziemniaki, ale takie młode są najlepsze. Wrzuciłabym je chętnie do piekarnika :) Z sałatki musiałabym pora wyciągnąć, nie smakuje mi.
ReplyDeletePyszna wersja z pyrkami :)
ReplyDeletebardzo smacznie wygląda!
ReplyDeleteZapraszam do mnie :)
O, są już młode ziemniaki? Moje ulubuione :-) To chyba i ja jakąś ziemniaczaną sałatkę wykombinuję.
ReplyDeleteja najbardziej to lubię PYRY hi hi
ReplyDeletepozdrawiamy Tapenda
Bardzo apetycznie i wiosennie wygląda :)
ReplyDeletePolskie, jak najbardziej polskie... dziękuję za dodanie tej propozycji.
ReplyDeleteMaggie - Bardzo się cieszę z Twojego udziału w tej edycji barku, szczególnie ze względu na odległość pewnej kuchni na Wyspach od Polski.
Pozdrawiam serdecznie: