Uwielbiam rabarbar. Nie od zawsze, o nie. Kiedys, za czasow, gdy kojarzyl mi sie jedynie z dziwnym, gorzkawym w smaku kompotem, unikalam go jak ognia. Potem odkrylam, ze nie samym kompotem rabarbar stoi i... zakochalam sie. Na zaboj. Co roku z utesknieniem wyczekuje momentu, kiedy w sklepach i na straganach pojawia sie pierwsze rozowe lodygi. Potem robie crumble. Co najmniej raz,
A potem zaczynam szukac innych przepisow do przetestowania.
Ten wpadl mi w oko od razu. Lubie ciasta z charakterem, a imbir doskonale sie nadaje, by im go dodac. Jego piekacy, ostry smak cudownie kontrastuje z klejaca slodycza golden syrupu, a kwaskowate kawalki rabarbaru stanowia intrygujacy kontrapunkt. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, wilgotne i ciezkie, przypomina troche piernik i, podobnie jak piernik, najlepiej smakuje kilka dni po upieczeniu. Tak przynajmniej twierdza niektorzy, bo u mnie nie przetrwalo tak dlugo...
Ciasto rabarbarowo-imbirowe
Skladniki:
- 125 g masla
- 125 g golden syrupu
- 100 g melasy
- 125 g jasnego brazowego cukru
- 50 ml mleka (ja zapomnialam dodac, jakims cudem ciasto i tak sie udalo)
- 2 jajka
- 50 g kandyzowanego imbiru, drobno posiekanego
- 300 g rabarbaru, pokrojonego w gruba kostke
- 300 g maki samorosnacej, wymieszanej z 1 lyzeczka sody oczyszczonej i 1 lyzka mielonego imbiru
Rozgrzac piekarnik do 160 stopni (140 z termoobiegiem). Maslo rozpuscic w garnku z golden syrupem, melasa i cukrem. Dodac pozostale skladniki, wymieszac lyzka i wlac do keksowki wielkosci 25x12cm. Piec przez 1 godzine i 15 minut, az patyczek wlozony w ciasto bedzie suchy po wyjeciu.
Przepis dolaczam do akcji Rabarbar: zbieramy przepisy przed sezonem.
Ulala, to mi zrobiłaś rabarbarowego smaka! Jutro pędzę na ryneczek po rabarbar :)
ReplyDeleteTakie połączenie musi być przepyszne. Chyba też polecę po rabarbar :)
ReplyDeletebardzo fajne ciacho i ten rabarbar jako "intrygujący kontrapunkt" (dobrze powiedziane!!!:) - to coś dla mnie:)))
ReplyDeleteA ja wciaż nie moge dostać rabarbaru, a tu takie smaczki:( Yummy!
ReplyDeleteKasiu, ja wlasnie kupilam kolejne 2 kilo na targu przy pracy. W supermarketach tez juz jest, a Sainsbury's ma nawet chyba jakas specjalna oferte.
DeleteMusi być wspaniałe! Ja rabarbar lubię od niedawna, więc póki jest chcę go używać jak najczęściej :)
ReplyDeleteRabarbar uwielbiam od dziecka, jedyne co mnie troch eobrzydzalo to farfocle plywajace na dnie garnka z kompotem. ;) Jak bylam mala to nawet wyjadalam babci rabarbar prosto z grzadki, maczajac go w cukrze. :D Ciasta w tym sezonie jeszcze nie pieklam, u mnie to must have w maju i tez lubie z imbirem. :)
ReplyDeleteCiekawe ciasto, takiego jeszcze nie widziałam:)
ReplyDeletekompot z rabarbaru to moja trauma do dziś ;) ale ciasto z rabarbarem i kruszonką - poezja...
ReplyDeleteja też uwielbiam rabarbar dopiero od jakiegoś czasu... wygląda bardzo apetycznie!
ReplyDeleteO matyldo!! Ja przez Ciebie się roztyje !!! Kawałek tu i teraz, please!!!
ReplyDeleteImbir i rabarbar to świetny duet. Lubię takie aromatyczne ciacha:).
ReplyDeletehmmmm....z imbirem rabarbaru chyba jeszcze nie laczylam....dobrze sie zapowiada i swietnie wyglada ...
ReplyDeletePozdrawiam :)
tez tak mialam z rabarbarem ;p
ReplyDeleteŚwietne to ciasto! Połączenie imbiru i rabarbaru zapowiada się pysznie i aromatycznie:)
ReplyDeleteMaggie, jakie ładne zdjęcia! a ciasto? wygląda urzekająco.
ReplyDeletete rabarbarowe łatki w przekroju ;]
Ja podobnie jak Ty jestem zakochana w rabarbarze. Sezon też już otworzyłam, ale widzę że zanim się skończy po prostu muszę wypróbować Twój przepis. Wygląda bardzo zachęcająco
ReplyDeleteja bym pewnie też nie doczekała, aż nabierze smaku po kilku dnia. Takie ciężkie i wilgotne ciasta lubię najbardziej, do filiżanki kawy świetnie mi pasują. A imbir ze swoją pikantną nutką odkryłam z jakiś rok temu i od tego czasu wielbię go nad wyraz!
ReplyDeleteRabarbar kocham w babcinym wydaniu drożdżowego ciasta, crumble'a muszę w końcu wypróbować, bo to naturalne że będzie przepyszny!
Pozdrawiam ciepło
Monika
alez mam smaka:)
ReplyDeleteZapowiada się przepysznie :)
ReplyDeleteMiłego i słonecznego weekendu :)
To jest bardzo smakowite połączenie:)
ReplyDeleteU mnie żadne ciasto nie wytrzymało jeszcze kilku dni:) .... połączenie imbiru i rabarbaru musi być bardzo ciekawe:) pozdrawiam Jola Szyndlarewicz
ReplyDeleteTakie ciasto charrakterne bardzo mi się podoba :-) Uwielbiam takie cuda
ReplyDeleteczas wziać rabarbar za rogi i zrobić coś równie pysznego.
ReplyDeleteZamawiam z dostawą do domu! :) rrrr!
ReplyDeleteo rany, ale bajeczne foty :) az sie glodna na wieczor zrobilam ;)
ReplyDelete