Thursday, 3 May 2012

Z charakterem. Ciasto rabarbarowo-imbirowe.

Uwielbiam rabarbar. Nie od zawsze, o nie. Kiedys, za czasow, gdy kojarzyl mi sie jedynie z dziwnym, gorzkawym w smaku kompotem, unikalam go jak ognia. Potem odkrylam, ze nie samym kompotem rabarbar stoi i... zakochalam sie. Na zaboj. Co roku z utesknieniem wyczekuje momentu, kiedy w sklepach i na straganach pojawia sie pierwsze rozowe lodygi. Potem robie crumble. Co najmniej raz,
A potem zaczynam szukac innych przepisow do przetestowania.
Ten wpadl mi w oko od razu. Lubie ciasta z charakterem, a imbir doskonale sie nadaje, by im go dodac. Jego piekacy, ostry smak cudownie kontrastuje z klejaca slodycza golden syrupu, a kwaskowate kawalki rabarbaru stanowia intrygujacy kontrapunkt. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, wilgotne i ciezkie, przypomina troche piernik i, podobnie jak piernik, najlepiej smakuje kilka dni po upieczeniu. Tak przynajmniej twierdza niektorzy, bo u mnie nie przetrwalo tak dlugo...
 
Photobucket


Ciasto rabarbarowo-imbirowe
Skladniki:
- 125 g masla
- 125 g golden syrupu
- 100 g melasy
- 125 g jasnego brazowego cukru
- 50 ml mleka (ja zapomnialam dodac, jakims cudem ciasto i tak sie udalo)
- 2 jajka
- 50 g kandyzowanego imbiru, drobno posiekanego
- 300 g rabarbaru, pokrojonego w gruba kostke
- 300 g maki samorosnacej, wymieszanej z 1 lyzeczka sody oczyszczonej i 1 lyzka mielonego imbiru

Rozgrzac piekarnik do 160 stopni (140 z termoobiegiem). Maslo rozpuscic w garnku z golden syrupem, melasa i cukrem. Dodac pozostale skladniki, wymieszac lyzka i wlac do keksowki wielkosci 25x12cm. Piec przez 1 godzine i 15 minut, az patyczek wlozony w ciasto bedzie suchy po wyjeciu.


Photobucket


Przepis dolaczam do akcji Rabarbar: zbieramy przepisy przed sezonem.


Rabarbar: zbieramy przepisy przed sezonem

28 comments:

  1. Ulala, to mi zrobiłaś rabarbarowego smaka! Jutro pędzę na ryneczek po rabarbar :)

    ReplyDelete
  2. Takie połączenie musi być przepyszne. Chyba też polecę po rabarbar :)

    ReplyDelete
  3. bardzo fajne ciacho i ten rabarbar jako "intrygujący kontrapunkt" (dobrze powiedziane!!!:) - to coś dla mnie:)))

    ReplyDelete
  4. A ja wciaż nie moge dostać rabarbaru, a tu takie smaczki:( Yummy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasiu, ja wlasnie kupilam kolejne 2 kilo na targu przy pracy. W supermarketach tez juz jest, a Sainsbury's ma nawet chyba jakas specjalna oferte.

      Delete
  5. Musi być wspaniałe! Ja rabarbar lubię od niedawna, więc póki jest chcę go używać jak najczęściej :)

    ReplyDelete
  6. Rabarbar uwielbiam od dziecka, jedyne co mnie troch eobrzydzalo to farfocle plywajace na dnie garnka z kompotem. ;) Jak bylam mala to nawet wyjadalam babci rabarbar prosto z grzadki, maczajac go w cukrze. :D Ciasta w tym sezonie jeszcze nie pieklam, u mnie to must have w maju i tez lubie z imbirem. :)

    ReplyDelete
  7. Ciekawe ciasto, takiego jeszcze nie widziałam:)

    ReplyDelete
  8. kompot z rabarbaru to moja trauma do dziś ;) ale ciasto z rabarbarem i kruszonką - poezja...

    ReplyDelete
  9. ja też uwielbiam rabarbar dopiero od jakiegoś czasu... wygląda bardzo apetycznie!

    ReplyDelete
  10. O matyldo!! Ja przez Ciebie się roztyje !!! Kawałek tu i teraz, please!!!

    ReplyDelete
  11. Imbir i rabarbar to świetny duet. Lubię takie aromatyczne ciacha:).

    ReplyDelete
  12. Wygląda wspaniale! Bardzo smakowite wydanie!

    ReplyDelete
  13. hmmmm....z imbirem rabarbaru chyba jeszcze nie laczylam....dobrze sie zapowiada i swietnie wyglada ...
    Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  14. tez tak mialam z rabarbarem ;p

    ReplyDelete
  15. Świetne to ciasto! Połączenie imbiru i rabarbaru zapowiada się pysznie i aromatycznie:)

    ReplyDelete
  16. Maggie, jakie ładne zdjęcia! a ciasto? wygląda urzekająco.
    te rabarbarowe łatki w przekroju ;]

    ReplyDelete
  17. Ja podobnie jak Ty jestem zakochana w rabarbarze. Sezon też już otworzyłam, ale widzę że zanim się skończy po prostu muszę wypróbować Twój przepis. Wygląda bardzo zachęcająco

    ReplyDelete
  18. ja bym pewnie też nie doczekała, aż nabierze smaku po kilku dnia. Takie ciężkie i wilgotne ciasta lubię najbardziej, do filiżanki kawy świetnie mi pasują. A imbir ze swoją pikantną nutką odkryłam z jakiś rok temu i od tego czasu wielbię go nad wyraz!
    Rabarbar kocham w babcinym wydaniu drożdżowego ciasta, crumble'a muszę w końcu wypróbować, bo to naturalne że będzie przepyszny!
    Pozdrawiam ciepło
    Monika

    ReplyDelete
  19. Zapowiada się przepysznie :)
    Miłego i słonecznego weekendu :)

    ReplyDelete
  20. To jest bardzo smakowite połączenie:)

    ReplyDelete
  21. U mnie żadne ciasto nie wytrzymało jeszcze kilku dni:) .... połączenie imbiru i rabarbaru musi być bardzo ciekawe:) pozdrawiam Jola Szyndlarewicz

    ReplyDelete
  22. Takie ciasto charrakterne bardzo mi się podoba :-) Uwielbiam takie cuda

    ReplyDelete
  23. czas wziać rabarbar za rogi i zrobić coś równie pysznego.

    ReplyDelete
  24. Zamawiam z dostawą do domu! :) rrrr!

    ReplyDelete
  25. o rany, ale bajeczne foty :) az sie glodna na wieczor zrobilam ;)

    ReplyDelete