Saturday, 26 May 2012

Z kuchni Mamy. Kruche ciasto ze sliwkami.

Kiedys nie docenialam kuchni mojej Mamy. Na wszystko krecilam nosem, wybrzydzalam i wymyslalam. Mama dwoila sie i troila: z calej naszej trojki tylko jedno jadlo wszystko, pozostala dwojka - ja i brat - miala swoje preferencje, ktore, niestety, byly bardzo rozne. W efekcie na stole zawsze bylo kilka roznych wersji obiadu, tak, zeby kazde z nas bylo zadowolone. Dopiero teraz domyslam sie, ile to musialo kosztowac wysilku. I wiecie co? Wstyd mi troche, ze bylam takim upierdliwym dzieckiem.
Mamo, wybaczysz?
Byla jedna rzecz, ktora smakowala nam wszystkim: ciasta. Repertuar mojej Mamy nie byl zbyt szeroki, ale do dzis pamietam smak jej babki cytrynowej czy ciasta marmurkowego. A najlepsze ze wszystkiego bylo kruche ciasto z owocami. Choc owocow w tamtych czasach tez nie jadlam, w ciescie jakos mi nie przeszkadzaly. Wraz ze slodkim, kruchym spodem stanowily wspaniala calosc i zdarzalo sie, ze pol blachy znikalo, zanim ciasto zdazylo na dobre ostygnac...
Dzis wiec, specjalnie dla Mamy, kruche ciasto ze sliwkami. Slodkie, maslane, domowe. Prawie tak dobre jak to, ktore pamietam z dziecinstwa.


kruchezesliwkami01



Kruche ciasto ze sliwkami
Skladniki:
- 3/4 kostki zimnego masla
- 2 szklanki maki
- 1 szklanka cukru
- 1 lyzka cukru z wanilia
- 2 jajka
- kilka sliwek wegierek (mozna zastapic innymi owocami)
 
Maslo, make, cukier i cukier waniliowy przesiekac w misce, dodac jajka, krotko zagniesc ciasto. Jesli bedzie sie lepic, mozna dodac wiecej maki. Sliwki wypestkowac i pokroic w grube plastry. Ulozyc na ciescie. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut (albo, jak to mawia moja Mama, "az sie upiecze"). Po ostudzeniu mozna posypac cukrem pudrem.


kruchezesliwkami02



Przepis dodaje do akcji Z kuchni mojej Mamy.



Z kuchni mojej Mamy zaproszenie

15 comments:

  1. uwielbiam ciasto ze śliwkami, Twoje wygląda niesamowicie :) też byłam mocno grymaśnym dzieckiem, na szczęście mama znosiła to cierpliwie

    ReplyDelete
  2. cudownie upiec cos tak specjalnie dla Mamy.. (:

    ReplyDelete
  3. Repertuar wypiekowy mojej Mamy nie był bardzo szeroki, ale za to utrwalił we mnie pewne pozytywne smaki dzieciństwa. Chociażby pischinger - ma dla mnie ten jeden smak, każdy inny już nie jest tym oryginalnym, a tym samym nie do końca akceptowalnym ;-)
    Kruche ze śliwkami to mamina klasyka - ta najukochańsza :-)

    ReplyDelete
  4. Ciasto kruche ze śliwkami zawsze będzie mi się kojarzyć ze moją Mamą :)

    ReplyDelete
  5. piękne, proste, pachnące i urodziwe ciasto. Piecz dla mnie jeszcze :D
    ( możesz mi również wysłać- Poznań :D )

    pozdrawiamy Tapenda

    ReplyDelete
  6. Piękne ciasto! Proste i pyszne. Takie są najlepsze, prawda?:)
    Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  7. Cudowne ciasto. Z chęcią wypróbuję przepis Twojej Mamy, bo wygląda bardzo domowo i smacznie.

    Udanego dnia,
    Edith

    ReplyDelete
  8. Moja mama zawsze piekła tylko murzynka lub struclę drożdżową z jabłkami, ale wiedząc, że ja piekę lepiej od niej, zamówiła sobie u mnie biszkopt z truskawkami i śmietaną :P

    ReplyDelete
  9. uwielbiam takie kruche ciasta ....:) pozdrawiam Jola Szyndlarewicz

    ReplyDelete
  10. Kuchnia mamy zawsze najlepsza:) A ciasto nie dość że piękne to jeszcze łatwe w przygotowaniu.

    ReplyDelete
  11. Przepisy mam są zawsze najlepsze i najtrudniej jest potem uzyskać ten sam smak:-)

    ReplyDelete
  12. ciasto "od mamy" i blaszka zapewne tez.
    "az sie upiecze" - ach te mamy:)
    Jak myslisz z brzoskwiniami by przeszlo?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Przeszloby :) Moja Mama robila to ciasto z przeroznymi owocami i za kazdym razem smakowalo pysznie. A blaszka wprawdzie nie od mamy, ale z Polsmki :)

      Delete
  13. Moje ulubione kruche ciasto z owocami - pycha.
    Maggie - Dziękuję za udział w akcji :)

    ReplyDelete