Jakims sposobem uzbieralo mi sie troche przepisow na ciasta i desery, wiec przez nastepnych kilka dni bedzie tutaj slodko. Ale przeciez nie ma w tym nic zlego, prawda?
Na poczatek - smaczne muffinki, wyszperane w "Kitchen. Recipes from the Heart of the Home" Nigelli Lawson i lekko wzbogacone dodatkiem pysznych, klejacych krowek. Nie sa szczegolnie puchate, raczej zwarte i ciezkie (dla mnie to zaleta), choc jednoczesnie miekkie. Takie slodkie malenstwa mozna podarowac w prezencie Mamie albo innej bliskiej osobie. Mozna tez zabrac je ze soba do pracy albo na piknik. Jak wszystkie muffiny, sa banalnie proste w przygotowaniu, a dzieki dodatkowi banana dlugo zachowuja swiezosc. Krowka to taka przyslowiowa "wisienka na torcie", a jej karmelowy smak dobrze sie komponuje z reszta skladnikow.
Muffiny bananowo-kakaowe
Skladniki:
(na 12 sztuk)
- 3 bardzo dojrzale banany
- 125 ml oleju roslinnego
- 2 jajka
- 100 g miekkiego jasnego brazowego cukru
- 225 g maki
- 3 lyzki dobrej jakosci kakao, przesianego
- 1 lyzeczka sody oczyszczonej
- opcjonalnie: 6 "Krowek", przekrojonych na pol
Rozgrzac piekarnik do 200 stopni i wylozyc forme do muffinek papilotkami. Banany rozgniesc, dodac olej, jajka i cukier. Make, kakao i sode wymieszac w misce i dodac do mokrych skladnikow, wymieszac i przelozyc mase do przygotowanej foremki. Mozna dodatkowo w srodek kazdego muffina wcisnac po pol "Krowki". Piec przez 15-20 minut, studzic przez chwile w formie, a nastepnie przelozyc na kratke i zostawic do calkowitego ostygniecia.
Przepis dodaje do akcji: Co mamy dla Mamy? oraz Czas na piknik 2012.
Lubię bardzo bananowy posmak w ciastach. I takie tez robiłam muffinki ;), a na dodatek krówki nie wpadłam - dobre :D
ReplyDeleteJeśli nie tylko dla Mamy, to pozwól, że porwę jedną :)
ReplyDeleteMiłego poniedziałku :)
dawno nie jadlam i nie robilam muffinek :) Chyba czas to nadrobic - i napewno wyprobuje ten przepis :) Ta krówka w środku musi pysznie smakowac :)
ReplyDeleteja nie mam nic przeciwko słodkiemu :P pisz jak najwięcej :P chociaż wcinam teraz nachosy z chilli ;) też planuję muffiny z bananem i kakao, też nigellowe :) tylko póki co, nie mam kiedy ich zrobić :/ Twoje pięknie wyrosły! i potwierdzam, bo też tak robimy z Mamą, krówki w muffinkach są wspaniałe :) pozdrowienia Gosiu :*
ReplyDeleteBaaardzo kuszące. ;)
ReplyDeleteMuszę spróbować krówek w muffinkach, wspaniale wyglądają :) Cisto jest raczej wilgotne, prawda?
ReplyDeleteTak, jest dosc wilgotne - pewnie przez dodatek bananow.
DeleteMi osattnio też ciągle zbiera się na desery. Fajne muffinki, z chęcią wypróbuję.
ReplyDeleteCo Dziś Zjem Na Śniadanie?
Podoba mi się ten krówkowy pomysł:). Bananowe wypieki są pyszne!
ReplyDeleteChlebek bananowy mnie nie przekonał, ale dla tych krówek spróbowałabym takich babeczek :)
ReplyDeleteJak dla mnie może być słodko, kocham słodycze ;-) A co do muffinek to wyglądają uroczo :-)
ReplyDeleteMuffinki fajniste, talerzyk słodki, ale ta papilotka będzie mi się śniła po nocach! Uwielbiam kratkę vichy :)
ReplyDeleteojej ^^ rzucam sie
ReplyDeletewygląda smakowicie, z tymi krówkami zwłaszcza
ReplyDeleteTrochę mi tego zapachu bananów z piekarnika brakuje... już dawno takich nie robiłam, czas to nadrobić :)
ReplyDeleteTak, dla mnie zwarte i ciężkie to też zaleta. I fajnie, że będzie tu teraz trochę słodkości na blogu. Zauważyłam, że u Ciebie więcej dań mięsnych, a jak widzę słodkości w Twoim wykonaniu też pięknie się prezentują
ReplyDeletebardzo apetyczne :)
ReplyDeletejak dla mnie może być słodko, pozdrawiam i czekam na kolejne słodkości :-)
ReplyDeletemmm, takie połączenie zawsze smakuje! i jeszcze te krówki... narobiłaś mi smaka, chyba coś upiekę na wieczór ;)
ReplyDeleteJa bym się na nie skusiła, świetne! Choć chyba zrezygnowałabym z krówek
ReplyDeleteMm wyglądają na idealnie i wilgotne :)
ReplyDeleteNie ma w słodkościach nic złego. Ostatnio uśmiecham się nawet, kiedy patrzę na słodycze za pomocą monitora :)
ReplyDeleteWyglądają świetnie, krówki, banan... czego chcieć więcej? :)
Bardzo fajnie wyszły tylko musiałam dodać 2 łyżki mleka bo masa była strasznie zbita..
ReplyDelete:)