Bez obaw, ten blog nie zmienia sie w "sniadaniowca" i juz jutro pojawi sie tu przepis na bardzo konkretne danie obiadowe o meksykanskim rodowodzie. Dzisiaj jednak jeszcze, na fali weekendowego rozleniwienia, slodkie, grzeszne i dekadenckie sniadanie.
Zaloze sie, ze wiekszosc z was jadla kiedys francuskie tosty, czyli po prostu chleb namoczony w mieszaninie jajka i mleka, podsmazony na masle. Ta wersja jest wyjatkowo niegrzeczna: kromki chleba przelozone sa karmelem i czekolada. Jest tez cos ekstra: odrobina soli morskiej, ktora nadaje tostom charakteru. Polaczenie soli i karmelu, do niedawna uwazane za niezwykle, staje sie juz powoli czyms najzupelniej normalnym. I dobrze, bo to naprawde wspaniala kombinacja!
Francuskie tosty z czekolada i solonym karmelem
Skladniki:
(dla 2 osob)
- 2 jajka
- 90 ml mleka
- 4 nieduze kromki pszennego chleba
- 1 lyzka masy kajmakowej
- 30 g posiekanej mlecznej lub gorzkiej czekolady
- szczypta platkow soli morskiej
- 20 g masla
Jajka i mleko rozbeltac razem w szerokim, plaskim naczyniu. Posmarowac dwie kromki chleba karmelem, posypac czekolada i odrobina soli, nastepnie przykryc pozostalymi dwiema kromkami. Tak powstale kanapki namoczyc porzadnie z obu stron w jajeczno-mlecznej miksturze.
Na patelni rozpuscic maslo. Gdy zacznie sie pienic, wlozyc na patelnie kanapki i smazyc z kazdej strony przez 2-3 minuty, az sie zrumienia. Podawac od razu, mozna posypac jeszcze odrobina soli.
Przepis dodaje do akcji Kwiecien plecien: przeplatamy smaki.
bede musiala poszukac kajmakowej w okolicy i zrobic stonce na sniadanie. Powinno im smakowac, a jak nie to ja nie mam nic przeciwko.
ReplyDeleteMuszę koniecznie zaserwować takie tosty Połówkowi:)
ReplyDeletepogoda jest tak piękna, że sprzyja że celabracji śniadania. do tego jakiś latte......Żyć i nie umierać :D
ReplyDeletePozdrawiamy Tapenda
Piękne i, że tak powiem "wypasione" :)
ReplyDeleteuwielbiamy francuskie, z czekoladą jeszcze nie jedliśmy.
ReplyDeleteuwielbiam tosty francuskie, ale jeszcze nie jadłam ich w takim połączeniu smakowym :)
ReplyDeleteMuszą być pyszne :))
ReplyDeleteZnowu Maggie kusisz słodkim śniadaniem :-D
ReplyDeleteZapowiadają się świetnie. Na śniadanie chętnie bym zjadła, oj tak :)
ReplyDeletePo takim śniadaniu ma się siłę na cały dzień;)
ReplyDeleteTosty francuskie+ czekolada... to musi byc pyszne!
ReplyDeleteMaggie, Twoje tosty są grzechu warte!
ReplyDeleteTosty z czekoladą na śniadanie muszą być pyszne! Jestem ciekawa jak ta sól tam współgra
ReplyDeletePS: Maggie fajnie byłoby móc dodawać u Ciebie komenty po URL
Natalio, nie bardzo wiem, jak to ustawic, ale pogrzebie, moze uda mi sie cos wykombinowac :)
Deletei ten kajmak :D
ReplyDeletekurcze bede musiala zadowolic sie tym co w lodowce bo dzis sklepy zamkniete a tutaj taaaki przepis.....
ReplyDeletePrzysmak mojego dzieciństwa - tosty w jajku i mleku w wersji najprostszej. Chyba przy najbliższych odwiedzinach namówię na nie babcię. Smażone na smalcu, założę się ;-)
ReplyDeleteNowa fryzura? Bardzo ładnie!
Jakie słodkie pyszności o poranku, aż chce się budzić na takie śniadania:) Byle jeszcze miał mi je kto zrobić:p
ReplyDeleteBardzo kuszące połączenie, na pewno wypróbuję :-)
ReplyDelete