Thursday, 5 April 2012

Tarta z pomidorami, musztarda i serem Gruyere.

Zaczarowala mnie, odkad ja zobaczylam. Kusila kolorami, necila lista skladnikow. Wiedzialam, ze nie bede w stanie sie jej dluzej opierac. W koncu sie poddalam.
I dobrze zrobilam, bo ta tarta jest naprawde pyszna. Smakowala nawet Mezczyznie, ktory za tartami nie przepada. Mnie zachwycilo polaczenie musztardowej ostrosci ze specyficznym, lekko slodkawym smakiem sera Gruyere. Podsmazona cebula i czerwona papryka, ukryte pod warstwa cieniutko pokrojonych pomidorow, swieze listki bazylii i czarne oliwki dopelniaja calosci. Samo ciasto tez jest interesujace, bo wzbogacone o ser, dzieki czemu zyskuje niezwykly smak. Elegancki wyglad tej tarty sprawia, ze mozna z powodzeniem podac ja gosciom i... zbierac komplementy.

Tarta z pomidorami, musztarda i serem Gruyere
Skladniki:
(na forme o srednicy 23 cm)
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kawalki
- 1 cebula, obrana, przepolowiona i pokrojona w plastry
- oliwa z oliwek
- 2 lyzki musztardy Dijon
- 100 g startego sera Gruyere
- 4-5 dojrzalych pomidorow, pokrojonych w cienkie plastry
- garsc czarnych oliwek, przepolowionych (u mnie w calosci - z czystego zapominalstwa)
- garsc swiezych listkow bazylii do dekoracji
Ciasto:
- 200 g maki
- 100 g zimnego masla
- 50 g drobno startego sera Grana Padano (u mnie parmezan)
- 1 jajko


Przygotowac ciasto: make i maslo zmiksowac w malakserze na konsystencje okruszkow. Dodac ser i jajko, miksowac, az ciasto zbije sie w calosc. Uformowac kulke, zawinac w folie i wlozyc do lodowki na 20 minut.
Papryke i cebule podsmazyc na 1 lyzce oliwy z oliwek przez okolo 15 minut, az zrobia sie bardzo miekkie. Doprawic sola i pieprzem.
Rozgrzac piekarnik do 190 stopni (170 z termoobiegiem). Rozwalkowac ciasto i wylozyc nim plytka forme na tarte o srednicy okolo 23 cm. Na ciescie ulozyc kawalek papieru do pieczenia, a na nim fasolki ceramiczne albo sucha fasole. Piec przez okolo 10 minut, nastepnie usunac obciazenie i papier i wstawic do piekarnika na kolejne 5 minut. Przestudzic.
Upieczone ciasto posmarowac musztarda, posypac startym serem. Na nim ulozyc podsmazona cebule i papryke, a na nich plasterki pomidorow oraz oliwki. Doprawic sola i pieprzem, wlozyc do piekarnika na kolejne 15-20 minut, az pomidory zmiekna. Podawac na cieplo, udekorowana listkami bazylii.


Photobucket


Przepis dodaje do akcji Miesiac z quiche.

Miesiąc z Quiche

21 comments:

  1. Wygląda przepysznie :) Chętnie bym jej skosztowała. Poczekam do lata, aż w Polsce będą dobre gruntowe pomidory i wtedy ją zrobię :)

    ReplyDelete
  2. Wygląda obłędnie, to są dokładnie moje smaki!

    ReplyDelete
  3. tarta naprawdę urzeka kolorami i składnikami!!! zjadłabym dzisiaj taką!:)))

    ReplyDelete
  4. No przecudowna ta tarta! :)

    ReplyDelete
  5. wygląda znakomicie;)
    skubnęłabym!

    ReplyDelete
  6. Przepiekna. Uwielbiam tarty z pomidorami. Z wielka przyjemnoscia zjadlabym kawalek takiej tarty :)

    ReplyDelete
  7. przesmacznie wyglada, nigdy nie jadlam sera Gruyere. zapewne cos trace, co?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olu, ser gruyere jest robiony z niepasteryzowanego mleka, wiec ma specyficzny zapaszek. Swietnie sprawdza sie w wytrawnych wypiekach. Jest niezbyt slony, o lekko orzechowym posmaku. Ja za nim przepadam, choc nie kazdemu przypadnie do gustu.

      Delete
  8. Brzmi smakowicie i wygląda elegancko

    ReplyDelete
  9. Ale wspaniale się prezentuje!
    Wesołych Świąt kochana :)

    ReplyDelete
  10. Nie widziałam jeszcze tego sera na sklepowych półkach, Muszę się rozejrzeć, bo tarta wygląda pięnie.

    ReplyDelete
  11. Tarty mają to do siebie, że można do nich wrzucić dosłownie wszystko, ot co akurat trafi się w lodówce. Ale w Twojej wszytko jest przemyślane, skomponowane, w dodatku prezentuje się świetnie. Zapisuję w ulubionych, może wkrótce zachęcę Pana Sandmana, żeby zrobił.

    ReplyDelete
  12. ula la :) ktoś zaczarował :)) wcale się nie dziwię, że byłaś i jesteś zachwycona tartą, ja teraz też jestem nią zachwycona :)

    ReplyDelete
  13. Wygląda bardzo apetycznie... No, może wywaliłabym oliwki :)
    Przemyślę to :)

    ReplyDelete
  14. Maggie musimy się w końcu umówić: Ty mi obiad, ja Ci deser:) Moje kubki smakowe pragną czegoś kolorowego z Twojej kuchni:)

    ReplyDelete
  15. Jak ja dawno nie jadłam tarty:( Pycha!

    ReplyDelete