Thursday, 26 April 2012

Smak prostoty. Bucatini z klopsikami w kremowym sosie paprykowo-pomidorowym.

Czy lubicie pieczona papryke? Ja - bardzo. Od jakiegos juz czasu nosilam sie z mysla, by przygotowac spaghetti z klopsikami i sosem z pieczonej papryki. Myslalam, ze znalazlam idealny przepis i jeszcze wczoraj bylam pewna, ze to wlasnie z niego skorzystam.
A potem trafilam tutaj i zmienilam zdanie. Glownie ze wzgledu na sos, ktory skojarzyl mi sie z tak przeze mnie lubiana zupa paprykowa z creme fraiche. Te dwa smaki wspaniale sie uzupelniaja, a podane z delikatnymi klopsikami z chudej wieprzowiny i makaronem ugotowanym al dente stanowia proste, ale pyszne danie.
Wprowadzilam kilka zmian: uzylam pieczonej papryki ze sloiczka, chleb zastapilam bulka tarta, a zamiast passaty wykorzystalam posiekane pomidory w puszce. Zamiast smazyc klopsiki, upieklam je w piekarniku.  Podaje przepis z moimi zmianami.

Spaghetti z klopsikami w kremowym sosie pomidorowo-paprykowym
Skladniki:
(dla 4 osob)
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 3 zabki czosnku, przecisniete przez praske
- 60 g bulki tartej
- 1 jajko, rozklocone
- sok i skorka z 1 cytryny
- 1 lyzeczka suszonego tymianku
- 1 lyzeczka suszonego rozmarynu
- 1 lyzka posiekanej swiezej natki pietruszki
- 1 lyzka oliwy z oliwek
Sos pomidorowo-paprykowy:
- 2-3 pieczone czerwone papryki ze sloika
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 1 lyzka oliwy z oliwek
- 3 zabki czosnku, przecisniete przez praske
- 400 g posiekanych pomidorow z puszki
- 1 lyzeczka suszonego oregano
- 1 lyzeczka brazowego cukru
- 2-3 lyzki creme fraiche
- 1 lyzka posiekanej swiezej bazylii
- sol i pieprz, do smaku
Do podania:
- 300 g makaronu bucatini 
- swieze listki bazylii
- cienkie plasterki parmezanu

Mieso wlozyc do miski, dodac czosnek, jajko i bulke tarta. Wymieszac za pomoca rak, dodac pozostale skladniki (poza oliwa) i ponownie wymieszac. Formowac male kulki wielkosci orzecha wloskiego (powinno ich wyjsc okolo 20) i lekko natluscic oliwa. Piec w 185 stopniach przez 15-20 minut, az beda gotowe w srodku.
W tym czasie przygotowac sos: w duzym garnku rozgrzac oliwe na srednim ogniu, dodac czosnek i cebule, smazyc, az zmiekna, nastepnie dodac pomidory, oregano i cukier, wymieszac i gotowac na malym ogniu przez 10-15 minut. Papryke pokroic w plastry i dodac do garnka. Zmiksowac blenderem na gladki sos, dodac creme fraiche i klopsiki. Przed samym podaniem dodac bazylie i wymieszac.
Makaron ugotowac al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Przelozyc do misek, na wierzchu ulozyc klopsiki i sos. Udekorowac parmezanem i swiezymi listkami bazylii.


Photobucket


To moja przedostatnia propozycja do akcji Klopsiki i pulpety.


(klopsiki i pulpety-ZAPROSZENIE

10 comments:

  1. klops do klopsa i bedzie pyszny obiad ;)

    ReplyDelete
  2. Mhmmmm, czuję smak tego sosu na podniebieniu, uwielbiam pieczoną paprykę!

    ReplyDelete
  3. oooo matko jak to pięknie wygląda, uwielbiam paprykę pieczoną, a nigdy nie robiłam z niej sosu, muszę to zmienić i to już, już, już

    ReplyDelete
  4. oj cos dla mnie :) To musi byc pyszne a taki sosik mmmm :) A ja miałam zupe paprykowo-pomidorową tylko brakowało mi klopsików :D

    ReplyDelete
  5. i klopsiki i bucatini.... jak tam u ciebie pszynie na wyspach :D
    Pozdrawiamy Tapenda

    ReplyDelete
  6. Nie no, bomba. Nawet w tak ciepły dzień miałabym apetyt na takie danie :)

    ReplyDelete
  7. Strasznie lubie polacznie pomidora z papryka. A do tego jeszcze kremowe... Mmmm... ;):) Chyba sie zaprosze do Ciebie na obiad! :)

    ReplyDelete
  8. kocham pieczoną paprykę i jej słodycz mniaaaammm :)
    juz wiem co zrobie w przyszlym tygodniu na obiad :)

    ReplyDelete