Macie tak czasem, ze danie, ktore wydaje sie arcyproste i zwyczajne, zaskakuje was fantastycznym smakiem? Tak wlasnie bylo w wypadku tego kurczaka. Bo niby nic wielkiego: filety z kurzych piersi, smietana, troche ziol, odrobina wina... Ilez to razy na waszych talerzach ladowalo cos zblizonego?
A potem probujecie - i momentalnie ogarnia was zachwyt. Nad wyrazistym w smaku, pachnacym estragonem, smietanowym sosem. Nad wilgotnym, soczystym miesem. Nawet zielona fasolka, na ktora czasem krecicie nosem, smakuje jakos lepiej w polaczeniu z tym wszystkim.
Danie wyszperalam w "Kitchen. Recipes from the Heart of the Home" Nigelli. Tak, to jeden z tych przepisow, po ktorych moj wzrok przeslizgiwal sie miliony razy, w ogole go nie zauwazajac, az wreszcie zatrzymal sie na dluzej. Ryz basmati jest idealnym dodatkiem, choc gotowane w mundurkach mlode ziemniaki tez sie sprawdza. W sezonie szparagowym mozna dodac kilka do fasolki - bedzie jeszcze pyszniej.
Kurczak z estragonem
Skladniki:
(dla 2 osob)
- 2 lyzeczki oliwy z czosnkiem
- 2 grube albo 4 cienkie szczypiory, pokrojone w cienkie plastry
- 1/2 lyzeczki suszonego estragonu
- 2 filety z piersi kurczaka, bez skory i kosci
- 80 ml wermutu albo bialego wina
- 1/2 lyzeczki platkow soli morskiej
- 60 ml kremowki
- swiezo mielony bialy pieprz
- 2 lyzeczki posiekanego swiezego estragonu + odrobina ekstra do dekoracji
Oliwe rozgrzac na patelni z pokrywka, krotko podsmazyc szczypior i suszony estragon, mieszajac, by sie nie przypalily. Ulozyc filety wypukla strona do dolu i smazyc przez okolo 5 minut (jesli szczypior zacznie sie przypalac, zeskrobac go z patelni i ulozyc na miesie). Przewrocic filety na druga strone, dodac wino, poczekac, az zabulgocze, a nastepnie dodac sol, przykryc patelnie i smazyc na malym ogniu przez 10 minut, az mieso bedzie gotowe. By sprawdzic, czy juz sie usmazylo, zrobic male naciecie w najgrubszym miejscu fileta; jesli soki beda przezroczyste, to znaczy, ze kurczak jest gotowy.
Podsmazone kurze piersi przelozyc na talerze, pozostaly na patelni plyn zagotowac, dodac smietane i dobrze wymieszac, a nastepnie dodac swiezy estragon, doprawic swiezo startym bialym pieprzem i jeszcze raz wymieszac. Filety polac sosem, udekorowac pozostalym estragonem i podawac z ryzem basmati lub mlodymi ziemniakami oraz mieszanka zielonej fasolki i szparagow gotowanych na parze.
Tak! to prawda proste w wykonaniu dania często zaskakują smakiem :) Uwielbia kuraka w każdej postaci, przepis zapisany NA PEWNO będzie wykonany :).............wygląda tak pysznie że fotkę bym zjadła
ReplyDeleteLubię bardzo!
ReplyDeleteW prostocie siła :)
Pozdrawiam!
Wygląda świetnie. Dziwne, ale jeszcze nie jadłam niczego z estragonem :)
ReplyDeletenigdy nie probowalam kurczaka z estragonem, nie mowiac o samym estragonie. Ponadto wyglada smacznie i robi sie szybko, wiec zaserwuje swoim dzieciakom, omine tylko wino;)
ReplyDeleteFantastyczne! Muszę ten przepis koniecznie wypróbować! ;)Bardzo lubię estragon w musztardzie i w daniach z grzybami, kurczaka jeszcze nie próbowałam. ;)
ReplyDeleteAleksandro -> aby uniknac przypalenia i wysuszenia miesa, wino mozesz zastapic np. bulionem i ominac sol, tez bedzie pysznie :)
ReplyDeletejej... ten kurczak musi być pyszny...
ReplyDeletehttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
bardzo często tak mam, że przeglądam książki kucharskie raz po raz, omijam przepisy, aż nagle nadchodzi pora na tej jedyny przepis :) i jest smakowicie :)
ReplyDeleteBardzo smakowity kurczaczek,mniam:) Fajny obiadek:)
ReplyDeleteBardzo ładnie wygląda i pewnie super smakuje :)
ReplyDelete