Proste, rozgrzewajace, sycace i domowe. Czy to przypadek, ze tak wiele ludzi, zapytanych o comfort food, wymiena wlasnie to danie? Popularne w Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii, lubiane zarowno przez dzieci, jak i doroslych, lagodne w smaku... Tak, to zdecydowanie comfort food. A zima bardzo mi sie chce takiego wlasnie jedzenia.
Tradycyjny przepis na macaroni cheese wymaga przygotowania sosu, ktory jest pyszny, ale bywa kaprysny. W swojej ksiazce "Nigella Express" autorka prezentuje prostszy sposob, droge na skroty, ktora owocuje naprawde smacznym daniem, ktore - jak zgodnie stwierdzilismy - przypomina troche, choc moze to dziwnie zabrzmiec, makaron z jajecznica. Bede szczera: Nigellowa zapiekanka makaronowa tej wersji nie dorownuje, ale kiedy mamy szczegolna ochote na to wlasnie danie, aprzy tym nieduzo czasu, z powodzeniem mozemy przyrzadzic ekspresowa wersje i liczyc na to, ze zaspokoi nasz apetyt.
Mala uwaga: mozecie zastapic macaroni innym rodzajem makaronu, ale wydaje mi sie, ze nie warto. Te male, zgrabne kolanka maja idealny ksztalt do zapiekania, a wypelnione lagodnym, serowym sosem smakuja bosko. Ser tez powinien byc odpowiednio wyrazisty w smaku; dojrzaly Cheddar nadaje sie idealnie.
Makaron zapiekany z serem
Skladniki:
(dla 4 osob)
- 250 g macaroni
- 250 g dojrzalego sera Cheddar albo Red Leicester; moze byc rowniez mieszanka obu
- 250 ml zageszczonego mleka nieslodzonego
- 2 jajka
- szczypta startej galki muszkatolowej
- sol i pieprz, do smaku
Rozgrzac piekarnik do 220 stopni. Makaron ugotowac wedlug instrukcji na opakowaniu, odcedzic i wlozyc z powrotem do garnka.
W miedzyczasie przygotowac sos: ser, mleko, jajka i galke muszkatolowa wlozyc do malaksera, zmiksowac. Mozna tez zetrzec ser na tarce i wymieszac w misce z pozostalymi skladnikami. Tak powstaly sos wlac do garnka, wymieszac z makaronem, doprawic sola i pieprzem. Przelac do szerokiego, plytkiego naczynia do zapiekania i piec przez 10-15 minut, az wierzch zapiekanki zrobi sie zlocisty i pokryty babelkami.
Przepis dodaje do akcji Festiwal Kuchni Brytyjskiej.
U nas tez jest bardzo popularna ta zapiekanka (macaronis au fromage) i obowiazkowo musza byc macaroni, bez macaroni zupelnie inaczej smakuje ;)) Ja wzbogacam moja wersje o szpinak i o pokrojona w paseczki szynke.
ReplyDeleteZ tym Nigellowym przepisem to nie przepadam, ale chętnie bym, wypróbowała ten z GoodFood... :)
ReplyDeleteWspaniała. Uwielbiam makaronowe zapiekanki :D
ReplyDeleteTo się nazywa prawdziwe comfort food... Jestem na tak!
ReplyDeleteMam taką samą foremkę do zapiekania :) I tez często robię w niej zapiekanki. I taką pyszną jak ta Twoja też muszę zrobić :)
ReplyDeletehttp://polkazprzyprawami.blox.pl
uwielbiam, choć rzadko mam okazję zajadać, tak to jest jak wegetarianka spotka osobnika niejedzącego sera, hi, hi :-)
ReplyDeleteTo mi przypomina.. simsy! :D Oni zawsze jedli makaron z serem! :D
ReplyDeletePodoba mi się bezmięsność tego dania :D. Muszę w końcu wypróbować zapiekany makaron:)
ReplyDeletepycha, pycha i jeszcze raz pycha :)
ReplyDeletehttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
ooooooooooooooo mamoooooo, jaka pycha!!! Maggie to jest wspaniałe, szczególnie wierzchnia warstwa, zainspirowałaś mnie na kolejny piątkowy obiad :)
ReplyDeletemakaron z serem to najlepsze danie na swiecie :)
ReplyDeleteJa też uwielbiam zapiekane makarony, zwykle robię takie zapiekanki gdy mam mało czasu :)
ReplyDeleteBardzo fajne naczynka!
Dałabym sobie rękę uciąć za miseczkę mac n cheese teraz. Leżę ze zwichniętą nogą i moja egzystencja opiera się tylko na kanapkach.
ReplyDeleterewelacyjny przepis :) muszę koniecznie zrobić
ReplyDeleteWpraszam się na ten makaron.
ReplyDeleteMogę????
:))))
Ale apetycznie się zapiekł!
ReplyDeleteWiele razy już stykałam się z tym daniem, ale tylko przez szklany ekran (czy to w tv czy w Internecie), ale jeszcze nie miałam okazji robić czy próbować. Czuję jednak, że bez prawdziwego Cheddara to nie ma nawet co zaczynać.. ;)
Uwielbiam takie dania, a ostatnio na nadmiar czasu niestety nie narzekam. Chętnie wykorzystam taki pomysł na szybki obiad. U Ciebie wygląda bardzo apetycznie.
ReplyDeleteMniam :) Uwielbiam zapiekanki makaronowe - mają w sobie coś takiego, że ciężko im się oprzeć :)
ReplyDeleteo mniam :) Dlaczego ja zawsze oglądam takie cuda na głodniaka ??? Pysznie się prezentuje :)
ReplyDelete