Saturday, 10 December 2011

Brytyjsko. Indyk, sos musztardowy, puree z bekonem.

Juz jutro wracam do gotowania z ksiazek telewizyjnych szefow kuchni, dzisiaj jednak mala przerwa - a w ramach przerwy danie, ktoremu nie moglam sie oprzec.
Jakis czas temu Panna Malwinna podeslala mi kilka przepisow wyszperanych w ksiazce "Podroze kulinarne. Kuchnia brytyjska". Jeden z nich, na filety z indyka w musztardowym sosie i puree z bekonem, od razu wpadl mi w oko. To proste, malo pracochlonne, nie wymagajace egzotycznych skladnikow danie jest doskonala propozycja na blyskawiczny i smaczny obiad.
Mezczyzna nie byl przekonany do sosu, ale kiedy go sprobowal, zmienil front. Zupelnie sie nie dziwie, bo jest naprawde aromatyczny, a dzieki dodatkowi czerwonego wina nabiera wykwintnego, niemal restauracyjnego charakteru. Musztarda jest wyraznie wyczuwalna, ale nie dominuje nad innymi smakami i swietnie komponuje sie ze smietana. Puree bylo nieco zbyt suche, wiec nastepnym razem dodam troche wiecej smietany, by bylo bardziej kremowe. Bo co do tego, ze bedzie nastepny raz, nie mam watpliwosci.

Filety z indyka z sosem musztardowym i puree z bekonem
Skladniki:
(dla 4 osob, robilam z polowy)
- 20 g masla
- 8 filetow z indyka
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 1 zabek czosnku, przecisniety przez praske
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 1/2 szklanki kwasnej smietany
- 2 lyzeczki musztardy francuskiej (u mnie gruboziarnista)
Puree z bekonem:
- 1 kg ziemniakow, obranych i grubo pokrojonych
- 2 plasterki bekonu bez skory, grubo pokrojone
- 20 g masla
- 1/4 szklanki kwasnej smietany
- 1 lyzka szczypiorku, grubo pokrojonego

Przygotowac puree: ugotowac ziemniaki na parze, w tym czasie podsmazyc bekon na patelni i odsaczyc z nadmiaru tluszczu na papierowym reczniku. W misce ugniesc ugotowane ziemniaki z maslem i smietana, dodac szczypiorek i bekon, wymieszac.
Polowe masla rozpuscic na patelni i podsmazyc filety, az sie zrumienia z obu stron. Zdjac z patelni i odstawic, a nastepnie rozpuscic na niej pozostale maslo i, mieszajac, smazyc szalotki i czosnek, az zmiekna. Wlac wino, doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien i gotowac okolo 5 minut bez przykrycia. Wmieszac smietane i musztarde, dodac filety i gotowac kolejne 10 minut pod przykryciem.
Filety polane sosem posypac dodatkowym szczypiorkiem i podawac z puree.

Photobucket

Przepis dodaje do akcji Festiwal Kuchni Brytyjskiej 2011.


Festiwal Kuchni Brytyjskiej 2011

13 comments:

  1. Świetna sprawa ten indyk a puree - rewelacja, zajadam się nim nagminnie ostatnio ;)

    ReplyDelete
  2. szaleje na punkcie Twoich dan!

    pozdrawiam - pieczarkamysia

    ReplyDelete
  3. Ja chyba tak jak Twój mężczyzna - podeszłabym do tego sosu nieufnie. Z drugiej strony jak mu się przyglądam (sosowi oczywiście) wygląda całkiem znajomo :)

    ReplyDelete
  4. No to danie wygląda bardzo kusząco. :)

    ReplyDelete
  5. Sos musztardowy-mniam:)A puree z boczkiem to juz w ogole pyszny wynalazek:)Pozdrawiam z sasiedzctwa:)

    ReplyDelete
  6. ale apetyczne! nie wchodzę tu więcej po nocy, bo nie zasnę albo będzie mi się obiad śnił :)

    ReplyDelete
  7. danie rzeczywiście jest świetne, robiłam je już kilka razy;-)

    ReplyDelete
  8. Musztardowe sosy wprost uwielbiam:) Kuszące danie.

    ReplyDelete
  9. z chęcia skusiłabym się na taki obiadek ;)

    ReplyDelete
  10. musztardowy sos jest super! po prostu palce lizać :)
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. U nas w domu musztardowe sosy też są numer jeden :)

    ReplyDelete
  12. Smakowało i to bardzo, bardzo!;-)

    ReplyDelete