Thursday, 8 December 2011

Najlepsza na swiecie? Salatka pomidorowa z chorizo.

Salatki na kolacje jadamy glownie latem, zima zastepuja je makarony, sycace gulasze i rozgrzewajace zupy. Ale kiedy tylko zobaczylam ten przepis w ksiazce "Jamie Does", wiedzialam, ze ta salatka nie bedzie mogla czekac dlugo. Po pierwsze dlatego, ze za hiszpanska kuchnia przepadamy oboje, a po drugie dlatego, ze jesli cos sklada sie glownie z pomidorow, a do tego zawiera chorizo, to po prostu musi byc pyszne.
Czy to faktycznie najlepsza na swiecie salatka pomidorowa? Na pewno znalazlaby sie w mojej osobistej pierwszej piatce. Nawet teraz, z importowanymi, dalekimi od idealu pomidorami, smakuje wybornie. Kto wie, moze latem, kiedy pomidory beda pijane sloncem, czerwone, miesiste i dojrzale, faktycznie zasluzy na miano najlepszej?
Przepis z "Jamie Does".

Najlepsza na swiecie salatka pomidorowa z chorizo
Skladniki:
(jako lekki posilek dla 4 osob)
- 225 g surowej kielbasy chorizo, pokrojonej w plastry
- oliwa z oliwek
- 3 duze dojrzale pomidory
- 270 g pomidorkow cherry, pokrojonych w cwiartki (mniejsze przepolowione)
- 3 posiekane szczypiory albo 1 pokrojona w cienkie plastry szalotka
- sol i pieprz, do smaku
- hiszpanska oliwa z oliwek extra virgin (moja hiszpanska nie jest, ale tez sie sprawdzila)
- ocet z sherry
- liscie z malego peczka natki pietruszki, posiekane
- 2 zabki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plastry

Na patelni rozgrzac odrobine oliwy i podsmazyc chorizo na srednim ogniu, mieszajac co jakis czas, by sie nie przypalilo. Pomidory i szczypior (albo szalotke) wrzucic do miski, dodac troche octu i oliwy extra virgin, doprawic sola i pieprzem. Dodac pietruszke, wymieszac i odstawic.
Kiedy chorizo zacznie sie robic chrupiace, dodac na patelnie pokrojony w plasterki czosnek. Smazyc przez chwile, ciagle mieszajac, a kiedy zacznie intensywnie pachniec, zdjac z ognia. Kielbase, czosnek i odrobine tluszczu z chorizo dodac do pomidorow. Podawac od razu z kromka rustykalnego chleba i, opcjonalnie, kozim serem oraz dobra hiszpanska szynka (Jamie sugeruje pata negra, ale mysle, ze kazda dlugo dojrzewajaca szynka bedzie sie nadawac).


A jutro ostatni post z przepisem Jamiego Olivera w roli glownej - i znow wybierzemy sie do Grecji. Nastepna w kolejce: Nigella.

18 comments:

  1. Wspaniała! już samo zdjęcie mówi mi, że musi być przepyszna, a dobór składników tylko to potwierdza:)

    ReplyDelete
  2. O tak! Połączenie chorizo i pomidorów! Koniecznie muszę spróbować go w sałatce! Że też wcześniej nie przyszło mi to do głowy!

    ReplyDelete
  3. Jak już mnie odwiedzisz, to mi taką zrobisz ;) Wygląda obłędnie!

    ReplyDelete
  4. Rzeczywiście zapowiada się przepysznie :D

    ReplyDelete
  5. Zjadłabym teraz tę pyszną sałatkę i popiła winem...
    Idealny zestaw.

    ReplyDelete
  6. Intrygujące połączenie smaków - chętnie spróbowałabym takiej sałatki.

    ReplyDelete
  7. Chętnie bym zjadła takiej sałatki:) mniam,mniam:)

    ReplyDelete
  8. Przepadam za chorizo, chętnie wypróbuję tę sałatkę... Już sobie wyobrażam do niej białe, hiszpańskie bułeczki... Mniam. :P

    ReplyDelete
  9. Chorizo, pomidorki... to musi być pyszne :)

    ReplyDelete
  10. Ty to masz dobrze tam na Wyspach, chorizo pewnie w większości sklepów dostępne, a ja, żeby dostać tę kiełbaskę musiałabym pewnie do Krakowa jechać. Ehhh.. taka sałatka musi być fajna.

    ReplyDelete
  11. Mniam! Uwielbiam takie lekkie posiłki! :D

    ReplyDelete
  12. rewelacyjne połączenie! może z naszą zastępczą paprykową węgierską zaszaleję ;)

    ReplyDelete
  13. Hmm, z sałatkami bywa u mnie różnie, ale faktem jest, że sałatki pomidorowe bywają rewelacyjne. Ta bardzo przypomina coś, co serwuję ostatnio dość często jako ekspresowy dodatek do obiadu.

    No cóż, nie pozostaje mi nic innego, jak upolować chorizo :)

    ReplyDelete
  14. Pyszna salatka. Chorizo bardzo lubie a w polaczeniu z pomidorami to musi byc rewelacja :))

    ReplyDelete
  15. super zestaw, na pewno wypróbuję...

    ReplyDelete
  16. o tak brzmi i wyglada rewelacyjnie.

    ReplyDelete
  17. Uwielbiam chorizo! Fajny pomysł na sałatkę :)

    ReplyDelete