Saturday 5 March 2011

Kostka cappuccino

Sa takie ciasta, ktore urzekaja od pierwszego wejrzenia. Kusza, neca, nie daja o sobie zapomniec. Kiedy znalazlam ten przepis u Dorotus, wiedzialam juz, ze to jest jedno z takich wlasnie ciast.
Rzadko robie ciasta z kremem, bo sama nie jestem ich wielka amatorka, a i Mezczyzna srednio za nimi przepada, wyjatek robiac tylko dla tych z kremem pelnym owocow. Ale czasem najdzie mnie szczegolna ochota na cos bardziej dekadenckiego niz keks, babka czy muffin z jagodami. Wlasnie taka nagla ochota zmobilizowala mnie do zrobienia tego pysznego kawowego przekladanca. Moi wspolpracownicy, ktorzy czesto maja okazje smakowac moich ciast, byli nim zachwyceni - a ja zupelnie sie nie dziwie! Mimo dosc grubej warstwy kremu nie jest przesadnie slodki, a aromat kawy nadaje mu szczegolnego, "doroslego" charakteru.
W tym miejscu musze dac upust swojemu zachwytowi nad moim kuchennym pomocnikiem: Kenwood Chef Titanium, ktorego nabylam dosc niedawno, sprawdza sie doskonale. To ciasto bylo dla niego prawdziwym testem mozliwosci, bo uzylam przy jego robieniu trzech roznych koncowek i kazda z nich wypelnila swoje zadanie doskonale. Troche sie obawialam, ze robot bedzie glosny, ale nie wydaje mi sie, by jego silnik halasowal jakos szczegolnie mocno. Miske latwo sie myje - to duzy plus, kiedy trzeba robic to trzy-cztery razy w ciagu kilkunastu minut. No i ubijanie smietany i bialek nie jest juz zadaniem ponad moje sily.

Kostka cappuccino
Skladniki na ciasto:
- 5 duzych jajek
- 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kapieli wodnej lub mikrofali
- 125 g miekkiego masla
- 1,5 lyzki kawy rozpuszczalnej
- 150 g drobnego cukru do wypiekow
- 125 g maki pszennej
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia


Maslo utrzec do bialosci, dodac roztopiona i lekko przestudzona czekolade, zmiksowac. Kawe rozpuscic w 1 lyzce goracej wody, dodac do masy. Dodac cukier, zimksowac. Bialka oddzielic od zoltek i dodawac zoltka do masy po jednym, ciagle miksujac. Make przesiac z proszkiem do pieczenia, dodac do masy, wymieszac. Bialka ubic na sztywna piane, delikatnie wymieszac z masa czekoladowa. Rozgrzac piekarnik do 170 stopni. Piec przez 25-30 minut w wylozonej papierem do pieczenia kwadratowej formie o boku 23 cm (ja pieklam w silikonowej foremce o takich wlasnie rozimarach) lub tortownicy o srednicy 24 cm. Kiedy patyczek wlozony w ciasto bedzie suchy, bedzie to znaczylo, ze jest gotowe. Wystudzone ciasto przekroic wzdluz na dwa blaty, ktore mozna (ale nie trzeba) naponczowac.

Masa cappuccino:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml smietany kremowki (u mnie double cream, 48% tluszczu)
- 3 plaskie lyzeczki zelatyny (uzylam tej w listkach - 6 listkow zastepuje 3 lyzeczki)
- 60 g rozpuszczalnej kawy cappuccino
- 3 lyzki drobnego cukru (albo wiecej, w zaleznosci od rodzaju uzytej kawy; ja dalam troche ponad 4 lyzki, bo moje cappuccino bylo nieslodzone)


Serek mascarpone wymieszac dokladnie z cappuccino. Zelatyne rozpuscic w 1/4 szklanki goracej wody (ja musialam najpierw namoczyc listki w zimnej wodzie, zeby zmiekly, a potem dopiero rozpuszczalam w goracej), przestudzic. Kremowke ubic na sztywno, powoli dodawac cukier i, ciagle miksujac, wlewac przestudzona zelatyne. Ubita mase dodac do serka mascarpone i dokladne wymieszac.


Na wierzch:
- 250 ml smietany kremowki (uzylam double cream o zawartosci tluszczu 48%, ale mysle, ze lepiej sprawdzilaby sie tzw. whipping cream, ktora ma 36% tluszczu, czyli dokladnie tyle, co polska kremowka)
- 1 lyzka drobnego cukru do wypiekow
- 20 g rozpuszczalnej kawy cappuccino

Smietane ubic na sztywno, dodac cukier, wymieszac.
Na dolnym blacie ulozyc mase z mascarpone, przykryc drugim blatem, posmarowac wierzch ciasta ubita smietana, oproszyc proszkiem cappuccino. Wstawic do lodowki, by krem zastygl. Ciasto najlepiej smakowalo po calej nocy spedzonej w lodowce.



15 comments:

  1. łooo ile pracy ;) efekt kusząco pyszny!

    ReplyDelete
  2. kawowy smak może byc naprawdę urzekający..

    ReplyDelete
  3. mniam mniam! Super wygląda

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    ReplyDelete
  4. Pysznie wygląda, aż mi się łyżeczka do niej wyrywa.

    ReplyDelete
  5. planuje te ciasto juz od dawna ale jakos nie moge sie zanie zabrac. Alezrobie je kiedys napewno :)

    ReplyDelete
  6. Kawowe smaki w cieście zawsze się sprawdzają :)
    I widzę, że obie w podobnym czasie sprawiłyśmy sobie podobny robot :) Mój nazwałam Hestusiem, bo Heston Blumenthal w swoim programie takiego używał :D A poza tym mam manię nazywania wszystkich sprzętów :D

    ReplyDelete
  7. Też zabierałam się do tej kostki :) a po Twoich rekomendacjach na pewno zrobię! Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  8. Też znam cappuccino, ale zupełnie inne. Z pełnym mlekiem w proszku :D

    Kawowe ciasta są cudowne. Zazdrrrrroszczę.

    ReplyDelete
  9. Też zwróciłam uwagę na to ciasto i cieszę się, że je polecasz to nie będę się dłużej wahać:)
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  10. Ono jest pyszne! Tez je robiłam, tylkko w okrągłej formie. Smakuje świetnie :)

    ReplyDelete
  11. Uwielbiam ciasta z kremem! Chętnie bym sobie zjadła taki kawałek :)

    ReplyDelete
  12. takie kostki szczególnie na mnie działają! :)

    ReplyDelete
  13. Wspaniale sie prezentuje i cos czuje, ze rownie wpaniale smakuje:))

    ReplyDelete
  14. Mascarpone zawsze zwiastuje jakieś pyszności ;) Pozdrawiam!

    ReplyDelete