Bagietki maja to do siebie, ze trzeba je zjesc, kiedy sa jeszcze bardzo swieze, najlepiej cieple i chrupiace. To nie jest taki rodzaj pieczywa, ktory nadawalby sie do czegokolwiek na drugi dzien.
Tak myslalam do niedawna. A potem zaczelam odkrywac w internecie przepisy, w ktorych mozna wykorzystac taka juz nie calkiem swieza i chrupiaca bagietke. Ten spodobal mi sie szczegolnie, chyba ze wzgledu na zawartosc sera Gruyere, za ktorym przepadam. Wiedzialam, ze predzej czy pozniej przygotuje te nietypowa, bo chlebowa, zapiekanke.
Rezultat? Pyszny! Choc w przepisie nie ma ani slowa o soli czy pieprzu, ja pozwolilam sobie moja zapiekanke doprawic - i chyba dobrze zrobilam, bo inaczej moglaby byc dosc mdla. Rozgrzewajaca, lagodna w smaku, cudownie wilgotna, jest dobra propozycja na nadal jeszcze chlodne wieczory.
Zapiekanka z szynka i serem
Skladniki:
(na 4 osoby - robilam z polowy porcji)
- maslo do wysmarowania naczynia
- 1 niezbyt duza bagietka
- 90 g grubo krojonej szynki, porwanej albo posiekanej na male kawalki
- 140 g startego sera Gruyere
- 5 jajek
- 284 ml mleka
- 284 ml slodkiej smietany 18%
- 1 lyzka musztardy Dijon (ja nie mialam, dalam gruboziarnista)
Wysmarowac maslem naczynie do zapiekania, na dnie ulozyc pokrojona w grube kromki bagietke. W przerwy miedzy kromkami powtykac szynke i ser. Jajka, mleko, smietane i musztarde wymieszac w misce, zalac chleb, calosc przykryc folia i odstawic na minimum 3 godziny, a najlepiej na cala noc. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (160 z termoobiegiem) przez okolo 40-45 minut; jesli wierzch zbyt szybko bedzie robil sie brazowy, przykryc luzno folia aluminiowa.
Przepis dolaczam do akcji Tylko ze Spizarni.
Uwielbiam Grueyre, więc jestem pewna, że zapiekanka zadowoliła by moje kubki smakowe :)
ReplyDeleteczęsto mam problem z nadmiarem pieczywa, takie zapiekanki to najlepszy sposób na wykorzystanie resztek :)
ReplyDeletehttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
świetny pomysł
ReplyDeletehttp://magiawkuchni.blox.pl/html
Stanowczo z czerstwej bagietki wspaniałe zapiekanki można zrobić i na słodko i na wytrawnie. Twoja bardzo smakowicie się zapowiada, więc zapamiętam przepis, jak mi znów zostanie trochę suchawego chlebka :)
ReplyDeleteCiekawa zapiekanka. Akurat mam w domu czerstwą bagietkę - może sobie więc taką potrawę zrobię.
ReplyDeleteBardzo fajna zapiekanka. Też przepadam za gruyerem i połączenie bardzo by mi smakowało, choć dla mnie też z inną musztardą niż Dijon, pomimo, że lubię ostre rzeczy to ta musztarda jest dla mnie tylko ostra bez żadnych dodatkowych ... przyjemności.
ReplyDeleteMaggie, regularnie zagladam na stronke BBC Good Food albo do ich magazynu - 95% potraw nie posiada w przepisie soli... Wysune tu mala teze, ze BBC ma uklad z NHS w postaci propagowania inicjatywy ograniczania spozycia soli.... :) No coz, moze to i dobrze bo kiedys siedzialam w pizzeri i siedziala kolo mnie dostojna pani, ktora to po otrzymaniu talerza z pieknie wygladajaca pizza wysypala na nia pol solniczki... no coz, wniosek nasuwa sie sam.... :)
ReplyDelete