Sunday, 27 March 2011

Kurczak, bazylia, kozi ser.

Bo nic wiecej nie potrzeba do szczescia, prawda? No, moze poza zielona salatka i sloncem za oknem.
Przepis wzielam z kolejnej z serii ksiazeczek "Everyday..." - tym razem poswieconej kuchni greckiej. Moze i nie jest to jakas szczegolnie tradycyjna potrawa, ale prostota jej przygotowania i krotka lista skladnikow urzekly mnie od pierwszego wejrzenia. Wprawdzie potrzeba troche czasu, by mieso porzadnie sie przysmazylo na niewielkim ogniu, ale warto. A o tym, ze bazylia i kozi ser sa wprost dla siebie stworzone, to chyba nie musze wspominac.

Kurczak z kozim serem i bazylia
Skladniki:
(dla 4 osob, robilam z polowy porcji)
- 4 filety z piersi kurczaka
- peczek swiezej bazylii
- 100 g miekkiego koziego sera
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- sol, pieprz

Ostrym nozem naciac kazda piers wzdluz krawedzi tak, by w srodku powstala kieszonka. Wypelnic ja kozim serem i wlozyc do srodka kazdego fileta 3-4 liscie bazylii, po czym zamknac kieszonke. Oliwe rozgrzac na patelni i smazyc kurczaka przez 15-20 minut na malym ogniu, az mieso bedzie rumiane z wierzchu i gotowe w srodku. Podawac udekorowane liscmi bazylii w towarzystwie pieczonych ziemniaczkow, chleba pita albo zielonej salatki.

7 comments:

  1. Super pomysł!
    Moi domownicy nie chcą jeść koziego sera, ale ja uważam, że to tylko kwestia właściwego podania.
    Na przykład takiego.:)

    ReplyDelete
  2. lekko i apetycznie;) podoba mi się taka propozycja;)

    pozdrawiam wiosennie

    ReplyDelete
  3. Brzmi ciekawie chociaż za kozim serem nie przepadam:)

    ReplyDelete
  4. Maggie, a ja taką prostotę w kuchni uwielbiam! Do sera koziego dopiero ostatnio się przekonałam, a takie drobiowe kieszonki muszą być pyszne :D
    Myślisz, że np suszone pomidory do takiego sera jako nadzienie by pasowały?

    Miłego dnia!

    ReplyDelete
  5. Wszystko kurczakowe jest świetne :) a to takie lekkie i wiosenne - pychota!

    ReplyDelete
  6. WSzystko wszystko takie apetyczne!



    www.przysmakiewy.pl

    ReplyDelete