Thursday, 1 March 2012

Witaj, Japonio! Ramen z lososiem i chilli.

Kuchnia japonska to dla mnie wciaz nieodkryty teren. Tak, jadlam kilka razy w japonskich restauracjach i jestem chyba uzalezniona od sushi, ale w domu bardzo rzadko zdarza mi sie przygotowywac potrawy rodem z Kraju Kwitnacej Wisni. Dlatego bardzo sie ucieszylam, kiedy dowiedzialam sie o akcji Kuchnia japonska. To doskonaly pretekst, by zapoznac sie z nia blizej.
Na pierwszy ogien prosta zupa, ktora przypomina nieco polski rosol, tyle, ze z orientalna nuta. Ramen, bo o niej mowa, to przede wszystkim bulion i japonski makaron; dodatki zaleza od inwencji tworczej gotujacego. Ja postawilam na lososia i ten przepis. Efekt okazal sie naprawde smaczny, lagodniejszy i bardziej swojski, niz sie spodziewalam. Mysle, ze to nie koniec mojej przygody z ramen i zamierzam wyprobowac inne warianty tego dania. Szybkie, nieskomplikowane, pyszne - czego chciec wiecej?
Wraz ze mna ramen przygotowali tez Pela, Michal, Ania, Dobromila i Malwinna. To nasza pierwsza (i, mam nadzieje, nie ostatnia) wspolna wyprawa kulinarna do Japonii.

Ramen z lososiem i chilli
Skladniki:
(dla 2 osob)
- 1 opakowanie nudli ramen
- 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 filety z lososia bez skorki
- 1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w plasterki
- 2 szczypiory, pokrojone w plasterki
- sos sojowy
- 1/2 peczka swiezej kolendry, posiekanej
- 1 cytryna lub limonka, pokrojona w cwiartki

Ugotowac makaron wedlug instrukcji na opakowaniu i przelozyc do dwoch misek. Bulion podgrzac na glebokiej patelni. Kiedy zacznie bulgotac, dodac rybe i gotowac przez okolo 2 minuty, nastepnie dodac szczypior, chilli i odrobine sosu sojowego i gotowac kolejne 3 minuty, az losos bedzie twardy w dotyku.
Przelozyc po kawalku ryby do kazdej z misek i zalac bulionem. Posypac posiekana kolendra, podawac z cwiartkami cytryny lub limonki.


Photobucket


Przepis dodaje do akcji Kuchnia japonska.


(kuchnia japonska-zaproszenie

11 comments:

  1. pięknie się prezentuje ta zupka:) super kolorowo:)

    ReplyDelete
  2. Wygląda pięknie. Ciekawy przepis z tym łososiem :) Szkoda, że mi się nie udało z Wami ugotować :)

    ReplyDelete
  3. Wow! dla mnie zupełnie nowość. Z Japoni znam sushi i sake to wszystko;( Ale widzę, że dzięki akcji mam szansę się troszke podszkolić;) Jakby nie było problemu, to chętnie dołącze do Waszej paczki i wspólnego gotowania, dostosuję się do zasad i będę grzeczna;)Pozdrawiam

    ReplyDelete
  4. Jaka czaderska miska! Super :)
    Lubie kuchnię japońską, ale jest to ten rodzaj kuchni, który stanowczo wolę jadać outdoors :)
    Ramen wygląda apetycznie.

    ReplyDelete
  5. Twój ramen jest the best! Łosoś i chili to zdecydowanie moje smaki.

    ReplyDelete
  6. Często robię ramen, to moja ulubiona chyba zupa azjatycka, do niej się wszystko zaczęło... ;) Z łososiem jeszcze nie robiłam, muszę zrobić, bo wygląda świetnie u Ciebie. Pozdrawiam! :)

    ReplyDelete
  7. Pięknie wygląda :) dzięki za wspólne gotowanie :)

    ReplyDelete
  8. Ten łosoś wygląda megaapetycznie. I fajnie dobrałaś miseczki - w końcu Japończycy mają świra na punkcie kotów. :-)

    ReplyDelete
  9. Jak apetycznie wygląda Twój ramen. Dla mnie kuchnia japońska jest jeszcze wielką tajemnicą. I jeszcze nie wiem, czy chcę ją odkrywać

    ReplyDelete
  10. Wspaniale wygląda, podoba mi się ten dodatek łososia:)

    ReplyDelete
  11. fajny przepis, wygląda na nieskompikowane smaczne danie.

    ReplyDelete