Angielskie slowo custard jest czesto tlumaczone jako "budyn", ale nie jest to do konca trafny zamiennik. Roznica tkwi przede wszystkim w konsystencji: budyn jest zwykle bardzo gesty, custard natomiast jest nieco bardziej lejacy, totez czesto uzywa sie go jako sosu do deserow. Przygotowanie go w domu nie jest skomplikowane, ale trzeba uwaznie obserwowac gotujaca sie mieszanke i zdjac ja z ognia, kiedy tylko zacznie gestniec, bo inaczej moze sie zwarzyc. Taki sos to swietny dodatek do cieplej szarlotki albo czekoladowego brownie, lodow, owocowych deserow...
Kluseczki na pewno przypadna do gustu tym, ktorzy lubia bardzo slodkie smaki. Smazone na mieszance masla, cukru i golden syrupu, nasiakaja nia, dzieki czemu smakuja naprawde wspaniale, zwlaszcza, kiedy polejemy je aksamitnym, waniliowym sosem...
Kluseczki z golden syrup
Skladniki:
(dla 8 osob, robilam z 1/4)
- 200 g masla
- 225 g miekkiego brazowego cukru
- 100 g golden syrupu, plus 2 lyzki
- 400 ml mleka
- 500 g maki samorosnacej
Na duza patelnie wlac 450 ml wody, dodac polowe masla, cukier i 100 g golden syrupu. Doprowadzic do wrzenia i natychmiast zmniejszyc ogien.
Mleko lekko podgrzac. W malakserze zmiksowac make i pozostale maslo, dodac 2 lyzki golden syrupu i podgrzane mleko, znow krotko zmiksowac, az powstanie gesta masa.
Syrop na patelni ponownie doprowadzic do wrzenia. Za pomoca lyzki klasc na patelnie niewielkie kluseczki (jesli jest ich duzo, trzeba to robic partiami, by sie nie skleily; gotowa partie nalezy wowczas przelozyc do naczynia zaroodpornego, przykryc folia aluminiowa i wlozyc do lekko nagrzanego piekarnika), zmniejszyc ogien i smazyc przez 10 minut, przewracajac delikatnie co jakis czas.
Waniliowy sos
Skladniki:
(dla 8 osob, robilam z 1/4)
- 1 l mleka
- 8 zoltek
- 140 g cukru z wanilia
- 3 lyzki maki kukurydzianej
- 3 lyzki maki pszennej
Mleko podgrzac w garnku, az sie zagotuje, po czym natychmiast zdjac z ognia. W misce wymieszac zoltka, cukier z wanilia i maki. Powoli wlewac mleko, ciagle mieszajac. Tak powstala miksture przelac z powrotem do garnka i gotowac na malym ogniu, mieszajac, przez 8-10 minut. Kiedy sos zacznie gestniec, natychmiast zdjac z ognia. Podawac z kluseczkami.
Przepis dodaje do akcji Waniliowy Weekend III.
Też chcę takie śniadanie. Ja ostatnio nawet w weekendy nie mam czasu na przygotowanie czegoś specjalnego. Twoje kluseczki śniłyby mi się po nocach, gdybym miała czas na spanie!!! ;)
ReplyDeleteZaintrygowalas nas - jeszcze nigdy takich kluseczek nie jedlismy, a custard lubimy i to bardzo! Pozdrawiamy
ReplyDeletePoproszę takie śniadanko! :))
ReplyDeleteIntrygująca propozycja, zarówno sos waniliowy jak i dodatek golden syrup :)
ReplyDeleteChyba znalazłam się w niebie! Słodkim i waniliowym :).
ReplyDeleteooooooo geeeeez, wspaniałe kluseczki i do tego waniliowy sos. Niebo w gębie toż to :-)
ReplyDeleteAle rozpusta :D uwielbiam sos waniliowy :) Dziękuję za udział w Waniliowym Weekendzie! :)
ReplyDeleteMamooooo.. ślinię się, ślinię!
ReplyDeleteNo! Genialne!
Waniliowo i pysznie:). Idealne rozpustne śniadanie:)
ReplyDeleteŚwietny przepis. A jeśli chodzi o leniwe, weekendowe śniadania, to u mnie jakoś nie idzie. To chyba brzmi dziwnie, ale u mnie weekendowe poranki są bardziej zabiegane niż te w tygodniu. Niestety w tygodniu celebruję je sama :(
ReplyDeletePoproszę zatem takie pyszne kluseczki na jutro na śniadanko. Apetycznie wyglądają. Kuszą, oj kuszą. :) Moje smaki. :)
ReplyDeleteZrobiłam je dzisiaj;) Co prawda dałam biały cukier zamiast brązowego, no i nie robiłam już sosu waniliowego, ale i tak wyszły dobre... Chociaż może troszkę za słodkie;)
ReplyDelete