Odkad odkrylam kuskus, czesto go wykorzystuje. Prostota jego przygotowania niezmiennie mnie zadziwia: ot, zalac woda albo bulionem, przykryc szczelnie, poczekac kilka minut - i juz. Swietnie sie sprawdza jako dodatek do mies i ryb, a jeszcze lepiej jako baza do salatek.
Wczorajsza powstala troche przypadkiem. To znaczy: salatka byla w planach, ale troche inna, z ciecierzyca. W domu okazalo sie, ze ostatnia puszke ciecierzycy zuzylam, a ze nie mialam najmniejszej ochoty pedzic do sklepu, postanowilam wykorzystac to, co akurat bylo pod reka. Efekt? Pyszny, kolorowy i zdrowy. W sam raz na lunch pod chmurka w cieply, wiosenny dzien.
Salatka z kuskusem i halloumi
Skladniki:
- 150 g kuskusu
- 1/4 lyzeczki kuminu
- 1/4 lyzeczki sumaku
- 1 lyzeczka soku z cytryny
- garsc swiezych lisci miety, posiekanych
- 5-6 pomidorkow koktajlowych, przepolowionych
- 1 pomidor, pokrojony w grube plastry
- 1/2 ogorka, pokrojonego w kostke
- 1-2 marynowane papryki ze sloiczka, pokrojone w paski
- garsc mieszanych lisci salat
- 250 g sera halloumi
Kuskus wymieszac z kuminem i sumakiem, zalac wrzaca woda, przykryc folia i odstawic na 10 minut do napecznienia. Po uplywie tego czasu doprawic do smaku sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Wymieszac z mieta, pomidorami, ogorkiem, papryka i salata.
Ser podsmazyc na suchej, rozgrzanej patelni, az sie zrumieni z obu stron, a nastepnie podawac z salatka.
Przepis dodaje do akcji Salatki sniadaniowe.
a ja nigdy nie jadlam kuskusu :( sama nie wiem czemu, trzeba bedzie zaryzykowac i sprobowac.
ReplyDeleteOd razu do brzucha, a nie do żadnego pudełka!! :-)
ReplyDeleteSuper wygląda i taka pożywna :) muszę wreszcie spróbować halloumi jak gdzieś uda mi się kupić.
ReplyDeleteUwielbiam sałatki z kuskusem na lunch - pożywne, lekkie i tak uniwersalne, że wszystko można z nim połączyć by było ciekawie, smacznie i kolorowo :)
ReplyDeleteDaaawno nie jadłam kuskusu... ale mnie zmotywowałaś teraz :) niech no tylko dorwę halloumi!
ReplyDeleteNigdy jeszcze nie jadłam halloumi. Jeśli tylko natknę się na ten ser to wypróbuję. Jeśli nie znajdę to ewentualnie zamienię na np. mozarelle, czy będzie wielka strata dla smaku całej sałatki?
ReplyDeleteMysle, ze jesli zamieniac, to na ser, ktory bedzie rownie wyrazisty i slony w smaku. Mozesz sprobowac z pokruszona feta - na pewno bedzie pysznie!
Deleteuwielbiam takie salatki (; kuskus zadziwia swoja prostota.
ReplyDeletePozdrawaiam gorąco !
Wygląda super-apetycznie! Też uwielbiam kuskus za prostotę jego przygotowania. Ostatnio kupiłam kuskus razowy i go szczerze polecam, ma znacznie głębszy smak. A halloumi jeszcze nigdy nie jadłam! A marzy mi się już od jakiegoś czasu. Do jakiego sera jest zbliżony smakiem i strukturą?
ReplyDeleteStrukture ma troche zwarta, gumowata, troche jak mozzarella, ale jest twardszy i bardziej zwarty. W smaku troche zblizony do fety (i tak jak ona, czesto zanurzony w solnej zalewie), choc odrobine mniej slony.
Deleteidealna na lunch albo lekki obiad ;]
ReplyDeletePysznie zestawione!
ReplyDeleteWręcz ubóstwiam kuskus:)
ReplyDeleteSzukałam niedawno halloumi - jednak w większym mieście jest łatwiej o ten smakołyk :)
ReplyDeleteZgadzam się...również cenie kuskus nie tylko za walory smakowe, ale za prostotę przygotowania i mnogość kombinacji. Sera halloumi jeszcze nie miałam okazji skosztować...
ReplyDeleteTakiego sera nigdy nie jadłam, ale sałatka prezentuje się pysznie :)
ReplyDeleteCzęsto robię lunchboxy z kuskusem, więc doskonale Cię rozumiem, podoba mi się wersja z halloumi, chociaż rzeczywiście widuję ten ser tylko w lepszych marketach :)
ReplyDeleteWygląda pysznie ! Nigdy nie jadłam tego sera, a kuskus bardzo lubię
ReplyDelete:)
Uwielbiam sałatki z kuskusem:). Są pyszne i wyjątkowo sycące:)
ReplyDeleteMniam! :)
ReplyDeleteBardzo mi sie podoba ta opcja ;)
Bardzo lubię halloumi. Szkoda, że nie można takich serów jeść częściej - fakt, na porządny ser trzeba "przyoszcędzić".
ReplyDeleteAle nosić sałatki w teczce lubię, oj bardzo lubię :)