Bardzo lubie sliwki, a wypieki z ich dodatkiem naleza do scislej czolowki moich ulubionych ciast. Nic wiec dziwnego, ze ten przepis urzekl mnie od pierwszej chwili. Bo skoro sliwki sa pyszne i wanilia jest pyszna, to polaczenie tych dwoch musi byc niebianskie, prawda?
I jest. Slodki, aromatyczny, pachnacy wanilia syrop i miekkie, wilgotne sliwki to po prostu niebo w gebie. Idac za rada ludzi, ktorzy komentowali przepis, zmniejszylam ilosc cukru i wody. To byla sluszna decyzja - syrop i bez tego byl bardzo slodki, ale nie na tyle, by bolaly od niego zeby. Przepis podaje z moimi zmianami.
Podobno tak przyrzadzone sliwki wspaniale smakuja jako dodatek do owsianki, o czym zamierzam wkrotce sie przekonac. Ja podalam je z goframi (kupnymi, nadal nie dorobilam sie gofrownicy) i slodka smietana kremowka. Z jej dodatkiem smakuja wprost niebiansko...
Sliwki w waniliowym syropie
Skladniki:
(dla 4 osob, robilam z polowy)
- 500 g sliwek
- 60 g drobnego zlocistego cukru do wypiekow
- 150 ml wody
- 1 laska cynamonu
- nasiona wyskrobane z 1 laski wanilii
Sliwki pokroic na cwiartki i usunac pestki. Cukier wsypac do garnka, dodac wode, cynamon i wanilie. Podgrzac delikatnie, az cukier sie rozpusci, a nastepnie dodac owoce. Doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien i gotowac przez 5-10 minut (jesli sliwki sa bardzo dojrzale, wystarcza im 3 minuty), az zmiekna. Lekko przestudzic przed podaniem.
Przepis jest moja pierwsza propozycja do akcji Waniliowy Weekend III.
:) Tez myslalam o tym przepisie! BBC GF moja milosc! ;)
ReplyDeleteA Twoje wygladaja swietnie, pewnie jeszcze sie na nie skusze. Do owsianki :)
Pychotka! Narobiłaś mi smaku.
ReplyDeleteten przepis rzeczywiście jest urzekający.
ReplyDeleteJuż widzę moją zapiekankę z kaszy gryczanej ulepszoną o takie śliwki w sosie. Zgłodniałam:)
ReplyDeleteŁadne te śliwki :)Może kiedyś zrobię z wanilię... zawsze śliwki występowały u mnie w otoczeniu cynamonu.
ReplyDeleteMusza być przepyszne! tak bardzo lubię gotowane śliwki!
ReplyDeletewspanialy pomysl.
ReplyDeleteTakie śliwki i jeszcze z goframi to zaiste niebiańskie połączenie! My też jeszcze nie mamy gofrownicy, ale węszymy po sklepach. Ciepłe gofry na śniadanie to byłoby dopiero coś!
ReplyDeleteŚwietne połączenie! Śliwki uwielbiam, ale z cynamonem i wanilią... to dopiero musi być pyszne:)
ReplyDeleteTo ja Ci posyłam priorytetem kilka moich najlepszych gofrów :-)
ReplyDeleteWzamian oczekuję tylko kilku śliwek w tym boskim sosie!
Nie pogardziłabym takim dodatkiem do gofrów :))
ReplyDeleteKoniecznie do zrobienia latem :)
ReplyDelete