Monday, 18 July 2011

Zgrane trio. Kurczak, mascarpone, szynka parmenska.

Kurczak. Dla wielu z nas staly element menum bez ktorego trudno byloby sie obejsc. Nic dziwnego, ze przepisy na dania z kurczaka wyrastaja w sieci (i nie tylko) jak grzyby po deszczu. Kiedy znudza sie nam pieczone udka i panierowane piersi, warto siegnac po cos nowego.
Ten przepis jest  zdecydowanie jednym z lepszych sposobow na kurczaka, jakie testowalam. Gdyby nie to, ze nie domknelam dobrze "kieszonki" w kurzej piersi, przez co spora czesc mascarpone wyplynela (jak widac na zalaczonym obrazku), bylby wrecz idealny. Wina za nie-idealnosc obarczam jednak swoje niezdarne rece, nie zas sama recepture.
Nie lubie kurczaka ze skorka, dlatego, idac za rada komentujacych, uzylam piersi bez skorki, podaje wiec przepis z ta drobna zmiana. Zamiast rozmarynu uzylam tymianku, nie dlatego, ze taki mialam plan, ale dlatego, ze cos mi sie pomerdalo i kupilam niewlasciwe ziolko. Okazalo sie, ze nie ma tego zlego, co by na dobre nie wyszlo - tymianek swietnie sie sprawdzil.

Kurczak z ziolowym mascarpone
Skladniki:
(dla 2 osob)
- 3 lyzki mascarpone
- 1 lyzka drobno posiekanego rozmarynu (albo tymianku)
- 1 zabek czosnku, zmiazdzony
- 2 piersi z kurczaka bez skory
- 4 plastry szynki prosciutto
- odrobina oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny

Rozgrzac piekarnik do 200 stopni (180 z termoobiegiem). Wymieszac w misce mascarpone z rozmarynem (albo tymiankiem), czosnkiem, sola i pieprzem. Naciac kazda piers z boku, na calej dlugosci, tak, by powstala kieszonka, wlozyc do srodka doprawiony serek mascarpone i zamknac tak szczelnie, jak sie da. Kazda piers owinac dokladnie dwoma plasterkami szynki.
Na patelni rozgrzac odrobine oliwy i szybko zrumienic kurczaka po obu stronach. Przelozyc do naczynia zaroodpornego i piec przez 15-20 minut, az mieso bedzie upieczone. Dodac do naczynia sok z cytryny, wymieszac z sokami z kurczaka i polac gotowe mieso. Podawac z mlodymi ziemniakami i zielona fasolka (albo, jak ja, z lekka, letnia surowka).


Photobucket

13 comments:

  1. Uwielbiam takie zawijańce! A serkowa zawartość wypływa mi z nich zawsze :D

    ReplyDelete
  2. mascarpone jest takie cudnie kremowe, pyszne danie zrobiłaś.

    ReplyDelete
  3. fajnie wygląda:)

    ReplyDelete
  4. wygląd a la cieknąca ślinka...

    ReplyDelete
  5. bomba. A że wypływa... komu nie wypływa! :) Ważne, że efekt smakowy jest oszałamiający, a tymianek z drobiem się lubi i to bardzo. Miło że podmieniłaś, bo tu u mnie ciężko ze świeżym rozmarynem...

    ReplyDelete
  6. Od dwóch lat unikam kurczaka... w sensie piersi. Po bezustannym żywieniu się na diecie tym specjałem, przestałam móc wkładać go do ust. Teraz jakoś bardziej kręcą mnie inne kurczakowe części, a ciarki przechodzą mnie na widok cyca, zwłaszcza z wieprzowiną, której nie jem :P

    ReplyDelete
  7. Pycha. Kremowy kurczak, szynka, surówka i ziemniaczki. Doskonałe danie :)

    ReplyDelete
  8. aaaa, pyszne kurczakowe roladki!

    i ziemniaczki w mundurkach chyba tam z tyłu widzę to już w ogóle.. mniam!

    ReplyDelete
  9. ale fajny pomysł na kurczaczka!:)

    ReplyDelete
  10. idealne polaczenie smakow:) pycha:)

    ReplyDelete
  11. jakie pyszności!! ide se bułke zrobić :(...

    ReplyDelete
  12. Gdybyś była naszą sąsiadką, to pewnie wpadalibyśmy "przypadkiem" w porach obiadowych ;)

    ReplyDelete