Tuesday, 5 July 2011

Cynamon, orzechy, Nutella. Pyszne ciasto.

Jak niektorzy z was pewnie wiedza, zaraz za budynkiem, w ktorym pracuje, jest targ. Na targu zas, obok ubran, kosmetykow, ksiazek i jedzenia na wynos, mozna czasem kupic po dobrej cenie rozne specjaly: ocet balsamiczny, dobra oliwe z oliwek, pyszne, slodkie Toblerone... Ostatnio trafila mi sie Nutella. A ze naleze do tych osob, ktore nie potrafia oprzec sie okazji, kupilam od razu trzy sloiczki.
No i zaczelo sie kombinowanie, co by tu z ta Nutella zrobic. Bo jesli Nutella stoi u mnie w domu za dlugo, nabiera magicznych wrecz wlasciwosci: sama ulatnia sie ze sloiczka, nie wiadomo jakim sposobem, az w koncu okazuje sie, ze nic nie zostalo.
Pierwsza rzecza, jaka przyszla mi do glowy, bylo to ciasto. Robilam je juz kiedys i bylo bardzo smaczne. Ba, bylam swiecie przekonana, ze prezentowalam je juz na tym blogu, a kiedy zorientowalam sie, ze nie, doszlam do wniosku, ze koniecznie musze je powtorzyc. Zwlaszcza, ze mialam dwie nowe foremki, ktore domagaly sie testowania. Nic to, ze nadal jestem slomiana wdowa i usilnie staram sie nie przesadzac ze slodkosciami; ciastem przeciez mozna nakarmic wspolpracownikow, prawda?
Mysle, ze nie beda narzekac :)

Ciasto cynamonowe z Nutella
Skladniki:
- 175 g miekkiego masla
- 175 g drobnego zlotego cukru
- 3 jaja
- 200 g maki typu self-raising 
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 2 lyzeczki mielonego cynamonu
- 4 lyzki mleka
- 4 duze lyzki Nutelli
- 50 g grubo posiekanych orzechow laskowych

Rozgrzac piekarnik do 180 stopni (160 z termoobiegiem). Wszystkie skladniki poza orzechami i Nutella umiescic w misce i miksowac przez 2-3 minuty drewniana lyzka albo 1-2 minuty mikserem, az masa bedzie lekka i puszysta. Przelac 3/4 masy do natluszczonej i wylozonej papierem okraglej blachy o srednicy 20 cm. Na wierzchu ulozyc Nutelle (w oryginale 4 kleksy, ja wole dac wiecej mniejszych, nie opadaja wtedy tak bardzo na dno) i za pomoca patyczka zrobic "esy-floresy" na powierzchni ciasta. Przykryc pozostala masa tak, by Nutella nie byla widoczna. Posypac orzechami i piec przez okolo 1 godzine. Przykryc folia, jesli wierzch bedzie sie zbyt szybko rumienil. Studzic przez 10 minut w blasze, potem wylozyc na kratke. Owiniete gruba warstwa folii aluminiowej, ciasto powinno zachowac swiezosc nawet przez tydzien - o ile tyle wytrzyma, rzecz jasna...


Photobucket

9 comments:

  1. Słomiana wdowa ma prawo do podwójnej porcji!
    Echhh, szkoda, że nie jesteś moją współpracownicą:D

    ReplyDelete
  2. pyszności! :)
    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    ReplyDelete
  3. Ooo jak miałam ochotę kiedyś na to ciasto!
    Pech jednak zawsze chciał, że Nutella wychodziła zanim zdążylam się za nie na dobre zabrać :P
    Widzę, że następnym razem będę musiała się jakoś postarać zachować Nutellę do upieczenia ;)

    ReplyDelete
  4. U mnie w kuchni też nutella nabiera magicznych właściwości ulatniania się ze słoiczka, muszę więc szybko upiec ciasto, wygląda fantastycznie:)

    ReplyDelete
  5. och, mój mąż byłby zachwycony:) muszę kiedyś wypróbować ten przepis:)))

    ReplyDelete
  6. Nutella! cynamon! - to, co Tygryski lubią najbardziej ;)
    ciasto musi być rewelacyjne!

    ReplyDelete
  7. uuu, współpracownicy powinni Cię na rączkach nosić za takie ciacho!!! Zabawne... mag(g)iczne właściwości Nutelli w kuchni Maggie :)

    ReplyDelete
  8. brzmi po prostu przepysznie:) zapiszę sobie, bo mam 3 wielkie słoiki nutelli w domu, a wolałabym ich nie wszamać łyżką:) pozdrawiam Jolanta szyndlarewicz

    ReplyDelete
  9. O, jeszcze nie robiliśmy ciasta z nutellą, fajny pomysł :) A tymczasem ostatni słoik został brutalnie wyjedzony łyżką (ach te zachcianki...) ;)

    ReplyDelete