Saturday, 9 July 2011

Raz po angielsku. Ropucha w dziurze, czyli kielbaski w ciescie.

Choc mieszkam na Wyspach od dosc dawna, wciaz jeszcze nie zaprzyjaznilam sie do konca z tutejsza kuchnia. Niektore jej elementy (takie jak Marmite) troche mnie przerazaja, inne (mushy peas, czyli papka z groszku, czesto podawana jako dodatek do ryby i frytek) wydaja sie dziwne. Czasem jednak zdarza mi sie siegac po brytyjskie przepisy. Grand Prix Wielkiej Brytanii i zwiazana z nim akcja F1 Od Kuchni byly swietna okazja, by to zrobic.
Poszukiwania odpowiedniego przepisu troche trwaly, ale w koncu trafilam na ten. Toad in the hole, czyli ropucha w dziurze, to nic innego jak wieprzowe kielbaski zapiekane pod ciastem na bazie jajek i maki. Musztarda dodaje im pazura i sprawia, ze nie sa mdle. Jak kaze tradycja, przygotowalam tez cebulowy sos, ktory okazal sie byc strzalem w dziesiatke. Polecam serdecznie jako ciekawa odmiane od zwyczajowego zestawu zlozonego z ziemniakow, miesa i surowki.

Ropucha w dziurze
Skladniki:
(dla 4 osob, robilam z polowy)
- 100 g maki pszennej + dodatkowo 1 lyzka do sosu
- 1/2 lyzeczki proszku musztardowego (nie mialam, wiec dalam 1 lyzeczke musztardy)
- 1 jajko
- 300 ml mleka
- listki z 3 galazek tymianku
- 8 malych wieprzowych kielbasek
- 2 lyzki oleju slonecznikowego
- 2 cebule, obrane i pokrojone w plastry
- 1 lyzeczka miekkiego brazowego cukru
- 500 ml bulionu wolowego

Piekarnik rozgrzac do 220 stopni (200 z termoobiegiem). Przygotowac ciasto: w misce wymieszac make i proszek musztardowy, zrobic dziure, wbic w nia jajko i dodac odrobine mleka. Mieszac drewniana lyzka, dolewajac stopniowo reszte mleka (ja dodalam tez na tym etapie musztarde), az powstanie gladka, niebzyt gesta masa. Dodac tymianek, doprawic sola i pieprzem, wymieszac.
W naczyniu do zapiekania ulozyc kielbaski. Wlac 1 lyzke oleju i dokladnie obtoczyc w nim kielbaski oraz pokryc dno naczynia. Piec przez okolo 15 minut. Po uplywie tego czasu wyjac z piekarnika i zalac ciastem, po czym znow wlozyc do piekarnika i piec przez 40 minut, az ciasto wyrosnie, zastygnie i nabierze zlotego koloru.
Przygotowac sos: cebule podsmazyc przez 20 minut (u mnie wystarczylo 10) na pozostalym oleju, mieszajac co jakis czas, az zmieknie i zrobi sie zlocista. Na ostatnie dwie minuty dodac cukier, wymieszac. Dodac make i smazyc przez 2 minuty, mieszajac, by dokladnie pokryla cebule. Stopniowo wlewac bulion i gotowac przez okolo 5 minut, az sos zgestnieje. Gotowe kielbaski polac sosem przed podaniem.


Photobucket


Przepis dodaje do akcji F1 Od Kuchni.

F1 od kuchni

9 comments:

  1. Całkiem ciekawa ta ropucha - danie wygląda apetycznie, w szczególności kusi mnie sos.

    ReplyDelete
  2. Bardzo mi się podoba ta ropucha - nawet bardziej, niż bardzo - jak smakowała? Polecasz ten przepis, czy jadałaś już lepsze rzeczy?

    ReplyDelete
  3. Lekka -> mnie tam ropucha smakowala, Mezczyzna tez nie narzekal ;) Mysle, ze wiele zalezy od kielbasek: ja mialam dobre, mocno pieprzne, do tego musztarda, ktorej uzylam, byla dosc ostra, tak wiec danie bylo w smaku bardziej wyraziste, niz sie spodziewalam. A najlepszy ze wszystkiego byl sos, ktory kazdy fan karmelizowanej cebuli na pewno polubi :)

    ReplyDelete
  4. Ja też się nie zaprzyjaźniłam z angielską kuchnią. Wszystkie te ich pie, huggies i te inne - fuj, fuj.

    Ale kiełbaski w cieście prezentują się całkiem fajnie, nie powiem.
    A karmelizowana cebulka to też coś dla mnie.

    ReplyDelete
  5. Robiłam kiedyś! Bardzo proste i smaczne danie!

    ReplyDelete
  6. Znam takiego jednego, co by to danie spałaszował w mgnieniu oka :) już jakiś czas temu dostałam proszek musztardowy z Anglii i dotychczas nieśmiało dodawałam go tylko do pieczeni - jednak musztarda bardziej mnie przekonuje :)

    ReplyDelete
  7. Ja za najlepszą sałatkę uznałam ostatnią, tą z makaronem ;D

    ReplyDelete
  8. choć może danie niezbyt w moim guście, ale prezentuje się całkiem całkiem :)

    ReplyDelete