Sunday, 24 July 2011

Smak lata. Tarta migdalowo-porzeczkowa.

Ech, zawieruszylo sie nam gdzies lato tego roku. Niesmialo kryje sie za chmurami, chowa glowe w kapturze, chroniac sie przed deszczem. Nie ma ochoty sie pokazac.
Coz, skoro tak, to trzeba sobie urzadzic wlasne lato. W piekarniku i na talerzu. A czy jest cos bardziej letniego niz ciasta z owocami?
Ten przepis spodobal mi sie od pierwszego wejrzenia. Wiedzialam, ze wyprobuje go, jak tylko uda mi sie dorwac porzeczki - i tak tez zrobilam. Porzeczek mialam troche mniej niz w oryginale, zmniejszylam wiec odpowiednio ilosc bialkowo-migdalowego nadzienia. Moja tarta jest wiec bardziej plaska i nie tak efektowna. Co nie zmienia faktu, ze smakuje oblednie. Mezczyzna, ktory ciastoholikiem nie jest, pozarl wczoraj cztery kawalki, a to juz o czyms swiadczy.
Moj piekarnik nie ma funkcji pieczenia tylko od spodu, wiec zmienilam troche metode przygotowania. Przepis podaje juz z moimi modyfikacjami.

Photobucket

Tarta migdalowo-porzeczkowa
Skladniki na ciasto:
- 150 g miekkiego masla
- 120 g cukru pudru
- 2 zoltka
- 270 g maki
Nadzienie:
- 300 g porzeczek (ja mialam czarne, ale czerwone tez sie sprawdza)
- 2 bialka
- 70 g cukru
- 60 g mielonych migdalow

Wymieszac w misce make i cukier puder, palcami wetrzec w nie miekkie maslo tak, by mieszanina przypominala drobna kruszonke. Dodac zoltka i szybko zagniesc ciasto. Uformowac kule i rozwalkowac, a potem wylozyc ciastem blache do tarty. Piec z obciazeniem przez okolo 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
W miedzyczasie przygotowac nadzienie: ubic bialka na sztywna piane, dodac cukier i ubijac jeszcze przez chwile, az masa bedzie lsnic. Dodac migdaly, ubijac krotko, a nastepnie wmieszac owoce. Tak przygotowana mase wylozyc na podpieczony spod i wstawic do piekarnika na kolejne 30-35 minut. Po ostygnieciu mozna posypac cukrem pudrem albo udekorowac bita smietana.


Photobucket

Przepis jest moja propozycja do akcji Tarty na wszystkie sposoby.

Tarty na wszystkie sposoby

16 comments:

  1. Poproszę,proszę...chociaz mały kawałeczek...wygląda tak pysznie...

    ReplyDelete
  2. Wygląda niesamowicie, ale bym schrupała takie cudo :D

    ReplyDelete
  3. Ooo! Taka tarta to coś dla mnie, nieco słodka, nieco kwaśna.. Z pewnością przepyszna!

    ReplyDelete
  4. Cudownie wygląda! Porzeczki - lubie!:)

    ReplyDelete
  5. porzeczki są bardzo wdzięczne w takich tartach. Jej, połączenie z migdałami mnie zachwyciło. Super.

    ReplyDelete
  6. jak nieciastowy facet zjada tyle ciasta to znaczy, że musi byc rewelacyjne;)

    miłej niedzieli Maggie;)

    ReplyDelete
  7. świetna! sama bym tyle zjadła :P

    ReplyDelete
  8. Wygląda rewelacyjnie, a pewnie smakuje jeszcze lepiej:)

    ReplyDelete
  9. Cieszę się, że smakowała :) Pozdrawiam ciepło w to nie letnie lato :)

    ReplyDelete
  10. Wspaniała. Mój mężczyzna pewnie zjadł by z 6 kawałków :)

    ReplyDelete
  11. Zostałaś nominowana, dowiedz się więcej - zapraszam do mnie :) http://poranneinspiracje.blogspot.com/2011/07/one-lovely-blog-award.html

    ReplyDelete
  12. Ja tam bym na czterech nie skończył;)) Wygląda super! A widząc te zestawienie składników wierzę, że tak samo smakuje.

    ReplyDelete
  13. Smacznie wygląda! połączenie migdałów i porzeczek jest wprost rewelacyjne, ja robiłam podobno tartę, http://mindyourfood.blogspot.com/2011/07/smak-lata-w-alzacji-tarta-z-czerwonymi.html, którą też ci polecam.

    ReplyDelete
  14. Witam. Nominuję Twój bloog w akcjii ,, One Lovely Blog Award " http://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2011/07/ancuszek-wyroznien-i-nominacji.html .Pozdrawiam ( zerknij co trzeba zrobić dalej )

    ReplyDelete
  15. cudne zestawienie :) pozdrawiam

    ReplyDelete