Saturday, 23 July 2011

Rustykalnie. Wieprzowe kotlety z musztarda.

Oswajania wieprzowiny ciag dalszy. I jesli tak dalej pojdzie, istnieje szansa, ze sie zaprzyjaznimy.
Ten przepis wypatrzylam w ksiazce "Nigella Express". Autorce skojarzyl sie on z malym bistro na francuskiej wsi - i wydaje mi sie, ze to dosc trafne skojarzenie. Bardzo prosty, wymagajacy uzycia zaledwie kilku skladnikow, moze niespecjalnie elegancki, ale za to niezwykle smaczny. Zaintrygowal mnie dodatek cydru, ktory, jak przypuszczalam, swietnie zgral sie z musztarda. Sos jest niezwykle aromatyczny, tak dobry, ze - nie wstydze sie przyznac - to, co zostalo na patelni, bezczelnie zgarnelam pajdka chleba i pozarlam juz nie z glodu, a ze zwyczajnej chciwosci.
Nie jest to moze propozycja na wykwintny obiad, ale jesli szukacie czegos, co mozna przygotowac w kwadrans, a co przy okazji polechcze wasze kubki smakowe, zdecydowanie polecam! Mozna podac z ziemniakami, ale ja, idac za rada Nigelli, wybralam gnocchi i lekka zielona salatke.

Kotlety wieprzowe z musztarda
Skladniki:
(dla 2 osob)
- 2 kotlety wieprzowe o lacznej wadze ok. 450 g
- 2 lyzeczki oleju czosnkowego (zastapilam oliwa z oliwek)
- 125 ml cydru
- 1 lyzka gruboziarnistej musztardy
- 75 ml gestej, slodkiej smietany

Z kotletow okroic tluszcz i lekko rozbic tluczkiem, by byly ciensze. Oliwe rozgrzac na patelni i smazyc kotlety na dosc duzym ogniu przez 5 minut z kazdej strony. Przelozyc na talerze. Na patelnie wlac cydr i gotowac przez okolo minute, potem dodac musztarde i smietane i gotowac sos jeszcze przez pare minut. Polac nim kotlety i podawac z ulubionymi dodatkami.



Photobucket

A ze to ekspresowe danie, dodaje je do akcji Ekspresowo w Kuchni.

Ekspresowo w kuchni

7 comments:

  1. Ooo, jak prosto i tradycyjnie! Takie mięsiwko przypasuje nawet mojej Babci..

    ReplyDelete
  2. Do szału mnie doprowadza fakt, że w Polsce za cholerę nie da się kupić cydru!

    ReplyDelete
  3. Womanku, a w Marks & Spencer sprawdzalas? Mysle, ze jest duza szansa, ze znajdziesz. Zdarza sie tez w Lidlu i (podobno) w Oszolomie.

    ReplyDelete
  4. Moje smaki :) szkoda tylko, że tak ciężko u nas dostać cydr ( w tesco podobno jest, ale słabej jakości)

    ReplyDelete
  5. A widzisz w tym pierwszym nie sprawdzałam... Trzeba będzie ;)

    ReplyDelete
  6. to by mi napewno smakowało

    ReplyDelete