Odkad odkrylam chlebek bananowy, zakochalam sie w nim na zaboj. Jak dotad przepis Sophie Dahl jest moim ulubionym, ale kiedy trafie w sieci na jakas nowa wersje tego sniadaniowego przysmaku, nie moge sie powstrzymac od wyprobowania jej.
Dlatego, kiedy znalazlam ten przepis, wiedzialam, ze wkrotce znow upieke chlebek bananowy. Tym razem troche inny, bo z dodatkiem masla orzechowego. Bo przeciez skoro tak dobrze smakuje posmarowany nim, to przeciez musi byc rownie pyszny z jego domieszka.
Czy jest? Ja chyba wole tradycyjna wersje, w ktorej banany graja pierwsze skrzypce. Mam wrazenie, ze maslo orzechowe troche tlumi ich smak i aromat. Co nie zmienia faktu, ze chlebek znikl caly, co do okruszka. Swietnie smakuje popity zimnym mlekiem.
Chlebek bananowy z maslem orzechowym
Skladniki:
- 115 g miekkiego masla
- 200 g bialego cukru (dalam 100 g, bo przeciez banany sa wystarczajaco slodkie)
- 2 jajka
- 130 g masla orzechowego
- 2 dojrzale banany, rozgniecione
- 250 g maki pszennej
- 1 lyzeczka sody oczyszczonej
- 60 g posiekanych orzechow wloskich
Rozgrzac piekarnik do 165 stopni. Nasmarowac maslem keksowke (o wymiarach mniej wiecej 13 x 23 cm). W duzej misce zmiksowac maslo i cukier na biala mase. Dodac jajka i porzadnie ubic mikserem. Dodac maslo orzechowe, banany, make i sode i miksowac na gladka mase. Wmieszac orzechy i wlac do przygotowanej blachy. Piec przez 70 minut, az patyczek wlozony w srodek chlebka bedzie czysty. Studzic na kratce.
Jaki puszysty! W moim masło orzechowe nie było w ogóle wyczuwalne, a proporcje były podobne. Masło orzechowe i banany to połączenie stare jak świat ;-)
ReplyDeleteoj ostatnio często widuję ten chlebek na blogach...i chyba muszę wypróbować Twój przepis i poznać smak ;)
ReplyDeleteRobiłam ostatnio chlebek bananowy z orzechami dla mojego syna. Czeka sobie teraz grzecznie w kolejce na publikację. Uwielbiam
ReplyDeleteHmm... Mam słoiczek masła orzechowego, i się zastanawiam, co z nim zrobić. Myślałam o serniku, ale taki chlebek to też byłoby coś... :)
ReplyDeleteUwielbiam chlebek bananowy, a dodatek masła orzechowego(które też uwielbiam), musi być świetny. Przepis z pewnością wart wypróbowania!
ReplyDeleteBoże, cała się obśliniłam - widziałam podobny przepis u Kubełka ale nie miałam ani masła, ani chwili, żeby po nie skoczyć.
ReplyDeleteJa po prostu je KOCHAM.
Bez niego w ogóle nie ma życia.
A w bananowych chlebkach to już w ogóle.
Niesamowity. Biorę przepis i uciekam :D
ReplyDeletePrzepysznie się prezentuje. Lubię chlebki bananowe, miękkie, aromatyczne. Super:)
ReplyDeletechlebek bananowy ma w sobie tę siłę przyciągania.
ReplyDeletea z masłem orzechowym to już w szczególności!
bardzo lubie kanapki z masłem orzechowym i bananem :) więc Twój chlebek zawładnąłby mną :D
ReplyDeletepyszne połączenie :)
ReplyDeletetęsknię za zakupami w waitrosie troszeczkę
ReplyDeleteOo, ja też kocham chlebek bananowy! Z masłem orzechowym jeszcze nie próbowałam :)
ReplyDelete:O
ReplyDeletemuszę go zrobić!
Banany i masło orzechowe? Cudowne połączenie... I cholernie zazdrościmy możliwości robienia zakupów w Waitrose, bardzo brakuje nam ichniejszego asortymentu...
ReplyDeletemuszę koniecznie się za niego zabrać w najbliższym czasie. spotkałam się z tym chlebem już parę razy, ale jakoś nie mogę się zmobilizować. czas najwyższy!
ReplyDeleteświetny blog, mnóstwo świetnych pomysłów na wspaniałe dania.
zapraszam również do siebie:
www.emmagotuje.blogspot.com
www.inspiracjenasniadanie.blogspot.com