Sunday 24 June 2012

Szybko, smacznie, orientalnie. Wieprzowina z papryka po syczuansku.

Lubicie dania, ktore sa gotowe w kwadrans, a przy tym smakuja naprawde pysznie? Ja tak, nic wiec dziwnego, ze czesto pojawiaja sie u mnie orientalne potrawy. Kiedy naprawde nie mam sily ani ochoty na gotowanie czegos skomplikowanego (a zdarza mi sie to dosc czesto), nie siegam po telefon z zamiarem zamowienia czegos na wynos. Zamiast tego chwytam za woka, sprawdzam, co jest w lodowce - i szaleje.
Kiedy Shinju zaproponowala, by w ramach akcji Kuchnia chinska 2012 wspolnie ugotowac wieprzowine z papryka po syczuansku, ktora wyszperala w ksiazeczce "Easy stir-fry" z Marks & Spencer, z radoscia dolaczylam do akcji, bo przepis bardzo mi sie spodobal. Nie podejrzewalam jednak, ze danie wyjdzie tak smaczne. Nawet Mezczyzna, ktoremu zdarza sie podejrzliwie patrzec na domowa chinszczyzne, byl zachwycony. Moze to dzieki porowi, ktorego uwielbia, a moze sprawil to naprawde pyszny, aromatyczny sos? Idac za rada Malwinny, wzbogacilam przepis o swiezy imbir i czosnek, by dodac mu charakteru. Rezultat jest naprawde godny polecenia!
Wieprzowine po syczuansku wraz ze mna przygotowaly Shinju, Malwinna, Kabka i Dobromila.

Wieprzowina po syczuansku
Skladniki:
(dla 4 osob, robilam z polowy)
- 1 lyzka sosu sojowego
- szczypta platkow chilli
- 500 g poledwicy wieprzowej, pokrojonej w kostke
- 2 lyzki skrobi kukurydzianej
- 3 lyzki sosu sojowego
- 1 lyzka bialego octu winnego
- 250 ml wody
- 2 lyzki oleju arachidowego
- 2 pory (tylko biala czesc), pokrojone w cienkie plastry
- 2 zabki czosnku, przecisniete przez praske
- 1 lyzka startego swiezego imbiru
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki
- 1 cukinia, pokrojona w paseczki
- 1 marchew, pokrojona w paseczki
- sol i pieprz, do smaku

W misce wymieszac 1 lyzke sosu sojowego i platki chilli, dodac wieprzowine, wymieszac i wstawic do lodowki na pol godziny (u mnie mieso marynowalo sie jakies 4 godziny i wyszlo mu to na dobre). W malej misce wymieszac reszte sosu sojowego, make kukurydziana i ocet. Wymieszac stopniowo z woda i odstawic.
W woku lub na patelni rozgrzac 1 lyzke oleju arachidowego. Dodac wieprzowine wraz z marynata i smazyc, mieszajac, przez 2-3 minuty. Zdjac wieprzowine lyzka cedzakowa i odlozyc na bok. Rozgrzac pozostaly olej, dodac pora, papryke, imbir i czosnek, smazyc 2 minuty, nastepnie dodac cukinie, marchew i szczypte soli i smazyc, wciaz mieszajac, kolejne 2 minuty. Dodac mieso i sos, podgrzac, az sos zgestnieje. Podawac z ryzem.


Photobucket


Przepis dodaje do akcji Kuchnia chinska 2012.


(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

13 comments:

  1. Aż chce się od razu jeść :D Takie apetyczne foto.

    ReplyDelete
  2. I unosi się jeszcze para :) Pięknie wygląda! Jak ja dawno nie jadłam chińszczyzny...:(

    ReplyDelete
  3. taaaaaak, lubimy takie dania :) wygląda i smakuje pysznie :)

    ReplyDelete
  4. Bardzo apetyczne, a ta smużka dymu świetnie ujęta:)

    ReplyDelete
  5. mmm musi byc bardzo aromatyczne i pyszne :)

    ReplyDelete
  6. Pięknie i smacznie! Czegóż chcieć więcej ... no może tylko więcej takiego dobrego jedzenia :)

    Z pozdrowieniami,
    Ediht

    ReplyDelete
  7. Ta para z nad dania jeszcze bardziej zachęca do jedzenia:)No i wykorzystana mąka kukurydziana. Coś dla mnie:)

    ReplyDelete
  8. Orientalne jak najbardziej

    ReplyDelete
  9. Podoba mi się świnka w takim wydaniu :-)

    ReplyDelete
  10. Po syczuańsku musi być przepyszne.

    ReplyDelete
  11. właśnie marzy mi się taki obiad :)

    ReplyDelete
  12. Te szybkie a jeszcze na dodatek smaczne są zawsze na wagę złota :)
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    ReplyDelete
  13. do tej pory robilam z kurczakiem ale poledwiczka tez fajnie brzmi.

    ReplyDelete