Wspominalam juz chyba kiedys, ze mam slabosc do wytrawnych dan z dodatkiem orzechow. Nic wiec dziwnego, ze kiedy Malwinna podeslala mi przepis na te salatke, pomyslalam, ze koniecznie bede musiala ja zrobic. Wiedzialam, ze Mezczyzna raczej sie na nia nie skusi, ale nie moglam sie oprzec i przygotowalam salatke tylko dla siebie. Bo przeciez zdrowy egoizm nikomu jeszcze nie zaszkodzil, prawda?
Bylo warto: salatka jest naprawde pyszna. Zderzaja sie w niej slodkie i pikantne nuty, a orzechowy dressing jest prawdziwa gratka dla wielbicieli orientalnych i niebanalnych smakow. Lekka, ale i sycaca, smakuje dobrze zarowno na cieplo, jak i na zimno, wiec z powodzeniem mozna ja zabrac do pracy na lunch.
Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi z ksiazki "Chinese food made easy" autorstwa Ching-He Huang. Wraz ze mna salatke przygotowala Malwinna.
Salatka z kurczakiem, makaronem i sosem z orzeszkow ziemnych
Skladniki:
(na 2 porcje)
- 250 g piersi z kurczaka
- 120 g makaronu do dan chinskich (u mnie ryzowy)
- garsc orzeszkow ziemnych uprazonych na suchej patelni
- 1 srednie chilli, pokrojone w plasterki
- 1/2 dlugiego ogorka, pozbawionego pestek, pokrojonego w plasterki
- garsc kielkow fasoli (nie mialam, wiec pominelam)
- garsc natki kolendry, posiekana
- 1 cebula dymka, posiekana
Dressing:
- 1 lyzka oleju arachidowego
- 2 male szalotki, drobno posiekane
- 1 srednie chilli, oczyszczone z nasion i drobno posiekane
- 3 lyzki masla orzechowego
- 6 lyzek bulionu warzywnego
- 3 lyzki wody
Dodatkowo:
- sos sojowy i olej sezamowy do skropienia makaronu
Piers gotowac przez okolo 10-15 minut, ostudzic i porwac na mniejsze kawalki. Makaron przygotowac wedlug instrukcji na opakowaniu, przelac zimna woda, skropic sosem sojowym i olejem sezamowym.
Przygotowac dressing: na patelni rozgrzac olej, podsmazyc szalotki i chilli przez 1-2 minuty, nastepnie dodac maslo orzechowe i smazyc kilka sekund. Wlac bulion i wode, wymieszac. Jesli sos bedzie zbyt gesty, dolac jeszcze odrobine wody.
W misce wymieszac wszystkie skladniki poza orzeszkami, polac sosem i posypac orzeszkami. Podawac na cieplo lub na zimno.
Przepis dodaje do akcji Kuchnia chinska 2012.
Przepis bardzo fajny. Danie wygląda przepysznie.
ReplyDeletePozdrawiam ♥ Pati
Raz kiedyś jadłam sos z prażonych orzeszków ziemnych. Zdecydowanie było to mój smak:) Sałatkę faktycznie jadłaś pałeczkami:> ?
ReplyDeleteTak - i musze przyznac, ze calkiem sprawnie mi szlo! Chyba nabieram wprawy :)
DeleteUwielbiam takie smaki :) Jakiś czas temu już skończył mi się w kuchni olej arachidowy i zatęskniłam za jego aromatem...
ReplyDeletePrzepysznie wygląda!
ReplyDeletebardzo lubie orzechowe dressingi do sałatek :) musi byc pyszna!
ReplyDeleteWygląda apetycznie :) Też lubię orzechy w wytrawnych daniach :) A Twoje zielone pałeczki są niezwykle urocze :)
ReplyDeleteO kurczak, zrobiłam ten sos i jest przeboski! Polowe zjadłem lyżeczką zanim mięso było gotowe. Pyszny!
ReplyDeleteświetna sałatka : )
ReplyDeleteJadlam i potwierdzam: jest przepyszna. Jak nie bardzo lubie zmodernizowane wersje narodowych dan, to przepisy Ching-He Huang uwielbiam, za duza ilosc warzyw i za latwosc wykonania.
ReplyDeleteu Ciebie zawsze cos oryginalnego ;)
ReplyDeleteWygląda to naprawdę apetycznie. Uwielbiam orzechy w makaronach :)
ReplyDeleteBardzo smakowity i ciekawy przepis :)
ReplyDeleteBardzo mi się podoba Twój przepis. Na zdjęciu sałatka wygląda niezwykle apetycznie. Podejrzewam, że w rzeczywistości jest jeszcze lepsza!
ReplyDeleteMiłego dnia!
Edith