Bardzo lubie gotowac, ale zmywanie nie jest moja ulubiona czynnoscia. Mysle, ze gdyby nie zmywarka, w mojej kuchni krolowalyby przede wszystkim potrawy jednogarnkowe.
Takie jak ta, na przyklad, wyszperana w ksiazce "Good Food: 500 Triple-tested Recipes". Jest banalnie prosta, ale dzieki dodatkowi kuminu i kolendry naprawde smaczna i aromatyczna. W oryginalnym przepisie klopsiki byly uformowane z... kielbasy (tak, angielska kielbasa ma to do siebie, ze po wyluskaniu ze skorki mozna ja ugniatac i formowac do woli), ale ja, nie do konca przekonana do tego pomyslu, uturlalam kuleczki z mielonej wieprzowiny, doprawionej lekko sola i pieprzem. Zmniejszylam tez ilosc bulionu - jak sie okazalo, slusznie; gdybym dala tyle, ile bylo w oryginalnym przepisie, danie byloby raczej sycaca zupa niz potrawka. Ponizej podaje przepis na moja wersje. Malo pracy, duzo smaku - czego chciec wiecej?
Klopsiki z ryzem w aromatycznym sosie
Skladniki:
(dla 4 osob, robilam z polowy)
- 450-500 g mielonej chudej wieprzowiny (mieso z indyka tez sie sprawdzi)
- 1 jajko
- 2 lyzki bulki tartej
- 1 lyzka oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli, drobno posiekanej
- 2 zabki czosnki, przecisniete przez praske
- 2 lyzeczki kuminu
- 2 lyzeczki mielonej kolendry
- 140 g ryzu dlugoziarnistego
- 500-550 ml bulionu warzywnego
- 400 g posiekanych pomidorow z puszki
- 1/2 malego peczka swiezej kolendry
Mieso wymieszac w misce z jajkiem i bulka tarta, doprawic sola i pieprzem, wyrobic na gladka mase, a nastepnie wilgotnymi dlonmi formowac male klopsiki. Rozgrzac oliwe w duzym garnku, podsmazyc klopsiki tak, by byly rownomiernie przyrumienione, a nastepnie odlozyc je na bok.
Do garnka wlozyc cebule i czosnek, smazyc na malym ogniu przez 5 minut, az zmiekna. Dodac przyprawy i ryz, gotowac przez minute, nastepnie wlac bulion i dodac pomidory. Podgrzewac wszystko, az zabulgocze i gotowac przez 10 minut, az ryz bedzie miekki. Dodac klopsiki, doprawic do smaku sola i pieprzem. Przed podaniem udekorowac swiezymi liscmi kolendry.
rzeczywiście, zmywanie jest zmorą, więc dania jednogarnkowe mile widziane
ReplyDeletezrobiłam się głodna jak wilk!!!
ReplyDeleteDania jednogarnkowe zawsze są mile widziane:) szybko i zdrowo:)
ReplyDeleteMega pyszne:)
ReplyDeletePysznie! A zmywarki to fantastyczny wynalazek :)
ReplyDeletePoproszę taką miseczkę, akurat zastanawiałam się, co tu zjeść. Właśnie na takie klopsiki mam ochotę :-)
ReplyDeletew życiu nie wpadłabym na to aby klopsiki z ryżem podać w jednym garnku - a ułatwiłoby mi to życie niezmiernie, zwłaszcza w chwilach gdy potrzeba mi ekspresowego jedzenia, bez brudzenia większej ilości naczyń :)
ReplyDeleteOj takie coś mi odpowiada. Pychotka musi być.
ReplyDeleteA ja dziś obiadu nie jadłam :( Takie klopsiki zaspokoiłyby moje potrzeby w 100%. Piszę się na nie!
ReplyDeleteSerdeczne pozdrowienia,
Edith
Przepyszne danie:)
ReplyDeleteuwielbiam klopsiki, a zwłaszcza z wołowiny i w towarzystwie pomidorów :)
ReplyDeletewyglada smakowicie - ale ciekawa jestem tez tej "kiełabasianej" wersji :) Chociaz u nas w pl to raczej ciezko dostac taka kielbaske :) pozdrawiam!
ReplyDeleteWygląda bardzo apetycznie :-)
ReplyDeletedziękuję za inspirację, pozdrawiam serdecznie
Ale apetyczne! Pięnie wyglądają!
ReplyDeletemoje smaki :)
ReplyDeleteTakie jednogarnkowe danie z pewnościuą spodobałoby się mojej rodzinie. jest tu wszystko to co lubimy: sos pomidorowy, klopsiki, ryż i aromatyczne przyprawy :) No i z tym zmywaniem to wielki plus :) Podobno polska biała kiełbasa nadaje się do robienia takich klopsików - pewnie wypróbuję :)
ReplyDeleteSuper pomysł! Koniecznie wypróbuję :)
ReplyDeleteTo jest świetny przepis! Czasami aż się chce coś takiego podanego w ładnej miseczce...mniam... Pozdrawiam :)
ReplyDeleteUwielbiam takie jednogarnkowce. Są mega praktyczne :-)
ReplyDeleteBardzo apetyczne. I świetnie przyprawione
ReplyDeleteja chcę klopsiki! *___*
ReplyDeletenie jadłam klopsików milion lat.. :( niech mi ktoś zrobi takie pyszności, ah! :)
Ależ mi narobiłaś ochoty na takie jednogarnkowe cudo!
ReplyDeleteO proszę, nie wiedziałam, że z kiełbasy można zrobić klopsiki!
ReplyDeleteA te tradycyjne z wieprzowiny i z sosem pomidorowym uwielbiam :)
fajny pomysł na obiad. klopsiki na pewno świetnie smakują!
ReplyDelete