Tuesday 5 June 2012

Lekka i pyszna. Salatka z kaszy gryczanej z wedzonym lososiem.

Kasza gryczana nie jest na Wyspach szczegolnie popularna. Kiedys kupilam opakowanie w polskim sklepie z mysla o jakims konkretnym przepisie. Nie byla to chyba jakas wybitna uczta dla zmyslow, bo pamietalabym, co to byl za przepis, a tymczasem wylecialo mi z glowy. W kazdym razie kasze nabyla, otworzylam, uzylam raz i zapomnialam o niej. I tak lezala sobie, czekajac na lepsze czasy.
A potem trafilam w ksiazeczce "200 super salads" z serii Hamlyn All Colours na przepis na salatke z kasza gryczana wlasnie. Spodobala mi sie od pierwszego wejrzenia: lekka, ale wystarczajaco sycaca, by zabrac ja do pracy na lunch, pelna orzezwiajacych smakow, z lekkim, cytrusowym dressingiem - a do tego z wedzonym lososiem, ktorego bardzo lubie. Klopot w tym, ze Mezczyzna niespecjalnie za nim przepada. Salatke zjadl, ale bez wiekszego zachwytu. Za to ja bylam wniebowzieta. Coz, odrobina zdrowego - doslownie - egoizmu jeszcze nikomu nie zaszkodzila.


Photobucket


Salatka z kaszy gryczanej z wedzonym lososiem
Skladniki:
(dla 4 osob, robilam z polowy)
- 300 g kaszy gryczanej
- 250 g brokulow, podzielonych na rozyczki
- 250 g pomidorkow koktajlowych, przekrojonych na pol (ja uzylam miniaturowych pomidorkow, ktore byly rozmiaru jagod i nazywaly sie "tomberries")
- 250 g wedzonego lososia
- maly peczek natki pietruszki, posiekanej
- 4 lyzki posiekanego swiezego koperku
- sol i pieprz, do smaku
Dressing:
- sok z 1 cytryny 
- 3 lyzki oliwy z oliwek

Kasze wlozyc do garnka, zalac zimna woda i dodac szczypte soli. Doprowadzic do wrzenia i gotowac przez 10-15 minut - powinna byc wciaz twardawa i nie rozgotowana. Oplukac pod zimna woda zaraz po ugotowaniu, a potem jeszcze raz, kiedy ostygnie.
Zagotowac wode w duzym garnku i blanszowac brokuly przez 2-3 minuty. Przelac zimna woda.
W misce wymieszac pomidory z kasza i brokulami, lososia pokroic w plastry i dodac do miski wraz z natka pietruszki i polowa koperku. Przygotowac dressing: wymieszac sok z cytryny z oliwa, a nastepnie polac nim salatke, wymieszac delikatnie i doprawic do smaku sola i pieprzem. Podawac udekorowana pozostalym koperkiem.


Photobucket

20 comments:

  1. bardzo mi pasuje połączenie brokułu, łososia i kaszy gryczanej, tez mam dziś łososia na talerzu :)

    ReplyDelete
  2. Wygląda obłędnie smakowicie;)

    ReplyDelete
  3. A ja kasze gryczaną uwiebiam i przywożę ją z Polski (hihi, bo we Francji ciężko dostać. Ta sałatka jest faktycznie fantastyczna na lunch... Można nawet powiedzieć,że w tej łososiowej wersji kasza jest sprowadzona do ekskluzywnego posiłku! Miło :) bo zwykle (niestety!) kojarzy się z czymś banalnym.

    ReplyDelete
  4. U nas byłoby pewnie podobnie, patrząc na składniki myślę że bardzo by mi posmakwoała

    ReplyDelete
  5. Pycha! taka prosta, ale ten dressing pewnie dodaje jej tego czegoś.

    ReplyDelete
  6. super kolory, super składniki. smakuje też pewnie super:)

    ReplyDelete
  7. Wszystko to co lubię, wypróbuję :)

    ReplyDelete
  8. Pyszności! Ja dziś tez jadłam łososia, ale z cukinią.
    :)
    Pozdrowienia:)

    ReplyDelete
  9. Świetne kolory, aż chce się iść do kuchni i robić :)

    ReplyDelete
  10. Nigdy nie próbowałam kaszy gryczanej w sałatce.
    Uwielbiam dodatek wędzonego łososia w wszelakich daniach;)

    ReplyDelete
  11. Kasza gryczana byla wlasnie u mnie dzisiaj na obiad z dodatkiem warzyw z tofu. Troche dziwny miks, ale smaczny. Co do Twojego zestawu to sklad jak najbardziej mi odpowiada tylko zjadlabym go na cieplo. Jakos nie jestem przekonana do zjadania kasz na zimno, tak samo jak nie istnieja dla mnie salatki makaronowe i chlodniki. Te rzeczy tylko na cieplo jadam. I nie krepowalabym sie nawet, zeby dressing podgrzac.

    ReplyDelete
  12. kaszę gryczaną uwielbiam, ale nie wpadłam na to, aby połączyć ją z moim ulubionym łososiem wędzonym! :)

    ReplyDelete
  13. Świetna kompozycja składników. Zapisuję do wypróbowania :-)

    ReplyDelete
  14. Genialne połączenie pysznych smaków:)

    ReplyDelete
  15. uwielbiam wszelkie sałatki. ta wygląda przepysznie!!

    ReplyDelete
  16. Ostatnio stanowczo za rzadko jem kaszę gryczaną, a w sumie bardzo ją lubię. W sałatce nigdy jeszcze nie próbowałem, a taka jest pewnie na tyle syta, że zastąpi mi obiad...

    ReplyDelete
  17. Nigdy nie jadłam sałatki z kaszy :) Bardzo ciekawa :)

    ReplyDelete
  18. Nigdy bym nie pomyślała o takim sałatkowym połączeniu, co nie zmienia faktu, że to połączeni arcyciekawe :-)

    ReplyDelete
  19. Mmm... Wygląda smakowicie! :)

    ReplyDelete
  20. smaczna zrobiłam tylko jak to ja musiałam coś zmienić i dodałam trochę sałaty lodowej i odrobinę chili pycha

    ReplyDelete