Saturday 9 June 2012

Comfort food. Zapiekanka z kurczakiem i porem.

Oswajanie brytyjskiej kuchni idzie mi coraz lepiej. Poczatkowo nie bylam do niej przekonana i zdecydowanie omijalam wszelkie dania z brytyjskim rodowodem, ale po kilku pysznych niespodziankach postanowilam czesciej po nie siegac.
Tym razem padlo na pie, czyli popularna zapiekanke, ktora w tej czy innej formie serwuje sie w pubach, restauracjach, a takze coraz czesciej w sieciowych lokalach specjalizujacych sie w lunchach na wynos dla leniwych ludzi pracy. Robilam juz kiedys wersje rybna, ktora, choc nie zachwycila Mezczyzny, idealnie trafila w moj gust. Dzisiejsza, z porem i kurczakiem, smakowala nam obojgu. Do tego stopnia, ze porcje czteroosobowa wsunelismy we dwojke w blyskawicznym tempie. Pyszny kremowy farsz ukryty pod warstwa delikatnego, maslanego ciasta francuskiego to prawdziwy comfort food.
Przepis jest wariacja na temat tej zapiekanki, z dwiema malymi modyfikacjami: zmniejszylam ilosc mleka, a kremowke zastapilam creme fraiche.


Photobucket


Zapiekanka z porem i kurczakiem
Skladniki:
(dla 4 osob - albo 2 nienasyconych glodomorow)
- 300 g ugotowanego albo grillowanego miesa z kurczaka
- 50 g masla
- 2 male pory, umyte i pokrojone w plastry
- 2 lyzki maki
- 200 ml mleka
- 150 ml creme fraiche
- 1 lyzeczka musztardy Dijon
- maly peczek posiekanego swiezego estragonu albo 1 lyzeczka suszonego
- 500 g ciasta francuskiego
- 1 jajko, rozklocone

Maslo rozpuscic na duzej patelni, dodac pory i dusic przez okolo 10 minut, az beda bardzo miekkie. Dodac make i smazyc, mieszajac, przez kilka minut. Stopniowo wlewac mleko i, wciaz mieszajac, smazyc kolejne kilka minut, az zgestnieje do konsystencji sosu. Dodac musztarde i smietane, wymieszac, nastepnie dodac mieso i estragon, doprawic do smaku, dobrze wymieszac i odstawic na chwile do ostygniecia.
Rozgrzac piekarnik do 170 stopni (190 z termoobiegiem). Przelozyc porowo-miesny farsz do naczynia zaroodpornego. Ciasto francuskie rozwalkowac i przykryc nim farsz, posmarowac rozkloconym jajkiem i zrobic dziurke posrodku ciasta. Piec przez 25-30 minut, podawac z groszkiem albo innymi zielonymi warzywami.


Photobucket

17 comments:

  1. kremowe nadzienie najbardziej mnie kusi, musi być wyborna! :D

    ReplyDelete
  2. por jest świetnym, a bardzo niedocenianym warzywem - na pewno spróbuję!

    ReplyDelete
  3. czy na dolnym zdjęciu widzę niewzmiankowaną w przepisie pieczarkę? :) Bo tak sobie myślę, że pieczarki bardzo dobrze zagrałyby w tym zestawie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobre oko! Faktycznie, dodalam kilka pieczarek (slownie: trzy), ktore zalegaly w lodowce i domagaly sie wykorzystania. Zupelnie jednak przegapilam ich obecnosc, bo chyba wszystkie trafily sie Mezczyznie :)

      Delete
  4. Jeszcze takiej potrawy nie jadłam, apetycznie wygląda, chyba się skuszę ;)

    ReplyDelete
  5. Robiłam niedawno bardzo podoba i byla cud malina, miod w ustach ;D takze zjadlabym z wielka checia Twojej zapiekanki ;*

    buziaki,
    pieczarkamysia

    ReplyDelete
  6. Lubię wszelkie zapiekanki, a z porem musi być po prostu wspaniała. Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  7. Por w zapiekance? do wypróbowania!:)

    ReplyDelete
  8. Robię podobną ale z makaronem lasagne. Pychota. Połączenie pora, śmietany i kurczaka - znakomite.

    ReplyDelete
  9. Kocham połączenie pora z kurczakiem i jestem pewna, że taka zapiekanka mogłaby stać się i moim comfort food..

    ReplyDelete
  10. Uwielbiam zapiekanki wszelkiej maści :)

    ReplyDelete
  11. O matko, ale mi ślinka cieknie... Uwieelbiam wszelkie zapiekanki, a skoro jest jeszcze por i ciasto francuskie to już mi nic więcej do szczęścia nie potrzenba mmmmmmmm

    ReplyDelete
  12. Robiłam podobną, była bardzo pyszna :)
    Pozdrowienia:)

    ReplyDelete
  13. Bardzo smacznie to wygląda!

    ReplyDelete
  14. To zdecydowanie moje smaki, więc koniecznie przetestuję, tym bardziej, że szukam właśnie kurczakowych przepisów :-)

    ReplyDelete
  15. bardzo lubię zapiekankowe obiady. takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, ale coś mi się zdaje, że by mi przypadło do gustu :)

    ReplyDelete