Monday 11 June 2012

W biegu. Grillowane chlebki z jagniecina i mieta.

Sa takie dni, kiedy mam bardzo duzo na glowie i zanim przypomne sobie, ze powinnam przygotowac cos do jedzenia, okazuje sie, ze mam na to 10, moze 15 minut. Bywa, ze konczy sie wtedy na jakims wariancie panini albo po prostu na kanapkach. Ale czasem mam ochote na cos bardziej kreatywnego.
Ten przepis jest doskonalym przykladem, ze szybko nie musi oznaczac byle jak. Wystarczy kilka skladnikow i bardzo niewiele czasu, by wyczarowac cos pysznego. Jagniecina doprawiona kuminem i kolendra jednoznacznie kojarzy sie z turecka (i, szerzej, bliskowschodnia) kuchnia, a dodatek lisci miety poteguje to skojarzenie. Nie mialam akurat arabskiego chlebka khobez, wiec uzylam tortilli, ktora - choc malo turecka - sprawdzila sie doskonale.

Grillowane chlebki z jagniecina i mieta
Skladniki:
(dla 4 osob, robilam z polowy)
-400 g mielonej jagnieciny (mozna zastapic chuda wolowina)
- 1 zabek czosnku, przecisniety przez praske
- 1 lyzeczka mielonego kuminu
- 2 lyzeczki mielonej kolendry
- 2 garsci swiezych lisci miety, polowa posiekana, druga polowa w calosci
- 2 duze pomidory, oczyszczone z nasion i pokrojone w kostke
- 4 male chlebki khobez albo 4 pszenne tortille
- 4 lyzki niskotluszczowego jogurtu naturalnego

Mieso podsmazyc na patelni na duzym ogniu przez 5-6 minut. Gdy zacznie sie rumienic, dodac przyprawy i czosnek, smazyc kolejne 2-3 minuty, az mieso dobrze sie przyrumieni, a na patelni nie bedzie juz plynu. Dodac posiekana miete, pomidory, doprawic sola i pieprzem do smaku.
Rozgrzac grill w piekarniku do wysokiej temperatury. Chlebki ulozyc na blasze, na nich polozyc podsmazone mieso z pomidorami i mieta, grillowac przez 2-3 minuty. Przed podaniem posypac calymi liscmi miety i skropic jogurtem.



mintedlambflatbread01

19 comments:

  1. super przepis:)w domu mam trotille wiec czemu nie....

    ReplyDelete
  2. Pysznie i szybko, przyda się taki przepis :)

    ReplyDelete
  3. fantastycznie to wygląda! Strasznie dawno nie jadłam jagnięciny.... strasznie.... Ale teraz to mi narobiłaś smaka na noc....

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. nie jadłam nigdy chlebkow khobez :) musze poszukac i koneicznie wyprobowac :)

    ReplyDelete
  6. Ślicznie wygląda! Nie próbowałam takich chlebków jeszcze...

    ReplyDelete
  7. Super pomysł:) Tylko skąd wziąć bezglutenową tortille;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gdzie kupic (przynajmniej w Polsce) - nie wiem, ale mozna zrobic. Przepisow w sieci sporo. Ten wyglada niezle: http://recipes.sparkpeople.com/recipe-detail.asp?recipe=821341

      Delete
  8. Takie danie niezmiernie kusi swoim wyglądem. Koniecznie do wypróbowania!

    ReplyDelete
  9. bardzo apetyczna propozycja :)

    ReplyDelete
  10. Nie znam tych chlebków, ale ciekawią mnie strasznie. Reszta zresztą też.

    ReplyDelete
  11. Te chlebki są rewelacyjne! Nigdzie takich nie widziałam, super!

    ReplyDelete
  12. Jejku jak to wygląda! Cudownie:)

    ReplyDelete
  13. Ale to musi byś dobre!

    Pozdrawiam ♥ Pati

    ReplyDelete
  14. Wyglada wspaniale. A jak zrobilas, ze te tortille sa takie zawiniete do gory?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same sie zawinely pod goracym grillem :)

      Delete
  15. Niesamowite jak rowno, jakby bylo to celowe dzialanie.

    ReplyDelete