Tuesday, 28 February 2012

Samo zdrowie. Marokanska salatka z kurczakiem i ziolami.

Spodobala mi sie od pierwszego wejrzenia. Lekka, ale przy tym na tyle pozywna, by nadawac sie na lunch do pracy. Pelna zdrowych skladnikow, polaczonych w interesujaca calosc. No i marokanska, a wiadomo nie od dzis, ze za arabskimi smakami przepadam.
Ta salatka miala byc dla mnie, ale dziwnym trafem zostala pozarta przez mojego Mezczyzne. Ja skubnelam tylko odrobine i to wystarczylo, by stwierdzic, ze jest naprawde pyszna. Grillowane warzywa nadaja jej lekko zimowego charakteru, choc smaki sa zdecydowanie wiosenne. Jedyny element, do ktorego mam zastrzezenia, to kurczak. Choc doprawilam go porzadnie harissa, byl nieco mdly i malo slony. Nastepnym razem - a na pewno bedzie nastepny raz - zadbam o to, by taki nie byl. Zamiast kaszy bulgur, ktorej, jak sie okazalo, juz nie mialam, uzylam kuskusu. Sprawdzil sie doskonale. Polecam nie tylko dbajacym o linie!

Marokanska salatka z kurczakiem i ziolami
Skladniki:
(dla 2 osob)
- 1 srednia cukinia, pokrojona w plastry
- 1 mala czerwona cebula, pokrojona w grube plastry
- 1 zolta papryka, pokrojona na niewielkie kawalki
- oliwa z oliwek (w oryginale w sprayu, ale ja uzylam zwyklej)
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 lyzka harissy
- 100 g kaszy bulgur, ugotowanej, oplukanej i dobrze odsaczonej (u mnie, z racji braku bulguru, kuskus)
- garsc posiekanych lisci kolendry 
- garsc posiekanych lisci miety
- 2 lyzki niskotluszczowego jogurtu naturalnego
- 2 cwiartki cytryny

Rozgrzac piekarnik do 200 stopni (180 z termoobiegiem) i ulozyc warzywa na blasze. Spryskac (albo posmarowac lekko) oliwa, przyprawic sola i pieprzem i piec przez 15 minut.
Filety z piersi kurczaka naciac i natrzec harissa (mozna tez posolic). Wyjac warzywa z piekarnika, przewrocic na druga strone, ulozyc miedzy nimi kurczaka i piec przez 18-20 minut, az mieso bedzie gotowe. Zostawic do ostygniecia.
Warzywa wraz z sokami z blachy wrzucic do miski z kasza, dodac ziola, doprawic do smaku i wymieszac. Przelozyc na talerze (albo do pojemnikow), pokroic filety w grube plastry i ulozyc na salatce. Udekorowac kleksem jogurtu i podawac z cwiartka cytryny.



Photobucket



To moja przedostatnia propozycja do II Festiwalu Kuchni Arabskiej.


(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE


Dodaje ja rowniez do Baru Salatkowego "U Peli" oraz do akcji Grumkow Z Widelcem przez Afryke, Australie i Oceanie.

8 comments:

  1. Fantastycznie się zapowiada, zwłaszcza,że z cukinią i kurczaczkiem.
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  2. Świetna! Tego typu sałatki robię na szybko czasem w ciągu dnia, z tym że zamiast kaszy bulgur z kuskusem i bez harissy. Twoja wersja bardziej dopracowana i przemyślana - pyszna :)

    ReplyDelete
  3. Miseczka pełna pyszności :D

    ReplyDelete
  4. A mi się bulgur skończył i nie mogę go nigdzie dostać w Poznaniu :/

    ReplyDelete
  5. o rany :) Musi byc pyszna :) tylko bulgur musze kupić :)

    ReplyDelete
  6. O, jest mięta! Już lubię :)

    ReplyDelete
  7. mmm pysznie się prezentuje!

    ReplyDelete
  8. a u Ciebie jak zwykle danie pierwsza klasa :)

    ReplyDelete