Sunday, 12 February 2012

Do kawy i herbaty. Parkin.

Kuchnia brytyjska nie jest na swiecie szczegolnie ceniona. Przegrywa w konkursie popularnosci z wloska, hiszpanska, tajska i chinska. Trudno sie dziwic: brytyjskie dania sa czesto malo wyraziste, a do tego ich przygotowanie wymaga sporo czasu.
Za to desery i ciasta... O, tu Brytyjczycy sa mistrzami. Dlatego kiedy znalazlam na BBC Good Food przepis na ciasto o intrygujacej nazwie Parkin, wiedzialam, ze wkrotce je zrobie. To popularne glownie na polnocy Anglii ciasto bylo tradycyjnie wypiekane 5 listopada, w rocznice udaremnionego zamachu na brytyjski parlament. W dzisiejszych czasach pojawia sie na stolach przez okragly rok. Podstawowa wersja bazuje na platkach owsianych i melasie; wersja z Lancashire zostala wzbogacona o golden syrup i dodatkowy cukier. To wlasnie te wersje upieklam.
Zdjecie przy przepisie przywodzilo na mysl nasz polski piernik, wiec z jakiegos powodu spodziewalam sie, ze i smak bedzie podobny. Nic bardziej mylnego! Parkin jest zdecydowanie slodszy, a dominujaca nute nadaje mu golden syrup, wiec jesli jestescie jego fanami, to ciasto na pewno wam zasmakuje. Bedzie swietnym dodatkiem do porannej kawy albo... popoludniowej herbaty.

Parkin
Skladniki:
- 200 g masla, plus dodatkowo odrobina do nasmarowania blachy
- 1 duze jajko
- 4 lyzki mleka
- 200 g golden syrupu
- 85 g melasy
- 85 g miekkiego jasnego brazowego cukru (dalam ciemny; mysle, ze nie zaszkodzi zmniejszyc jego ilosc o polowe)
- 100 g platkow owsianych
- 250 g maki self-raising
- 1 lyzka mielonego imbiru

Rozgrzac piekarnik do 160 stopni (140 z termoobiegiem). Wysmarowac maslem kwadratowa forme o boku 22 cm i wylozyc ja papierem do pieczenia. Jajko rozklocic widelcem z mlekiem.
Delikatnie rozpuscic golden syrup, melase, cukier i maslo w duzym garnku. Zdjac z ognia. W misce wymieszac platki owsiane, make i imbir, dodac do rozpuszczonej slodkiej mieszanki, wymieszac, dodac jajko i mleko, ponownie wymieszac. Wlac mase do przygotowanej formy i piec przez 50 minut - 1 godzine, az wierzch bedzie twardy. Zostawic do ostygniecia w formie.
Upieczone i ostudzone ciasto mozna zawinac w papier do pieczenia i folie aluminiowa; po 3-5 dniach zrobi sie bardziej miekkie i klejace.


Photobucket



Przepis dodaje do akcji Ciasta swiata.

Ciasta Świata

14 comments:

  1. Wygląda naprawdę świetnie. Bardzo lubię takie ciasta, nawet jeśli dominuje słodycz :)

    ReplyDelete
  2. mniam, slyszalam o tym ciescie, ale jakos nigdy sie nie odwazylam upiec, a wyglada smacznie i przepis jest latwy. A skad masz melase? kupilas tutejszy treacle czy znalazlas gdzies orginal?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mialam jeszcze pozostalosci black treacle :) Ciasto faktycznie proste, nie trzeba nawet wyciagac miksera, wystarczy zwykla drewniana lyzka.

      Delete
  3. Bardzo interesujący wpis i przepis. ;) Pozdrowienia! :)

    ReplyDelete
  4. Na poranną kawę już się nie załapię, ale popołudniowa herbata w brytyjskim stylu? W dodatku z takim ciachem! Na to się piszę!

    ReplyDelete
  5. ja - fanka płatków owsianych - i jeszcze nie słyszałam o tym cieście. biję się w pierś i dodaję do zakładki "do zrobienia na już!" :) i już się nie mogę doczekać :)

    pozdrawiam,
    http://kocie-smaki.pl

    ReplyDelete
  6. chodzi za mną głód na słodkie i to by była rewelacyjna metoda na pozbycie się głoda ;-)

    ReplyDelete
  7. Wszystko co jest z melasa jest dobre:)

    ReplyDelete
  8. Akurat w ostatnich dniach o nim myślałam! Widziałam przepis chyba też na tej stronie i bardzo mi się spodobał. Ale nie miałam melasy, jeśli znajdę, to na pewno zrobię, bo musi być pyszny:)

    ReplyDelete
  9. Smakowite ciasto i po składnikach sądzę,że zdrowe :)

    ReplyDelete
  10. Widziałam przepis na parkina w jednej z książek kucharskich. Teraz już wiem, że jest smaczny, więc można próbować robić :)

    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    ReplyDelete
  11. a ja mam własnie puszeczkę golden syrup do dość szybkiego spożytkowania i chyba już wiem do czego go wykorzystam :-)

    ReplyDelete