Tuesday, 14 February 2012

Niby nic. Kurczak z cytrusowa nuta i puree z pieczonym czosnkiem.

Wahalam sie, czy umiescic na blogu ten przepis, bo i zdjecie nieciekawe, robione w pospiechu, i samo danie niespecjalnie odkrywcze, ale... No wlasnie: smaczne. A przeciez o to chodzi w gotowaniu, zeby bylo smacznie, prawda?
Przepis autorstwa Merrilees Parker znalazlam w ksiazce "Market Kitchen", szukajas sposobu na wykorzystanie udek z kurczaka. Moja uwage przykuly dwie rzeczy: sos i puree. Jak sie okazalo, i jedno, i drugie bylo bardzo smaczne. Lekko cytrusowy, winny sos wyszedl mi troche za rzadki - nie jestem pewna, czy to z mojej winy, czy moze cos jest nie tak z przepisem - ale puree, do ktorego przygotowania wykorzystalam zakupiona na Taste of Christmas paste z dlugo pieczonego czosnku, bylo przepyszne i na pewno jeszcze niejeden raz takie podam. To danie zasmakuje milosnikom tradycji, ktorzy szukaja odmiany, ale nie rewolucji. Jako ze pasta z pieczonego czosnku raczej nie jest skladnikiem popularnym, podaje oryginalny przepis, ktory wymaga samodzielnego upieczenia czosnku.

Cytrynowy kurczak z puree z pieczonym czosnkiem
Skladniki:
(dla 4 osob, robilam z polowy)
Puree:
- 5 duzych ziemniakow
- 1 glowka czosnku z odcietym czubkiem
- 50 g masla
- 100 ml mleka
- 1/2 lyzeczki swiezo mielonego bialego pieprzu  
Kurczak i sos:
- 1 sredniej wielkosci kurczak, pokrojony na czesci (udka i palki oddzielnie; ja uzylam samych udek z kurczaka)
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- 25 g masla
- 1 lyzka maki
- 2 lyzki musztardy Dijon
- 4 lyzki wytrawnej sherry
- 200 ml bulionu drobiowego
- 1/2 lyzeczki swiezo mielonego bialego pieprzu
- sok z 1 duzej cytryny
- odrobina kremowki
- 1-2 lyzeczki posiekanej natki pietruszki

Rozgrzac piekarnik do 200 stopni (180 z termoobiegiem). Ziemniaki nakluc widelcem i ulozyc na blasze. Piec w piekarniku przez 1,5 godziny. Nastepnie owinac czosnek folia aluminiowa, wlozyc do piekarnika razem z ziemniakami i piec kolejne 40 minut.
Rozgrzac oliwe na szerokiej patelni albo w duzym garnku. Posolic mieso i podsmazyc, az sie zrumieni z kazdej strony. Zdjac z patelni i odstawic na czas przygotowywania sosu.
Na patelnie wlozyc maslo, nastepnie wmieszac make. Mieszajac, dodac musztarde i sherry. Gotowac, az alkohol odparuje, po czym dodac bulion, pieprz i sok z cytryny. Wymieszac. Gotowac, az zabulgocze, a nastepnie ulozyc w sosie kawalki kurczaka skorka do gory i wlozyc do piekarnika na 20-25 minut, az mieso bedzie gotowe, a sos zgestnieje.
Kiedy ziemniaki beda miekkie, wyjac z piekarnika i lekko ostudzic, a potem przepuscic przez wyciskarke. W garnku podgrzac mleko, maslo i bialy pieprz. Do podgrzanej mieszanki wycisnac upieczony czosnek. Tak powstala miksture dodac do ziemniakow. Doprawic do smaku.
Kiedy kurczak bedzie gotowy, ulozyc go na talerzach razem z czosnkowym puree. Do sosu na patelni dodac smietanke i natke pietruszki, wymieszac, a nastepnie przelac do oddzielnego naczynia i podawac z kurczakiem i ziemniakami.
 

Photobucket

7 comments:

  1. Niby proste połączenie, ale już czuję ten zapach. Świetne danie :)

    ReplyDelete
  2. obiad zdecydowanie w moim guście. a puree czosnkowe - muszę zrobić :)

    ReplyDelete
  3. bardzo dobrze, ze zamieściłaś, podoba mi się, moje gusta, pewnie niedługo wypróbuję :)

    ReplyDelete
  4. Droga Maggie...całe szczęście,że umieściłaś ten przepis! Przecież on jest fantastyczny :) Kusi mnie jedno i drugie - to puree z pieczonym czosnkiem (mniam...) i pyszny kurczaczek z niebanalnym sosem. Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  5. Bardzo fajny pomysł z tym dodatkiem czosnku w puree. Koniecznie muszę sprawdzić jak smakuje. Nie tylko to puree zresztą.. Całość zapowiada się bardzo smacznie.

    ReplyDelete
  6. Nie wiem, czy niby nic, bo tak pysznie wygląda to jest własnie coś :)

    ReplyDelete