Thursday, 23 February 2012

Lekkie i zdrowe. Kofty z cytryna i kuminem.

Mniejszosc arabska jest na Wyspach bardzo liczna, trudno wiec sie dziwic, ze kuchnia krajow arabskich jest tu bardzo popularna. Sporo jest knajpek serwujacych specjaly tej kuchni, kumin czy kurkume mozna kupic w prawie kazdym malym sklepiku, a o jagniecine latwiej niz o wieprzowine. Dla milosnikow arabskich smakow - w tym dla mnie - Wielka Brytania to niemal raj na ziemi.
Przepis na te kofty znalazlam w ksiazce "Good Food: 500 Triple-Tested Recipes", do ktorej czesto ostatnio zagladam. To doskonala propozycja dla tych, ktorzy dbaja o linie, niskotluszczowa i niskokaloryczna. W oryginalnym przepisie miesnym kulkom towarzyszyla salatka z czerwonej kapusty, ja podalam je z pomidorowo-ogorkowo-cebulowa surowka i chlebkami pita.

Kofty z cytryna i kuminem
Skladniki:
(na 16 koft; ja robilam z 1/4 porcji)
- 1 kg chudej mielonej jagnieciny (mozna zastapic chuda wolowina)
- skorka z 2 cytryn i sok z 1
- liscie z malego peczka miety, posiekane
- 4 lyzeczki mielonego kuminu
- 1 zabek czosnku, przecisniety przez praske

Rozgrzac grill do sredniej temperatury. Mieso wlozyc do miski, dodac skorke i sok z cytryny, kumin, miete i czosnek. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Uformowac 16 kulek rownej wielkosci (mozna zamrozic surowe kulki) i grillowac przez 12-15 minut, az sie zrumienia, przewracajac raz na druga strone.

Szybka wiosenna surowka
Skladniki:
- garsc posiekanych lisci pietruszki
- mala garsc posiekanych lisci miety
- 1/2 ogorka, pokrojonego w duze kawalki
- 2 pomidory, pokrojone w duze kawalki
- 1/4 malej cebuli, pokrojonej w cienkie plastry
- 1 lyzka oliwy z oliwek
- odrobina soku z cytryny, sol i pieprz, do smaku

Warzywa i ziola wymieszac w misce, skropic oliwa i sokiem z cytryny, wymieszac.


Photobucket

Przepis dodaje do II Festiwalu Kuchni Arabskiej.

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

14 comments:

  1. Świetnie, że takie zdrowe:D Muszą być przepyszne i aromatyczne! Szkoda, że w Polsce jagnięcina nie jest tak łatwo dostępna.

    ReplyDelete
  2. Ślinka mi pociekła na widok tej surówki...mmmmm

    ReplyDelete
  3. jakie aromatyczne :) z chęcią bym skosztowała jednego :)

    ReplyDelete
  4. Moje smaki,a ta surówka po prostu marzenie! ;)

    ReplyDelete
  5. Jagnięcina jest nie do zastąpienia :-) Szczęściarze na Wyspach, ja za świeżą jagnięciną muszę się porządnie schodzić, a mrożona to już nie to samo... Dość narzekania - do garów trzeba iść ;-)

    ReplyDelete
  6. Pysznie i bardzo aromatycznie!

    ReplyDelete
  7. jaki apetyczny widok, aż ślinotoku dostałam :)

    ReplyDelete
  8. swietny zestaw skladnikow, :)

    ReplyDelete
  9. super! kuchnia arabska jest pyszna...tylko kuskus to dla mnie tajemnica....i nigdy nie wychodzi tak jak chce...

    ReplyDelete
  10. Mniam, świetnie wyglądają!:)

    ReplyDelete
  11. Caly zestaw super i klopsiki genialne, w prostocie sila! Z surowka jednak wole poczekac na cieplejsze czasy, bo na pomidory o tej porze roku to nawet nie patrze:-) Moze na wyspach da sie kupic cos jadalnego.

    ReplyDelete
  12. Świetna surówka, a kofty koniecznie zapisuje do wypróbowania, bo do tej pory robiłam tylko takie twarogowe. I ten chlebek... Całość wygląda pysznie :)

    ReplyDelete
  13. Zdecydowanie lubię takie smaki. Niedawno pierwszy raz jadłam kofty i byłam oczarowana!

    ReplyDelete