Mniejszosc arabska jest na Wyspach bardzo liczna, trudno wiec sie dziwic, ze kuchnia krajow arabskich jest tu bardzo popularna. Sporo jest knajpek serwujacych specjaly tej kuchni, kumin czy kurkume mozna kupic w prawie kazdym malym sklepiku, a o jagniecine latwiej niz o wieprzowine. Dla milosnikow arabskich smakow - w tym dla mnie - Wielka Brytania to niemal raj na ziemi.
Przepis na te kofty znalazlam w ksiazce "Good Food: 500 Triple-Tested Recipes", do ktorej czesto ostatnio zagladam. To doskonala propozycja dla tych, ktorzy dbaja o linie, niskotluszczowa i niskokaloryczna. W oryginalnym przepisie miesnym kulkom towarzyszyla salatka z czerwonej kapusty, ja podalam je z pomidorowo-ogorkowo-cebulowa surowka i chlebkami pita.
Kofty z cytryna i kuminem
Skladniki:
(na 16 koft; ja robilam z 1/4 porcji)
- 1 kg chudej mielonej jagnieciny (mozna zastapic chuda wolowina)
- skorka z 2 cytryn i sok z 1
- liscie z malego peczka miety, posiekane
- 4 lyzeczki mielonego kuminu
- 1 zabek czosnku, przecisniety przez praske
Rozgrzac grill do sredniej temperatury. Mieso wlozyc do miski, dodac skorke i sok z cytryny, kumin, miete i czosnek. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Uformowac 16 kulek rownej wielkosci (mozna zamrozic surowe kulki) i grillowac przez 12-15 minut, az sie zrumienia, przewracajac raz na druga strone.
Szybka wiosenna surowka
Skladniki:
- garsc posiekanych lisci pietruszki
- mala garsc posiekanych lisci miety
- 1/2 ogorka, pokrojonego w duze kawalki
- 2 pomidory, pokrojone w duze kawalki
- 1/4 malej cebuli, pokrojonej w cienkie plastry
- 1 lyzka oliwy z oliwek
- odrobina soku z cytryny, sol i pieprz, do smaku
Warzywa i ziola wymieszac w misce, skropic oliwa i sokiem z cytryny, wymieszac.
Przepis dodaje do II Festiwalu Kuchni Arabskiej.
Świetnie, że takie zdrowe:D Muszą być przepyszne i aromatyczne! Szkoda, że w Polsce jagnięcina nie jest tak łatwo dostępna.
ReplyDeleteŚlinka mi pociekła na widok tej surówki...mmmmm
ReplyDeletejakie aromatyczne :) z chęcią bym skosztowała jednego :)
ReplyDeleteMoje smaki,a ta surówka po prostu marzenie! ;)
ReplyDeleteJagnięcina jest nie do zastąpienia :-) Szczęściarze na Wyspach, ja za świeżą jagnięciną muszę się porządnie schodzić, a mrożona to już nie to samo... Dość narzekania - do garów trzeba iść ;-)
ReplyDeletePysznie i bardzo aromatycznie!
ReplyDeletejaki apetyczny widok, aż ślinotoku dostałam :)
ReplyDeleteswietny zestaw skladnikow, :)
ReplyDeletesuper! kuchnia arabska jest pyszna...tylko kuskus to dla mnie tajemnica....i nigdy nie wychodzi tak jak chce...
ReplyDeletekkuszące, kuszące!
ReplyDeleteMniam, świetnie wyglądają!:)
ReplyDeleteCaly zestaw super i klopsiki genialne, w prostocie sila! Z surowka jednak wole poczekac na cieplejsze czasy, bo na pomidory o tej porze roku to nawet nie patrze:-) Moze na wyspach da sie kupic cos jadalnego.
ReplyDeleteŚwietna surówka, a kofty koniecznie zapisuje do wypróbowania, bo do tej pory robiłam tylko takie twarogowe. I ten chlebek... Całość wygląda pysznie :)
ReplyDeleteZdecydowanie lubię takie smaki. Niedawno pierwszy raz jadłam kofty i byłam oczarowana!
ReplyDelete