Czasem wydaje mi sie, ze mam w sobie cos z faceta.
Wezmy takie zamilowanie do miesa. Moge przez dlugi czas zyc na salatkach i zupach, ale predzej czy pozniej nachodzi mnie ogromna ochota na porzadny stek. Najbardziej lubie te najprostsze, tylko lekko oproszone sola i pieprzem, delikatne, miekkie i rozowe w srodku. Jestem zdania, ze dobre mieso nie potrzebuje skomplikowanej obrobki i wymyslnych dodatkow, by smakowac oblednie.
Ale czasem zdarza mi sie kombinowac. I kiedy zobaczylam ten przepis, wiedzialam, ze gdy znow zachce mi sie takiego "meskiego" obiadu, wyprobuje go na pewno. Tak tez uczynilam, a rezultat okazal sie naprawde pyszny. Sos jest doskonaly: nieskomplikowany w przygotowaniu, a smakuje tak wykwintnie, jakby wyszedl spod reki renomowanego szefa kuchni. Moze to przez czerwone wino, ktore kazdej potrawie dodaje elegancji?
Stek wolowy z szybkim sosem grzybowo-winnym
Skladniki:
(dla 2 osob)
- 1 lyzka oleju slonecznikowego
- 2 steki wolowe, ok. 200 g kazdy
- 140 g pieczarek, pokrojonych na cwiartki
- lisce z 2 galazek tymianku
- 150 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1 lyzka masla
Olej rozgrzac na patelni. Steki przyprawic i smazyc przez 2-3 minuty z kazdej strony (po takim czasie beda "medium rare", wiec mozna skrocic albo przedluzyc czas w zaleznosci od tego, jak bardzo wysmazone mieso lubimy). Zdjac z patelni, odstawic.
Na patelnie wrzucic grzyby i tymianek, smazyc przez kilka minut, az pieczarki zmiekna i nabiora zlocistego koloru. Dodac wino i smazyc, az zgestnieje do konsystencji syropu, zdjac z ognia i wmieszac maslo. Doprawic do smaku.
Podawac steki polane sosem grzybowym z puree z ziemniakow i chrupiaca zielona salatka.
Robiłam bardzo podobne danie, tylko z kurką;)
ReplyDeleteZapisuję do ulubionych, wygląda obłędnie!
ReplyDeleteMhmmm, kawal dobrego mięsa nigdy nie jest zły! A popijając go dobrym winkiem czuję się baaardzo kobieco! ;)
ReplyDeleteJa uwielbiam takie "męskie" obiady z kawałkiem porządnego, krwistego steku :) Mniaaaam!
ReplyDeleteJestem drobną kobietką, ale dania to ja lubię męskie i treściwe, stek z sosem grzybowym to dla mnie wyśmienity obiad!:)
ReplyDeleteJa też należę do mięsozerców. :)
ReplyDeleteMęski, powiadasz? No to ja jestem dzisiaj mężczyzną. Poproszę :)
ReplyDeleteTo musi być sycący obiadek. Podoba mi się! :)
ReplyDeleteMięcho po męsku? Tak jak lubię!
ReplyDeleteBez mięsa nie dałabym rady żyć ;p
uwielbiam Twoje przepisy, dopiero co zrobiłam rybne curry, a tu kolejny pomysł który z pewnością wykorzystam :) pozdrawiam
ReplyDeletePrzepadam za mięsem z grzybami, dobrze zrobić stek to nie lada sztuka, jesteś naprawdę wszechstronna! :)
ReplyDeletePyszny obiad :)
ReplyDeleteKocham steki! - medium rare, leciutko przyprawione solą i grubo mielonym pieprzem :) Kiedyś w Irlandii jadłam z dodatkiem pieczarek i był boski, do dziś pamiętam ten soczysty smak! Pozdrawiam :)
ReplyDeleteOj to niekoniecznie męski obiad ... zrobiłabym lekko krwisty ...
ReplyDelete