Wednesday 29 August 2012

Losos z cytryna i pesto

Lubie ryby. Wciaz nie moge sie nadziwic, jak to mozliwe, ze zylam bez nich tak dlugo i nawet nie chcialam o nich slyszec (podobnie zreszta jak o wielu innych rzeczach, ktorymi teraz sie zajadam). Tyle zmarnowanych lat... Moze dlatego teraz tak czesto je jadam, chcac nadrobic ten stracony czas?
Lubie ryby, a ryby lubia prostote. I cytryne tez lubia. W zasadzie nie potrzebuja nic wiecej, by podkreslic ich smak. Ja jednak, zainspirowana tym przepisem (czy to w ogole jest przepis?), poszlam jeszcze dalej i ozenilam cytrynowa skorke z pesto i bulka tarta, tworzac aromatyczna pierzynke o przyjemnej teksturze na soczystym filecie z lososia. Dla rybolubnych - poezja!

Losos z cytryna i pesto
Skladniki:
- 1 filet z lososia
- 1 lyzka bulki tartej
- skorka starta z 1/2 cytryny
- 1 lyzka zielonego pesto

Rozgrzac piekarnik do 220 stopni (200 z termoobiegiem). Wymieszac pesto z bulka tarta i skorka z cytryny, mieszanke ulozyc na rybie, lekko dociskajac. Piec przez 10-12 minut, podawac z cwiartkami cytryny i chrupiaca mieszanka salat.


Photobucket

29 comments:

  1. Uwielbiam łososia ,ale w takiej wersji go nie jadłem ... Pewnie pycha!

    ReplyDelete
  2. Ja jestem rybolubna. Biore porycjke :))

    ReplyDelete
  3. Wygląda świetnie, wsunąłbym na obiad :)

    ReplyDelete
  4. I ja uwielbiam ryby, a łosoś to jedna z najlepszych 'propozycji' ;)

    ReplyDelete
  5. ojjj uwielbiam lososia :) tez sie chetnie poczestuje :)

    ReplyDelete
  6. Wyglada bardzo apetycznie, uwielbiam lososisa w kazdej postaci:)
    ale i tak najlepszy jest z truskawkami ;p

    Pozdrawiam! :)

    ReplyDelete
  7. faktycznie proste i dobre rozwiazanie

    ReplyDelete
  8. Proste i pyszne! Ja także uwielbiam rybki :)

    ReplyDelete
  9. Maggie,

    proste i pyszne! To jest dopiero doskonały przepis :)

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    E.

    ReplyDelete
  10. Maggie! U Ciebie jak zwykle pysznie, smacznie i zdrowo, a do tego cudne zdjęcia! :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete
  11. O, kolejne połączenie do wypróbowania ;).

    ReplyDelete
  12. Świetnie się prezentuje :)

    ReplyDelete
  13. Oj Magie, jak możesz mi to robić, tak lubię łososia że mogłabym jeść codziennie, ale...

    ReplyDelete
  14. Podoba mi się pomysł na łososia z pesto, na pewno wypróbuję to połączenie :)

    ReplyDelete
  15. Maggie, kolejna pyszna wersja łososia!
    moja ulubiona ryba.

    ReplyDelete
  16. Ryba z taką pierzynką musi być pyszna! Pozdrawiam

    ReplyDelete
  17. Prosto i pysznie. Łosoś nie potrzebuje wiele by stać się znakomitym daniem :)

    ReplyDelete
  18. uwielbiam lososia :)) napewno wyprobuje juz w ten piatek ;))

    ReplyDelete
  19. uwielbiam lososia :)) napewno wyprobuje juz w ten piatek ;))

    ReplyDelete
  20. To jest super. Lubię łososia. Pysznie podany.:)

    ReplyDelete
  21. Nominowałam Twojego bloga, cenię go za świetne przepisy (choć nie zawsze mogę z nich skorzystać), zapraszam do zabawy
    http://veggieola.blogspot.de/2012/08/versatile-blogger-award.html
    Pozdrawiam

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. Maggie, marzy mi się rybka i to już od dłuższego czasu:) Mam nadzieję, w przyszłym tygodniu przygotować pstrąga:)
    No i nominowałam Cię: http://kucharzenie-guli.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award-nominacje.html

    ReplyDelete
  24. Oj tak, szczególnie łosoś lubi prostotę :)

    ReplyDelete
  25. Ja się też powoli przekonuje do ryb. Może nie tak śmiało jak Ty, ale już i tak jest lepiej, bo jem je coraz częściej. Twoja propozycja jest bardzo ciekawa. Spróbuję :-)

    ReplyDelete
  26. Jak dla mnie łosoś i pesto zawsze się świetnie dogadują :D

    ReplyDelete