Monday, 6 August 2012

Lekko i smacznie. Izraelska salatka z kuskusem i kurczakiem.

Lekkie salatki sa chyba jedna z najzdrowszych rzeczy, ktore mozna zabrac do pracy na lunch. Mozliwosci jest mnostwo, a inspiracji mozna szukac w kuchniach calego swiata. Te na bazie kuskusu naleza do moich ulubionych, dlatego z radoscia dolaczylam do wspolnego gotowania w ramach akcji Salatki w podrozy. Lato 2012. Malwinna zaproponowala przepis, ktory z miejsca przypadl mi do gustu. Wraz z nami kucharzyli tez Mirabelka, Dobromila, Bartoldzik i Gula.
Salatka jest naprawde smaczna i wyjatkowo prosta. Krotka lista skladnikow, ktore sa latwo dostepne, zacheca do jej przygotowania. Mozna z powodzeniem uzyc do niej resztek gotowanego, pieczonego albo grillowanego kurczaka. Zwiekszylam nieco ilosc oliwy i soku z cytryny, by salatka nie byla sucha; oliwek nie siekalam, tylko pokroilam w plasterki, wychodzac z zalozenia, ze skoro mam zeby i moge gryzc, to bede. Jesli nie uda wam sie kupic oliwek kalamata, mozecie je zastapic czarnymi lub zielonymi.


Photobucket



Izraelska salatka z kuskusem i kurczakiem
Skladniki:
(na 4 porcje, robilam z polowy)
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1/4 szklanki oliwek kalamata, pozbawionych pestek i posiekanych (u mnie troche wiecej, pokrojonych w plasterki)
- 2 lyzki posiekanej natki pietruszki
- 1 lyzka posiekanych kaparow (ja nie siekalam, bo mialam te male)
- 2 lyzki oliwy
- 1 lyzka solu z cytryny
- 1/4 lyzeczki soli
- 1/4 lyzeczki czarnego pieprzu
- 1 zabek czosnku, drobno posiekany
- 3 szklanki ugotowanego kurczaka, pokrojonego w kostke

Kuskus zalac goraca woda, przykryc folia i zostawic do napecznienia. Oliwki, natke, kapary i kurczaka wlozyc do miski, dodac spulchniony widelcem kuskus, oliwe, sok z cytryny, sol, czosnek i pieprz. Dokladnie wymieszac i podawac.


Photobucket



Przepis dodaje do akcji Salatki w podrozy. Lato 2012.



Sałatki w podróży zaproszenie

16 comments:

  1. Musi być naprawdę dobra. Kuskus idealnie komponuje się z kurczakiem.

    ReplyDelete
  2. Ja z kolei zastanawiałam się nad wymieszaniem oliwek czarnych i zielonych:) Myślę, że czarne fajnie dopełniają kolorem tą sałatkę:)

    ReplyDelete
  3. Ostatnio szukałam nowego pomysłu na kuskus, a ta sałatka wygląda bardzo zachęcająco :)

    ReplyDelete
  4. Ja bym ta sałatkę jeszcze zapiekła i zjadła z sosem czosnkowym! :) Ostatnio robiłam tak kuskus z pomidorkami i koprem - pyszności!

    ReplyDelete
  5. Lubię kuskus. Sałatka musi smakować wspaniale. Pięknie wygląda:)

    ReplyDelete
  6. Prosta i pyszna, ostatnio kupiłem kuskus i też zaczynam go używać do sałatek :)

    ReplyDelete
  7. Lubię sałatki z kuskusem więc napewno Twoja by mi posmakowała:)

    ReplyDelete
  8. Maggie,

    Już pisałam, że klasyka gatunku jest zawsze najsmaczniejsza!
    A najzabawniejsze, że od Was się dowiedziałam, że ta sałatka pochodzi z Izraela. Nigdy się nie zastanawiałam nad jej pochodzeniem, choć robię ją często, bo smaczna, szybka i zdrowa:)

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    Edith

    ReplyDelete
  9. Uwielbiam sałatki z kaszą kuskus:) Są pyszne!

    ReplyDelete
  10. Dziękuję za wspólne sałatkowanie :-) Masz rację, ze do pracy się nadaje idealnie, wkrótce sobie taką zrobię ponownie.

    ReplyDelete
  11. Muszę kiedyś kupić te oliwki, bo wstyd się przyznać, ale nigdy ich nie jadałam

    ReplyDelete
  12. Pyszna letnia sałatka.
    Lubię na takie na obiad,kiedy upał za oknem.

    ReplyDelete
  13. Bardzo ciekawa

    ReplyDelete
  14. moje ulubione oliwki. :) i kuskus. wygląda na idealną sałatkę. :)

    ReplyDelete
  15. Uwielbiam kuskus,bardzo ładne zdjęcie. Udane te Wasze sałatkowanie :)

    ReplyDelete