Sunday, 26 August 2012

Grillowane jablka z cynamonem

Grillowanie kojarzy nam sie glownie z kielbasa, karkowka i zeberkami. Ale przeciez na grillu mozna przyrzadzic rozne inne pysznosci: ryby, sery (grillowany ser halloumi to czysta poezja!), a nawet... owoce. To wlasnie tym ostatnim poswiecony jest dzisiejszy wpis, przygotowany wraz z Mopsikiem, Gula, Malwinna i Emma.
Dosc dlugo szukalam odpowiedniego przepisu, ale zaden jakos mnie nie porwal. W koncu postawilam na prostote, a konkretniej - na szaszlyki z jablek. Jesli jablka, to i cynamon, bo to bardzo dobrana para. Troche cukru, odrobina wody. I to wszystko. Tak przygotowane jablka sa pyszna i zdrowa przekaska, moga tez byc swietnym dodatkiem do owsianki albo jogurtu.


Photobucket



Grillowane szaszlyki z jablek
Skladniki:
- 1 duze, twarde czerwone jablko (u mnie Braeburn)
- 1/2 lyzeczki drobnego cukru do wypiekow
- 1/2 lyzeczki cynamonu

Jablko pokroic w grube plastry i nawlec na wykalaczki (albo patyczek do szaszlykow). Ulozyc na blasze wylozonej folia aluminiowa, skropic lekko woda i posypac cukrem i cynamonem. Grillowac (na grillu weglowym albo w piekarniku), az cukier sie skarmelizuje.


Photobucket



Przepis dodaje do akcji Grill 2012

24 comments:

  1. jabłkowe szaszłyki, super pomysł!:)

    ReplyDelete
  2. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    ReplyDelete
  3. Pyszności!
    Jabłka i cynamon bardzo się lubią.
    Smacznego!

    ReplyDelete
  4. Pieczone jabłka to dla mnie wielki rarytas, a taki prosty to deser, muszę robić częściej. Pozdrawiam i dziękuje za dodanie przepisu na zakończenie mojej akcji Grill 2012

    ReplyDelete
  5. Takie jabłuszka to bym zjadła. :) Świetny pomysł na szaszłyki.

    ReplyDelete
  6. Maggie, tak sobie wyobraziłam do Twoich jabłek jeszcze ryż gotowany na mleku... mniam. Chyba jutro zrobię na śniadanie:)

    ReplyDelete
  7. kojarzy mi się ten smak z jesienią.
    ale to grillowanie jest bardzo wakacyjne.
    łączysz dwie pory rok, serwując cudowna i zdrową przekąskę.

    ReplyDelete
  8. Maggie,

    jesteś niesamowita! Nie pomyślałabym, że jabłka można grillować :)
    Super pomysł!

    Serdecznie pozdrawiam,
    E.

    ReplyDelete
  9. Jabłek grillowanych jeszcze nie jadłam, w ogóle chyba nie jadłam grillowanych owoców... ale chyba muszę spróbować, bo te wyglądają bardzo apetycznie :)

    ReplyDelete
  10. Och tak, nie ma to jak jabłko z cynamonem. Cudowne połączenie, zawsze:) Grillowane to dla mnie nowość,ale chętnie skosztuję:)

    ReplyDelete
  11. grillowanych nie jadłam tylko z piekarnika, ale pewnie podobnie smakują, pyszności:)

    ReplyDelete
  12. Co tu dużo pisać, pyszna przekąska! :)

    ReplyDelete
  13. niby zwykle jablka, a jednak nie ;D

    ReplyDelete
  14. cynamom i jabłka to udane małżenstwo :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete
  15. Takie proste, a takie smaczne :-)

    ReplyDelete
  16. No to już wiem, co dziś zjem na deser, jabłek mam dużo :). Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  17. Pyszne i aromatyczne. To lubie :)

    ReplyDelete
  18. Cudowny pomysł, chociaż w moim przypadku prędzej zrobię w piekarniku :)

    ReplyDelete
  19. Jabłka i cynamon to nieśmiertelnie doskonałe połączenie :) Takie proste, a tak pyszne. Dziękuję za wspólne pichcenie :)

    ReplyDelete
  20. uwielbiam takie proste przepisy na cos pysznego!

    buziaki ;*,
    pieczarkamysia

    ReplyDelete
  21. Świetne, proste i smaczne:)

    ReplyDelete
  22. pyszna taka szarlotka bez zbędnych kalorii! :)

    ReplyDelete
  23. Oho, właśnie mi przypomniałaś, że jest coś takiego jak pieczone jabłka! Akurat mam na myśli takie całe z piekarnika, ale pomysł z szaszłykami też mi się podoba - na pewno szybciej "wymiękają" ;)

    ReplyDelete