Grillowanie kojarzy nam sie glownie z kielbasa, karkowka i zeberkami. Ale przeciez na grillu mozna przyrzadzic rozne inne pysznosci: ryby, sery (grillowany ser halloumi to czysta poezja!), a nawet... owoce. To wlasnie tym ostatnim poswiecony jest dzisiejszy wpis, przygotowany wraz z Mopsikiem, Gula, Malwinna i Emma.
Dosc dlugo szukalam odpowiedniego przepisu, ale zaden jakos mnie nie porwal. W koncu postawilam na prostote, a konkretniej - na szaszlyki z jablek. Jesli jablka, to i cynamon, bo to bardzo dobrana para. Troche cukru, odrobina wody. I to wszystko. Tak przygotowane jablka sa pyszna i zdrowa przekaska, moga tez byc swietnym dodatkiem do owsianki albo jogurtu.
Grillowane szaszlyki z jablek
Skladniki:
- 1 duze, twarde czerwone jablko (u mnie Braeburn)
- 1/2 lyzeczki drobnego cukru do wypiekow
- 1/2 lyzeczki cynamonu
Jablko pokroic w grube plastry i nawlec na wykalaczki (albo patyczek do szaszlykow). Ulozyc na blasze wylozonej folia aluminiowa, skropic lekko woda i posypac cukrem i cynamonem. Grillowac (na grillu weglowym albo w piekarniku), az cukier sie skarmelizuje.
Przepis dodaje do akcji Grill 2012
jabłkowe szaszłyki, super pomysł!:)
ReplyDeleteWyglądają bardzo smakowicie :)
ReplyDeletePyszności!
ReplyDeleteJabłka i cynamon bardzo się lubią.
Smacznego!
Pieczone jabłka to dla mnie wielki rarytas, a taki prosty to deser, muszę robić częściej. Pozdrawiam i dziękuje za dodanie przepisu na zakończenie mojej akcji Grill 2012
ReplyDeleteTakie jabłuszka to bym zjadła. :) Świetny pomysł na szaszłyki.
ReplyDeleteMaggie, tak sobie wyobraziłam do Twoich jabłek jeszcze ryż gotowany na mleku... mniam. Chyba jutro zrobię na śniadanie:)
ReplyDeletePycha, poproszę!
ReplyDeletekojarzy mi się ten smak z jesienią.
ReplyDeleteale to grillowanie jest bardzo wakacyjne.
łączysz dwie pory rok, serwując cudowna i zdrową przekąskę.
Maggie,
ReplyDeletejesteś niesamowita! Nie pomyślałabym, że jabłka można grillować :)
Super pomysł!
Serdecznie pozdrawiam,
E.
Jabłek grillowanych jeszcze nie jadłam, w ogóle chyba nie jadłam grillowanych owoców... ale chyba muszę spróbować, bo te wyglądają bardzo apetycznie :)
ReplyDeleteOch tak, nie ma to jak jabłko z cynamonem. Cudowne połączenie, zawsze:) Grillowane to dla mnie nowość,ale chętnie skosztuję:)
ReplyDeletegrillowanych nie jadłam tylko z piekarnika, ale pewnie podobnie smakują, pyszności:)
ReplyDeleteCo tu dużo pisać, pyszna przekąska! :)
ReplyDeleteniby zwykle jablka, a jednak nie ;D
ReplyDeletecynamom i jabłka to udane małżenstwo :)
ReplyDeletePozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Takie proste, a takie smaczne :-)
ReplyDeleteNo to już wiem, co dziś zjem na deser, jabłek mam dużo :). Pozdrawiam!
ReplyDeletePyszne i aromatyczne. To lubie :)
ReplyDeleteCudowny pomysł, chociaż w moim przypadku prędzej zrobię w piekarniku :)
ReplyDeleteJabłka i cynamon to nieśmiertelnie doskonałe połączenie :) Takie proste, a tak pyszne. Dziękuję za wspólne pichcenie :)
ReplyDeleteuwielbiam takie proste przepisy na cos pysznego!
ReplyDeletebuziaki ;*,
pieczarkamysia
Świetne, proste i smaczne:)
ReplyDeletepyszna taka szarlotka bez zbędnych kalorii! :)
ReplyDeleteOho, właśnie mi przypomniałaś, że jest coś takiego jak pieczone jabłka! Akurat mam na myśli takie całe z piekarnika, ale pomysł z szaszłykami też mi się podoba - na pewno szybciej "wymiękają" ;)
ReplyDelete