Wednesday, 1 June 2011

Lekko. Losos, szpinak, sos tatarski.

Czasem mam ochote na cos lekkiego, a przy tym cieplego i bardziej interesujacego niz przyslowiowa kanapka z szynka. Po niedzielnym Foodies Festival bylam tak objedzona pysznosciami, ze tzw. "porzadny" obiad nie wchodzil w rachube. Padlo wiec na ten przepis.
Urzekl mnie od pierwszej chwili swoja prostota. I choc od weglowodanow nie stronie, spodobal mi sie fakt, ze tutaj ich nie ma. Jest za to pyszny, delikatny losos i wiosenny szpinak. I jest sos tatarski, tez lekki (ach, niskotluszczowa smietana...), z kaparami i pietruszka. Pysznosci!

Losos ze szpinakiem i sosem tatarskim
Skladniki:
(dla 2 osob; robilam z polowy porcji)
- 1 lyzeczka oleju slonecznikowego albo roslinnego
- 2 filety z lososia
- 250 g szpinaku (dalam tyle, ile mialam, czyli jakies 90 g)
- 2 lyzki niskotluszczowej creme fraiche
- sok z 1/2 cytryny
- 1 lyzeczka kaparow, odsaczonych
- 2 lyzki posiekanej natki pietruszki
- kawalki cytryny, do dekoracji

Na patelni rozgrzac olej, filet z lososia przyprawic z obu stron sola i pieprzem, po czym smazyc przez okolo 4 minuty z kazdej strony, az bedzie zlocisty. Zdjac z patelni, nastepnie wrzucic na nia szpinak, przyprawic (ja dodalam tez 1 maly zabek czosnku, bo czymze jest szpinak bez czosnku?), przykryc i dusic przez 1 minute, az liscie sie skurcza i zmiekna, mieszajac raz lub dwa. Ulozyc szpinak na talerzach, na nim polozyc lososia. Na patelni delikatnie, uwazajac, by sie nie zagotowala, podgrzac smietane z sokiem z cytryny, kaparami i pietruszka, doprawic do smaku. Sosem polac lososia. Podawac udekorowane kawalkami cytryny.


Photobucket

Przepis jest moja pierwsza (i na pewno nie ostatnia) propozycja do akcji Czas na szpinak!

Czas na szpinak!

12 comments:

  1. a ja przypadkiem w lodóweczce mam właśnie świeżego łososia. w takim towarzystwie prezentuje się niezmiernie apetycznie;)

    ReplyDelete
  2. pięknie to wygląda, chociaż nigdy nie wpadłam na to, by podawać łososia z sosem tatarskim - mój błąd, muszę to naprawić :)

    ReplyDelete
  3. Jeszcze tylko ogórek do sosu tatarskiego, i byłoby idealne :) tak jest "tylko" super :)

    ReplyDelete
  4. O proszę...a ja nigdy nie pomyślałabym o dodatku sosu tatarskiego do łososia :) No i ten szpinak :) Pyszny obiadek :)

    ReplyDelete
  5. wspanialy losos... taki obiadek jest pyszny:)

    ReplyDelete
  6. łosoś to jeden z moich ulubionych obiadów, zazwyczaj w formie tarty z łososiem i szpinakiem w kremowym sosie.

    a że bardzo lubię sos tatarski, to ten przepis bardzo przypadł mi do gustu. ;)

    ReplyDelete
  7. uwielbiam duet szpinak - łosoś

    ReplyDelete
  8. Przepadam za takimi daniami, pyszności.

    ReplyDelete
  9. Wygląda to niezwykle apetyczne, bardzo lubię takie dania:)

    ReplyDelete
  10. Nie miałem jeszcze okazji robić takiego dania i muszę przyznać, że zapowiada się bardzo ciekawie. Ja jestem przekonany, że jeśli ktoś spróbuje przygotować łososia według przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/faszerowane-awokado-z-wedzonym-lososiem-truskawkami-i-serem-feta/ to wtedy na pewno będzie bardzo zadowolony. Ja do tej pory nie mogę się nim najeść.

    ReplyDelete