Czasem mam ochote na cos lekkiego, a przy tym cieplego i bardziej interesujacego niz przyslowiowa kanapka z szynka. Po niedzielnym Foodies Festival bylam tak objedzona pysznosciami, ze tzw. "porzadny" obiad nie wchodzil w rachube. Padlo wiec na ten przepis.
Urzekl mnie od pierwszej chwili swoja prostota. I choc od weglowodanow nie stronie, spodobal mi sie fakt, ze tutaj ich nie ma. Jest za to pyszny, delikatny losos i wiosenny szpinak. I jest sos tatarski, tez lekki (ach, niskotluszczowa smietana...), z kaparami i pietruszka. Pysznosci!
Losos ze szpinakiem i sosem tatarskim
Skladniki:
(dla 2 osob; robilam z polowy porcji)
- 1 lyzeczka oleju slonecznikowego albo roslinnego
- 2 filety z lososia
- 250 g szpinaku (dalam tyle, ile mialam, czyli jakies 90 g)
- 2 lyzki niskotluszczowej creme fraiche
- sok z 1/2 cytryny
- 1 lyzeczka kaparow, odsaczonych
- 2 lyzki posiekanej natki pietruszki
- kawalki cytryny, do dekoracji
Na patelni rozgrzac olej, filet z lososia przyprawic z obu stron sola i pieprzem, po czym smazyc przez okolo 4 minuty z kazdej strony, az bedzie zlocisty. Zdjac z patelni, nastepnie wrzucic na nia szpinak, przyprawic (ja dodalam tez 1 maly zabek czosnku, bo czymze jest szpinak bez czosnku?), przykryc i dusic przez 1 minute, az liscie sie skurcza i zmiekna, mieszajac raz lub dwa. Ulozyc szpinak na talerzach, na nim polozyc lososia. Na patelni delikatnie, uwazajac, by sie nie zagotowala, podgrzac smietane z sokiem z cytryny, kaparami i pietruszka, doprawic do smaku. Sosem polac lososia. Podawac udekorowane kawalkami cytryny.
Przepis jest moja pierwsza (i na pewno nie ostatnia) propozycja do akcji Czas na szpinak!
a ja przypadkiem w lodóweczce mam właśnie świeżego łososia. w takim towarzystwie prezentuje się niezmiernie apetycznie;)
ReplyDeletepięknie to wygląda, chociaż nigdy nie wpadłam na to, by podawać łososia z sosem tatarskim - mój błąd, muszę to naprawić :)
ReplyDeleteJeszcze tylko ogórek do sosu tatarskiego, i byłoby idealne :) tak jest "tylko" super :)
ReplyDeleteO proszę...a ja nigdy nie pomyślałabym o dodatku sosu tatarskiego do łososia :) No i ten szpinak :) Pyszny obiadek :)
ReplyDeletewspanialy losos... taki obiadek jest pyszny:)
ReplyDeletełosoś to jeden z moich ulubionych obiadów, zazwyczaj w formie tarty z łososiem i szpinakiem w kremowym sosie.
ReplyDeletea że bardzo lubię sos tatarski, to ten przepis bardzo przypadł mi do gustu. ;)
uwielbiam duet szpinak - łosoś
ReplyDeletePrzepadam za takimi daniami, pyszności.
ReplyDeleteWygląda to niezwykle apetyczne, bardzo lubię takie dania:)
ReplyDeletePyszne jedzonko!
ReplyDeleteWygląda to super. Pozdrawiam.
ReplyDeleteNie miałem jeszcze okazji robić takiego dania i muszę przyznać, że zapowiada się bardzo ciekawie. Ja jestem przekonany, że jeśli ktoś spróbuje przygotować łososia według przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/faszerowane-awokado-z-wedzonym-lososiem-truskawkami-i-serem-feta/ to wtedy na pewno będzie bardzo zadowolony. Ja do tej pory nie mogę się nim najeść.
ReplyDelete