Saturday, 11 June 2011

Oswajanie wieprzowiny. Pieczona poledwica, kuskus i jogurtowy sos.

Nie bardzo wiem, skad sie wziela moja awersja do wieprzowiny. Moze stad, ze pierwsze, co przychodzi mi na mysl, to schabowy z koscia w grubej, nasiaknietej olejem panierce? Moze nasluchalam sie, ze taka niezdrowa, paskudna i w ogole zla?
Okazuje sie jednak, ze wieprzowina moze byc i smaczna, i zdrowa. Wystarczy tylko przyrzadzic ja w odpowiedni sposob. O, taki, na przyklad. Zamiast gory ziemniakow - odrobina kuskusu, zamiast zawiesistego sosu zageszczonego maka - lekki sosik na bazie jogurtu. A mieso? Delikatna, chuda poledwica pachnaca kuminem i imbirem. Slowem: prawdziwa uczta bez poczucia winy.

Pieczona poledwica wieprzowa z kuskusem i imbirowym jogurtem
Skladniki:
(na 6 porcji, robilam z 1/3)
- 2 chude kawalki poledwicy wieprzowej, kazdy wazacy okolo 500 g, oczyszczone z tluszczu
- 2 lyzeczki oliwy z oliwek
- 3 lyzeczki mielonego kuminu
- 1 lyzeczka mielonego cynamonu
- 4 lyzeczki startego swiezego imbiru
- 250 g kuskusu
- 100 g rodzynek (pominelam)
- skorka i sok z 1 cytryny
- maly peczek miety, posiekanej
- 200 g naturalnego chudego jogurtu

Piekarnik rozgrzac do 190 stopni (170 z termoobiegiem). Na suchej patelni podsmazyc poledwice przez 4-5 minut, przewracajac dwa razy, az zrobi sie lekko brazowa. Wymieszac oliwe, 2 lyzeczki kuminu, cynamon, 2 lyzeczki imbiru oraz troche soli i pieprzu, natrzec mieszanina mieso i ulozyc w naczyniu do zapiekania. Piec przez 30-35 minut, az soki wyciekajace z miesa naklutego patyczkiem w najgrubszym miejscu beda przezroczyste.
Wymieszac kuskus z pozostalym kuminem, rodzynjami, sokiem i skorka z cytryny, doprawic i zalac 400 ml wrzacej wody, po czym przykryc i odstawic na 5 minut, by kuskus specznial. Dodac miete, wymieszac.
Pozostaly imbir oraz troche soli i pieprzu wymieszac z jogurtem. Wieprzowine pokroic w grube plastry i podawac z kuskusem i jogurtowym sosem.


Photobucket

14 comments:

  1. kumin odkryłam nie dalej jak tydzień temu i jestem zakochana w tej przyprawie:) a twoje danie prezentuje się świetnie:) pozdrawiam!

    ReplyDelete
  2. Polędwica z wieprzowiny jest najbardziej okej, a Twoja jeszcze bardziej, niż najbardziej.:)

    ReplyDelete
  3. Zapowiada się bardzo smacznie. Ja mam podobne odczucia do wieprzowiny,ale taki kawałek zjadłabym z chęcią:)

    ReplyDelete
  4. Wieprzowina wcale nie jest taka zła pod warunkiem, że nie jada się jej zbyt często. Ja akurat bardzo lubię (i nie mam na myśli tłustych schabowych:))

    ReplyDelete
  5. Polędwiczki wieprzowe lubię pod każdą postacią. W towarzystwie sosu, jaki proponujesz są wprost idealną propozycją na lato :) Pzdr Aniado

    ReplyDelete
  6. wspaniała!
    wygląda przepysznie.

    ReplyDelete
  7. Ja jakoś w ogóle nie jestem za wieprzowiną w każdej postaci, szczególnie jako schabowe - ale jakoś nie podchodzi mi poza słodko-kwaśną.
    Niemniej podoba mi się Twoja propozycja, bo nawet mi nie przypomina wieprzowiny z wyglądu :D

    ReplyDelete
  8. Uwielbiam polędwicę wieprzową. jest bardzo wdzięcznym mięsem o bardzo przystępnej cenie :) I jak widać można różne cuda z niej przygotować :)
    Pozdrawiam!
    http://polkazprzyprawami.blox.pl

    ReplyDelete
  9. A ja tam lubię wieprzowinę, chociaż zbyt często nie jadam. Cudowna

    ReplyDelete
  10. aleeeeeeee wstyd! ja zapomniałam wogóle o polędwicy a ona przecież taka pyszna!

    ReplyDelete
  11. Uwielbiam polędwice, w tym zestawieniu musi być pyszna :-)

    ReplyDelete
  12. No cóż, zapiekanka dobra na wszystko xdd Szybka, łatwa, a jaka smaczna ^^

    pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  13. My też do wieprzowiny podchodzimy często jak pies do jeża, ale polędwiczki są niczego sobie :)

    ReplyDelete