Sunday, 5 June 2011

Urok weekendowych sniadan. Placuszki z ricotty i truskawki.

Lubie byc zajeta. Lubie miec cos do roboty, nawet w weekend. Lubie miec plan.
Ale bywaja takie dni, kiedy caly moj plan moglby sie sprowadzac do trzech prostych slow: nic nie robic. Nigdzie nie pedzic, nigdzie sie nie spieszyc. Nic nie musiec. I dzisiaj jest wlasnie taki dzien.
Leniwy dzien to takze leniwe sniadanie. Takie, ktorego nie trzeba polykac w biegu, popijajac szybka kawa. A wiec Nigella, jej placuszki z ricotty z ksiazki "Forever Summer". I truskawki. Duzo truskawek, ktore mozna zajadac wprost z miseczki nawet, gdy placuszki juz dawno stana sie historia...

Placuszki z ricotty
Skladniki:
(na 25 malych placuszkow; ja robilam z polowy, wyszlo mi 6 wiekszych)
- 250 g serka ricotta
- 125 ml poltlustego mleka
- 2 duze jajka, zoltka oddzielone od bialek
- 100 g maki
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 lyzeczki oleju orzechowego (mozna smazyc na zwyklym, roslinnym)

Ricotte, mleko i zoltka umiescic w misce, wymieszac do polaczenia skladnikow. Dodac make, proszek do pieczenia i sol, wymieszac na gladka mase. Bialka ubic, az zrobia sie lekko pieniste (mozna to zrobic recznie, nie potrzeba miksera) i delikatnie wmieszac w mase. Olej rozgrzac na duzej patelni, klasc na nia czubate lyzki ciasta i smazyc okolo 1 minuty z kazdej strony. Podawac z syropem klonowym i truskawkami.

Photobucket

16 comments:

  1. ja już po śniadaniu, ale może załapię się na podwieczorek??

    ReplyDelete
  2. Idealnie, niedzielne śniadanie :) Ja dziś gotuję dżem z 20 kilo truskawek, wiec na takie placuszki nie znajdę czasu, ale wiele bym dała, żeby Ktoś mi takie usmażył :)

    ReplyDelete
  3. z truskawkami muszą być pyszne (bez pewnie też :D)

    http://niebieskapistacja.blox.pl/

    ReplyDelete
  4. a jamam ricottę:) o jak fajnie...moge je sobie zrobic na kolacyjkę:)

    ReplyDelete
  5. Świetny pomysł na niedzielne leniwe śniadanie... :)

    ReplyDelete
  6. Kocham takie weekendowe leniwe śniadania :D

    ReplyDelete
  7. Kocham ricottę, bo nadaje fantastyczny smak 'zwykłym' potrawom. Takie placuszki na przykład - jadłam ostatnio i były obłędne ;) Idealne na letnie śniadanie!

    ReplyDelete
  8. Mmm, zjadłabym takie śniadanie, oj zjadłabym... Tymczasem zadowoliłam się kanapkami. Ile bym dała za takie placuszki!

    ReplyDelete
  9. ricotta jest niezwykła.
    i poranne śniadania, leniwe weekendowe.
    takie bez pośpiechu. pełne radości.

    ReplyDelete
  10. jeszcze nie próbowałam ricotty... muszę kupić i posmakować ;-) placuszki - mniam! a truskawki - mega mniam!

    ReplyDelete
  11. uwielbiam takie śniadania.
    bez planowania, u mnie też wyjątkowo.
    ;)

    ReplyDelete
  12. wygląda bardzo apetycznie :-)

    ReplyDelete
  13. Mniam. Uwielbiam placuszki wszelakie, takich z ricottą jeszcze nie robiłam. A wyglądają pysznie!

    ReplyDelete
  14. Masz rację, weekendowe śniadania nie mają sobie równych, podobnie jak te placuszki z truskawkami;)
    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  15. pyszniutkie sniadanko:)

    ReplyDelete
  16. oj ja chyba też lubię ciągle mieć zajęcie...jutro wolny dzień i właśnie znalazłam placuszki w sam raz na poranne śniadanko :) brzmi pysznie :)

    ReplyDelete