Friday, 24 June 2011

Prosto, jeszcze prosciej. Risotto z szafranem i pomidorami.

Kiedy pierwszy raz zobaczylam cene szafranu, malo nie padlam na zawal. Kupic, oczywiscie, nie kupilam, choc kusil i necil. Ale nie bylabym soba, gdybym nie sprawdzila na pewnym dobrze znanym serwisie aukcyjnym, czy aby nie mozna kupic taniej. Okazalo sie, ze owszem, mozna. I tak oto nabylam malutkie pudeleczko rdzawych nitek.
Najsmieszniejsze jest to, ze szafran nie wplywa jakos wybitnie na smak potrawy. Ot, nadaje barwy i delikatnego aromatu - ale to wszystko. Podejrzewam, ze jego zaporowa cena wynika nie z jego walorow smakowych, ale z tego, jak bardzo pracochlonna jest jego uprawa: zeby zebrac 1 gram nitek, potrzeba 150 tysiecy kwiatow.
A risotto? Przepis znalazlam tutaj. Jest proste, bardzo smaczne, delikatne i - uwaga! - niskokaloryczne, choc nie sadzilam, ze to w ogole mozliwe. Dalam troche wiecej pomidorow, bo wiadomo, ze dobrych rzeczy nigdy dosc. To jedna z najlzejszych wersji risotto, jakie jadlam. Warto sprobowac!

Risotto z pomidorami i szafranem
Skladniki:
(dla 4 osob, robilam z polowy porcji, nie zmienialam tylko ilosci pomidorow)
- 1/2 lyzeczki nasion kopru wloskiego, rozgniecionych
- 2 pomidory, posiekane
- duza szczypta nitek szafranu, rozgniecionych
- oliwa z oliwek
- 1 mala cebula, drobno posiekana
- 1,5 l goracego bulionu warzywnego
- 275 g ryzu arborio
- 125 ml wytrawnego bialego wina
- 3 lyzki startego parmezanu

Nasiona kopru wloskiego wymieszac z pomidorami. Szafran namoczyc w 1 lyzce goracej wody. Oliwe rozgrzac w duzym, plytkim garnku i smazyc na niej cebule z odrobina soli, az zmieknie. Dodac ryz, wymieszac, smazyc przez okolo 3 minuty, nastepnie wlac szafran, wymieszac, gotowac przez 1 minute. Wlac wino, gotowac, mieszajac, az sie wchlonie. 
Stopniowo, po jednej chochelce, dodawac bulion. Gotowac, mieszajac, az plyn sie wchlonie. Po 10-12 minutach ryz powinien byc gotowy. Dodac pomidory wymieszane z koprem wloskim, gotowac przez okolo 1 minute. Podawac posypane startym parmezanem.


Photobucket

18 comments:

  1. Uwielbiam risotta, do podobnego przymierzam się w ten weekend, zobaczymy czy będzie równie pyszne jak Twoje..

    ReplyDelete
  2. Pyszne risotto!
    Ja bardzo doceniam szafran.Uważam,ze kolor i ten szczególny aromat,jakiego nadaje potrawom to bardzo dużo.
    Pozdrawiam Cię!

    ReplyDelete
  3. Co do niezdrowego jedzenia.. to raczej nie chcę się przekonywać ^^ poza tym ze względu na genetycznie podwyższone enzymy wątrobowe raczej nie mogę.

    Dziękuję bardzo za kciuki :) :*

    ReplyDelete
  4. Ja wiem, ze przy prowadzeniu bloga kusi, aby zrobic risotto bardziej suche - wtedy prezentuje sie ladniej na talerzu i latwiej fotografowac, bo nie rozlewa sie na boki, kazdy lubi takie estetyczne, wymuskane kupki ryzu. Dlatego brawo, wielkie brawo, za zrobienie prawdziwie kremowego risotto. :) Zanurzylabym sie w ten talerz czym predzej! :)

    ReplyDelete
  5. Ja podobnie jak Karolina wytrzeszczyłam oczy na widok takiego wspaniałego, kremowego risotta! Wygląda super, wielkie brawo! :)

    ReplyDelete
  6. Świetne risotto i faktycznie troszkę mniej kaloryczne od tradycyjnego maślanego :) Zaś ze stwierdzeniem, że szafran za bardzo nie wpływa na smak potrawy nie możemy się zgodzić (może to po prostu kwestia jakości tegoż lub innych dodatków w potrawie). Pozdrawiamy serdecznie!

    ReplyDelete
  7. Just-great-food - > Hmmm... Moze po prostu dalam go za malo? A moze nie wyczulam go, bo za slabo znam jego smak?
    Karolina -> masz troche racji, suche risotto lepiej prezentuje sie na talerzu. Ale smakuje zdecydowanie gorzej, wiec suchemu mowie "Nie!" i stawiam na kremowe i papkowate.

    ReplyDelete
  8. zawsze jak patrze na takie dania robię się taka głodna! (:

    ReplyDelete
  9. wygląda pysznie.
    i ja, osoba nie lubiąca ryżu, chętnie bym takie risotto wszamała:)

    ReplyDelete
  10. Maggie i o to najbardziej chodzi - ma smakowac dobrze i byc kremowe. :) Pozdrowienia!

    ReplyDelete
  11. ostatnio robiłam na babski wieczór prawie dokładnie tak samo paelle :) pyszota!

    ReplyDelete
  12. Widzę, że u Ciebie kolejne pyszne danie.. mm..:)
    Ja bym za to zjadła taki obiadek <3

    ReplyDelete
  13. Droga Maggie,

    Właśnie odkryliśmy Twój blog, który bardzo nam się spodobał. Chcielibyśmy zaproponować Ci możliwość publikacji wpisów z Twojego blogu na naszym portalu dla kobiet toteż prosimy o kontakt e-mailowy, żebyśmy mogli przesłać Ci szczegóły naszej oferty.

    Z góry dziękuję,

    Justyna,
    Redakcja Ladiva.pl
    jdomieniecka@kankan-group.com
    http://www.ladiva.pl/

    ReplyDelete
  14. Kuszące ! I jeszcze ten szafran, interesujące :)

    ReplyDelete
  15. Ostatnio zakochałam się w szafranie! Dodaje go do krewetek, zapiekanki ziemniaczanej itd:) Dlatego pewnie twoje risotto by mnie zachwyciło, pozdrawiam;)

    ReplyDelete
  16. ale ładny kolorek! a dodatek pomidorów jeszcze bardziej go podkreśla:)

    ReplyDelete
  17. No to już wiem, co będę miała niedługo na obiad :)

    ReplyDelete