Wednesday, 22 June 2011

Zaskakujaco dobre polaczenie. Kapusta, boczek, feta.

Po wczorajszych tacos zostalo mi troche kapusty, a ze nie bardzo mialam pomysl na jej wykorzystanie, postanowilam poszukac pomocy na Mikserze. Nieoceniona Eve podeslala mi dokladnie to, czego potrzebowalam: przepis na salatke, ktora nie dosc, ze zawiera czerwona kapuste, to jeszcze ma w swoim skladzie boczek. Czyli: nadaje sie do Baru Salatkowego u Peli, ktorego czternasta (!) edycje sponsoruje literka B.
Tak wiec, bez dalszych wstepow...

Salatka z boczkiem i czerwona kapusta
Skladniki:
- 1/2 glowki czerwonej kapusty, poszatkowanej
- 2 lyzki masla
- 200 g sera feta
- 8 plastrow boczku
- sok z cytryny
- 2 lyzki oliwy
- 2 lyzki pestek slonecznika
- szczytpa cukru
- sol i pieprz, do smaku

Na patelni roztopic maslo i podsmazyc na nim poszatkowana kapuste, az zmieknie, doprawic szczypta cukru, sola i pieprzem, przelozyc do miski albo na polmisek, posypac pokruszona feta. Boczek usmazyc na chrupiaco i dodac do kapusty. Calosc skropic sokiem z cytryny i oliwa, posypac pestkami slonecznika.


Photobucket

Przepis dodaje do Baru Salatkowego u Peli.


11 comments:

  1. Maggie, super! Tak myślałam, że ta wersja z boczkiem Cię skusi :D No ja właśnie swoją buraczaną jutro wrzucę jako propozycję do Peli :)
    Miłego wieczorku!

    ReplyDelete
  2. Jak zwykle na Mikserze można znaleźć pomocną dłoń ;)

    ReplyDelete
  3. Prezentuje się świetnie, lubię czerwoną kapustę w różnych wersjach - a ta musi być pyszna! :)

    ReplyDelete
  4. No rzeczywiscie zaskakujace nieco - nie wiem czy ci wierzyc czy sie przekonac samemu czyli empirycznie (zna sie pare przymiotnikow...). :D

    ReplyDelete
  5. Oryginalna sałatka, bardzo lubimy czerwoną kapustę :)

    ReplyDelete
  6. powiem tyle:pysznosći ...jak dla mnie idealne połaczenie:) pozdrawiam jolanta szyndlarewicz

    ReplyDelete
  7. Ciekawe zestawienie składników, koniecznie muszę ją zrobić bo wygląda bardzo smakowicie:)

    ReplyDelete
  8. Ciekawe i oryginalne połączenie.
    Ja mam uraz do czerwonej kapusty,chociaż inne rodzaje uwielbiam, ale staram się go przełamać.:)

    ReplyDelete
  9. na śląsku też je się podobne połączenie kapusta czerwona, boczek, ocet, cebula i przyprawy :) kocham taką kapuche , więc Twoja napewno by mnie uwiodła!

    ReplyDelete