Tuesday, 14 June 2011

Powrot do "Kuchni". Wolowina barbecue.

W niedziele odwiedzila mnie siostra z rodzina. Spedzilismy troche czasu przy stole, rozmawiajac i zajadajac sie kurczakiem z greckim sosem ziolowym, ktorego nie sfotografowalam, bo glupio mi bylo latac z aparatem wokol jedzenia przy gosciach. Byla tez rolada smietankowo-truskawkowa z przepisu Dorotus. Takze i ona nie doczekala sie zdjec.
Szukajac pomyslu na niedzielnego kurczaka, trafilam w "Kitchen. Recipes from the Heart of the Home" Nigelli Lawson na przepis na mielona wolowine barbecue. Przypadl mi do gustu, a ze mialam jeszcze troche mielonego miesa, postanowilam go wyprobowac. Efekt? Niezly, choc nastepnym razem pomine cukier. Wiem, ze to wlasnie dzieki niemu mieso ma lekko slodkawy smak, przypominajacy nieco sos barbecue w buteleczkach, ale wydaje mi sie, ze bez tego dodatku danie byloby bardziej wyraziste. Warto pokombinowac z przyprawami, bo przeciez sa gusta i gusciki. Nigella radzi podawac mieso z chipsami tortilla z dodatkiem roztopionego sera (tak bylo u mnie) albo jeszcze prosciej, w duzej, miekkiej bulce.

Mielona wolowina barbecue
Skladniki:
(dla 4-8 osob, w zaleznosci od apetytu; ja robilam z polowy)
- 1 seler naciowy, pokrojony w kawalki
- 3 zabki czosnku, obrane
- 2 cebule, obrane i przepolowione
- 150 g wedzonego bekonu (z widocznym przerostem tluszczowym)
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kawalki
- 2 lyzki oleju roslinnego
- 1 lyzka ciemnego brazowego cukru
- szczypta mielonych gozdzikow
- 1/2 lyzeczki mielonego ziela angielskiego
- 500 g mielonej wolowiny
Na sos:
- 400 g posiekanych pomidorow z puszki plus pelna puszka wody
- 3 lyzki sosu Worcestershire
- 3 lyzki burbonu (nie mialam, wiec pominelam)
- 2 lyzki ciemnego brazowego cukru
- 2 lyzki koncentratu pomidorowego
Jako dodatek:
- miekkie biale bulki albo 400 g niesolonych chipsow tortilla i 175 g startego sera Cheddar lub Red Leicester

Seler, czosnek, cebule, marchewke i bekon umiescic w malakserze i rozdrobnic na pomaranczowa papke. Na patelni z pokrywka rozgrzac olej i podsmazyc rozdrobnione skladniki na malym ogniu przez 15 minut, mieszajac co jakis czas. W miedzyczasie w dzbanku wymieszac wszystkie skladniki na sos.
Do warzywnej papki na patelni dodac cukier, gozdziki i ziele angielskie oraz wolowine. Smazyc, mieszajac, az mieso nabierze lekko brazowej barwy. Wlac sos, wymieszac i smazyc pod przykryciem na malym ogniu przez 25 minut.
Do wersji z chipsami: rozgrzac piekarnik do 200 stopni, wysypac chipsy na wylozona folia aluminiowa blache i posypac startym serem. Zapiekac przez 5-10 minut, az ser sie rozpusci.

Sos mozna przygotowac na 2 dni przed podaniem (wystarczy przelozyc go do miski, przykryc folia i wstawic do lodowki tak szybko, jak to mozliwe); mozna tez zamrozic w szczelnym pojemniku - bedzie sie nadawal do spozycia przez 3 miesiace, potem wystarczy rozmrozic go w lodowce przez noc i podgrzac w garnku.


Photobucket

6 comments:

  1. Podoba mi się bardzo. Szczególnie z cukrem, a czy zasmakuje to inna bajka.
    Lubię przepisy Nigelli, proste i smaczne. Może uda mi się przywieźć z domu Nigellę ekspresowo...

    ReplyDelete
  2. Chętnie wprosilibyśmy się do Ciebie na obiad ;) I też głupio nam focić jedzenie przy gościach :P Pzdr

    ReplyDelete
  3. Ciekawy przepis, szczególnie na sos barbecue:) Ja również miewam problemy z robieniem zdjęć potrawom, gdy ktoś czeka na rozpoczęcie konsumpcji i mi przeszkadza niecierpliwiąc się.

    ReplyDelete
  4. wygląda bardzo smakowicie:) ....ja nie znam smaku ani sosu worcestershire, ano barbecue a więc miałabym opkazję je poznać zajadając taką pyszną miseczkę:) pozdrawiam ciepło Jolanta szyndlarewicz

    ReplyDelete
  5. Ty zawsze wynajdziesz coś pysznego. zapisuję do koniecznego uskutecznienia w kuchni w czasie najbliższym;)

    ReplyDelete
  6. ciekawy pomysł, taka wołowina musi być bardzo aromatyczna
    http://niebieskapistacja.blox.pl/

    ReplyDelete