Thursday, 23 June 2011

Szybka i pozywna zupa. Minestrone w kilka minut.

Masz 10 minut, troche pomidorow w puszce, mrozone warzywa i makaron spaghetti? No to masz zupe. Nie byle jaka, bo lekka, zdrowa i jednoczesnie sycaca. Przepis jest banalnie prosty, lista skladnikow krotka, a czas przygotowania porownywalny do tego, jaki zajmie zrobienie porzadnej kanapki.

Minestrone w kilka minut
Skladniki:
(dla 4 osob)
- 1 l goracego bulionu warzywnego
- 400 g posiekanych pomidorow w puszce
- 100 g makaronu spaghetti, polamanego na krotkie kawalki
- 350 g mrozonej mieszanki warzywnej
- 4 lyzki pesto
- odrobina oliwy z oliwek (pominelam)
- troche grubo startego parmezanu

Bulion i pomidory zagotowac, dodac makaron i gotowac na malym ogniu okolo 6 minut, az makaron bedzie gotowy, dodajac na ostatnie 2 minuty mrozone warzywa. Ponownie doprowadzic do wrzenia i gotowac okolo 2 minut, az warzywa zmiekna. Podawac z odrobina oliwy z oliwek, lyzka pesto i odrobina parmezanu.


Photobucket


A ze przepis wybitnie szybki, dodaje do ekspresowej akcji Kartoflanej.


Ekspresowo w kuchni

16 comments:

  1. iście ekspresowa zupka;) chętnie widziałabym ją na moim stole

    ReplyDelete
  2. Najbardziej podoba mi się w tej zupie to, że jej składniki zawsze mam pod ręką. Ekspresowy ratunek na atak małego głoda :D

    ReplyDelete
  3. Uwielbiam takie zupki. Pyszności !

    ReplyDelete
  4. Lubimy minestrone, ale nam zawsze schodzi dłużej, bo najpierw gotujemy bulion warzywny, pzdr!

    ReplyDelete
  5. Jeśli ma się ugotowany bulion warzywny to przepis na zupę ekspresowy - super :)

    ReplyDelete
  6. Pyszna zupka, mniam,mniam :)

    ReplyDelete
  7. skoro szybki, to dla mnie to na pewno pozytywny przepis:) w upały nie chce się stać nad garami w gorącej kuchni:)

    ReplyDelete
  8. Takiej zupy to ja jeszcze nie jadłam, ale słysząłam o niej dużo dobrego:) pieknie prezentuje sie Twoja wersja, pozdrawiam Jolanta szyndlarewicz

    ReplyDelete
  9. Fakt, gotowanie bulionu moze troche zajac. Zdarza mi sie mrozic bulion "na potem", ale jesli akurat nie mam, korzystam z ulatwien (kostek nie lubie, ale zdarza mi sie uzywac takich jednorazowych, galaretowatych "cusiow" pewnej firmy na K).

    ReplyDelete
  10. jak nie przepadam za zupami, tak Twoją chętnie bym spałaszowała :)

    ReplyDelete
  11. Droga Maggie, Twoja zupa wygląda wręcz zjawiskowo <3 Jestem pewna, że jest przepyszna.. i to połączenie prawie-pomidorówki z zielonym groszkiem.. mmm..<3

    Co do bananów to tak, koniecznie musisz spróbować :) Plasterki na owsiance to zupełnie coś innego, rozmiażdżony w środku nadaje takiej.. kremowości i słodyczy.. trochę jak owsianka budyniowa <3 W sumie każdy lubi coś innego, ale jak dla mnie z bananem to absolutny hit i prawie nigdy nie robię owsianki bez niego ;)

    Pozdrawiam <3

    ReplyDelete
  12. no wyszła wspaniale :) uwielbiam wszystkie zupy pomidorowe, różne, a tradycyjna staje się nudna... dlatego cieszę się, że dzielisz się z nami nową propozycją :)

    ReplyDelete
  13. Powiem krótko - kocham minestrone - jedna z moich ulubionych zup. Trafiłaś w sedno :-)

    ReplyDelete
  14. Zaczyna się czas minestrone... Szybka wersja bardzo mi pasuje :)

    ReplyDelete
  15. Jeszcze nie jadłam tej zupy. Wiele słyszałam o niej dobrego. Bardzo ciekawy przepis. Pozdrawiam gorąco :)

    ReplyDelete