Thursday 13 January 2011

Rybka lubi... makaron?

Do niedawna polaczenie makaronu z ryba wydawalo mi sie co najmniej dziwne. Ser, pomidory, mielona wolowina - owszem, ale ryba? Nie miescilo mi sie to w glowie. Potem sprobowalam troche innej wersji popularnego spaghetti carbonara. I zmienilam zdanie.
Dzisiejszy makaron z rybka jest troche inny. Przepis znalazlam tutaj (tak, moja wielka milosc do BBC Good Food nadal trwa). Wykorzystalam pysznego, zdrowego tunczyka w puszce - w wersji oryginalnej byl w oleju, ja mialam suchego i sprawdzil sie rownie dobrze. Z ziol, kaparow, soku z cytryny i czosnku zmiksowalam intensywny w smaku zielony sos, ktory, jak sie okazalo, swietnie podkreslal smak tunczyka. Szybko, prosto, smacznie.

Makaron z tunczykiem i zielona salsa
Skladniki:
(na 2 osoby)
- 200 g dobrej jakosci tunczyka w oleju
- 250 g krotkiego makaronu (u mnie penne; dalam 180 g i w zupelnosci wystarczylo)
- maly peczek grubo posiekanej pietruszki
- maly peczek grubo posiekanej bazylii
- 1 lyzka odsaczonych i oplukanych kaparow
- 1 rozgnieciony zabek czosnku
- 1 lyzeczka musztardy Dijon
- 2 fileciki anchovies (pominelam, bo akurat nie mialam)
- sok i skorka z 1 cytryny

Makaron ugotowac wedlug instrukcji na opakowaniu. Tunczyka odsaczyc z oleju, zachowujac go na pozniej, i rozdrobnic widelcem do miski. Ziola, kapary, czosnek, musztarde, anchovies, sok z cytryny i polowe skorki wrzucic do malaksera, dodac 3 lyzki oleju z tunczyka (jesli bedzie za malo, mozna zastapic oliwa z oliwek) i wymieszac na paste o teksturze pesto. Zmieszac ja z tunczykiem, a potem dodac do ugotowanego makaronu.

7 comments:

  1. Ja zazwyczaj do tunczyka z makaronem robie sos z pomidorów, ale Twój zielony bardzo mi sie podoba, muszę koniecznie wypróbować:)

    ReplyDelete
  2. Kochana, toż to połączenie - tuńczyk z puszki i makaron, to klasyka! Znane i lubiane. Skoro juz się przekonaląś do puszkowego tuńczyka, spróbuj teraz z rybami przyżądzanymi na parze, które się serwuje na makronie lub na ciekawych salątkach bardziej warzywnych, czy warzywno - owocowych lub łączonych ze strączkowymi. Pozdrawiam. Kinga

    ReplyDelete
  3. Maggie, pyszności tu u Ciebie. Na taki makaron to ja w ciemno się piszę.
    Kombinuję nad teleportem, ale łatwo nie jest ;) jeszcze nie produkują niestety :((

    pozdrawiam ciepło!

    ReplyDelete
  4. Też robiłam kiedyś z tej strony pastę z tuńczykiem - i wyszła boska, od tamtej pory regularnie ją powtarzam ;-)

    ReplyDelete
  5. Pasta z tuńczykiem to jest to! U mnie dziś w nieco innej wersji :) ale Twoje zielone wydanie musi być równie smaczne :)

    ReplyDelete