Brzydka, szarobrunatna, nawet wesola zielen groszku niewiele jej pomaga. Ale pod pozorna brzydota kryje sie rozgrzewajaca kombinacja smakow: kurczak, marchewka, cebula i tymianek, doprawione odrobina greckiego jogurtu z czosnkiem, stanowia idealny posilek na zimowy wieczor. Dla tych, ktorzy - tak jak ja - maja alergie na marnowanie jedzenia, to swietny sposob na wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka. Idealnym akompaniamentem do zupy bedzie chrupiaca bagietka albo pszenna bulka ze zlocista skorka.
Zupa z pieczonego kurczaka
Skladniki:
(na 4 porcje)
- 1 lyzka oliwy z oliwek
- 2 drobno posiekane cebule
- 3 sredniej wielkosci marchewki, pokrojone w kostke
- 1 lyzka posiekanego tymianku (dalam suszony)
- 1,4 l bulionu z kurczaka
- 300 g miesa z pieczonego kurczaka bez skory
- 200 g mrozonego groszku
- 3 lyzki jogurtu greckiego
- 1 zabek czosnku
- odrobina soku z cytryny
Oliwe rozgrzac w garnku, dodac marchewke, cebule i tymianek, smazyc na malym ogniu przez 15 minut, pilnujac, by sie nie przypalily. Wlac bulion, doprowadzic do wrzenia, po czym przykryc i gotowac na malym ogniu przez 10 minut. Dodac kurczaka, odlac polowe zupy i zmiksowac za pomoca blendera, po czym wlac z powrotem do garnka i dodac groszek. Gotowac przez okolo 5 minut. Przelac do misek. Jogurt, czosnek i sok z cytryny wymieszac, dodac po lyzce do kazdej miski. Najlepiej smakuje w towarzystwie chleba, ale sama w sobie jest wystarczajaco sycaca i pozywna.
Zupke dodaje do brzydkiej akcji.
Maggie, ale szalejesz! Chętnie bym taką miseczkę zjadła, to nic że pora już nie odpowiednia.
ReplyDeleteMimo szaroburego koloru chętnie bym spróbowała takiej zupy.
ReplyDeleteE tam ,brzydkie rzeczy są najlepsze!Ważne, że smakuje i syci! Pozdrawiam:)
ReplyDeletedzieki, a wlasnie sie zastanawialam co zrobic z resztka pieczonych udek z kurczaka, ktorych nie zjedlismy wczoraj na kolacje - bomba!!! Dzieki!!! Milego dzionka...
ReplyDeleteMiss, nie miss - pomysł świetny i na pewno smakowity!
ReplyDeleteMaggie przecież liczy się wnętrze ;)
ReplyDeletebardzo fajny przepis na zupke:)
ReplyDeleteświetny pomysł na wykorzystanie mięska!
ReplyDeletenie wygląda wcale na brzydką, powiem więcej, wygląda całkiem apetycznie!
ReplyDelete