Wednesday 19 January 2011

Miss swiata to to nie jest.

Brzydka, szarobrunatna, nawet wesola zielen groszku niewiele jej pomaga. Ale pod pozorna brzydota kryje sie rozgrzewajaca kombinacja smakow: kurczak, marchewka, cebula i tymianek, doprawione odrobina greckiego jogurtu z czosnkiem, stanowia idealny posilek na zimowy wieczor. Dla tych, ktorzy - tak jak ja - maja alergie na marnowanie jedzenia, to swietny sposob na wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka. Idealnym akompaniamentem do zupy bedzie chrupiaca bagietka albo pszenna bulka ze zlocista skorka.

Zupa z pieczonego kurczaka
Skladniki:
(na 4 porcje)
- 1 lyzka oliwy z oliwek
- 2 drobno posiekane cebule
- 3 sredniej wielkosci marchewki, pokrojone w kostke
- 1 lyzka posiekanego tymianku (dalam suszony)
- 1,4 l bulionu z kurczaka
- 300 g miesa z pieczonego kurczaka bez skory
- 200 g mrozonego groszku
- 3 lyzki jogurtu greckiego
- 1 zabek czosnku
- odrobina soku z cytryny

Oliwe rozgrzac w garnku, dodac marchewke, cebule i tymianek, smazyc na malym ogniu przez 15 minut, pilnujac, by sie nie przypalily. Wlac bulion, doprowadzic do wrzenia, po czym przykryc i gotowac na malym ogniu przez 10 minut. Dodac kurczaka, odlac polowe zupy i zmiksowac za pomoca blendera, po czym wlac z powrotem do garnka i dodac groszek. Gotowac przez okolo 5 minut. Przelac do misek. Jogurt, czosnek i sok z cytryny wymieszac, dodac po lyzce do kazdej miski. Najlepiej smakuje w towarzystwie chleba, ale sama w sobie jest wystarczajaco sycaca i pozywna.


Zupke dodaje do brzydkiej akcji.

9 comments:

  1. Maggie, ale szalejesz! Chętnie bym taką miseczkę zjadła, to nic że pora już nie odpowiednia.

    ReplyDelete
  2. Mimo szaroburego koloru chętnie bym spróbowała takiej zupy.

    ReplyDelete
  3. E tam ,brzydkie rzeczy są najlepsze!Ważne, że smakuje i syci! Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  4. dzieki, a wlasnie sie zastanawialam co zrobic z resztka pieczonych udek z kurczaka, ktorych nie zjedlismy wczoraj na kolacje - bomba!!! Dzieki!!! Milego dzionka...

    ReplyDelete
  5. Miss, nie miss - pomysł świetny i na pewno smakowity!

    ReplyDelete
  6. Maggie przecież liczy się wnętrze ;)

    ReplyDelete
  7. bardzo fajny przepis na zupke:)

    ReplyDelete
  8. świetny pomysł na wykorzystanie mięska!

    ReplyDelete
  9. nie wygląda wcale na brzydką, powiem więcej, wygląda całkiem apetycznie!

    ReplyDelete