Co zrobic, kiedy chleb jeszcze nie zdazyl wyrosnac, platki sniadaniowe sie skonczyly, a owsianka wyjatkowo nie kusi? Mozna zrobic cynamonowe slimaczki. Moje sa z gatunku tych "awaryjnych", bo wykorzystuja gotowe ciasto francuskie. Co jeszcze? Cukier i cynamon. I to wszystko.
Efekt? Cudowny, maslano-korzenny aromat unoszacy sie w domu podczas pieczenia, oraz buleczki, ktore znikaja chyba jeszcze szybciej, niz sie pieka.
Cynamonowe slimaczki
Skladniki:
(na 8 sztuk)
- 375 g ciasta francuskiego (domowego albo gotowego)
-100 g cukru
- 2 lyzki cynamonu
Ciasto dosc cienko rozwalkowac tak, by mialo ksztalt prostokatu. Cukier i cynamon wymieszac, posypac dokladnie ciasto, docisnac mieszanine walkiem, by lepiej sie trzymala. Przewrocic ciasto i powtorzyc operacje z drugiej strony. Zwinac w rolade, owinac folia spozywcza i wlozyc do lodowki na 10-15 minut. W tym czasie rozgrzac piekarnik do 220 stopni. Kiedy bedzie gotowy, wyjac ciasto z lodowki i pokroic w plastry o grubosci mniej wiecej 1 cm. Ukladac plasko na wylozonej papierem blasze, zostawiajac sporo miejsca (bardzo rosna). Piec okolo 20 minut. Najlepiej smakuja cieple, popijane mlekiem.
rewelacja! z ciastem francuskim bardzo mi się spodobały :)
ReplyDeletecynamonowe. francuskie. i na dodatek tak urocze.
ReplyDeleteśniadanie wprost królewskie!
O, tak, też takie lubię! :)
ReplyDeletebardzo lubię :)
ReplyDeleteJednak ślimaczki, a nie palmiery? ja po weekendzie upiekę sobie parę palmierów, a może i przy okazji Twoje ślimaki :) wyglądają wspaniale
ReplyDeleteTakie pyszne i szybkie! śniadanie to jest coś.. Mógłbym je jeść codziennie..
ReplyDeleteShinju, w polowie zwijania zorientowalam sie, ze mialy byc palmiery - ale bylo juz za pozno ;) Kilka malych palmierow zrobilam wczoraj, ale znikly, zanim zdazylam je sfotografowac.
ReplyDeleteRozkoszne! Uwielbiam tego typu awaryjne śniadania. Szczególnie, jeśli mają w sobie mnóstwo cynamonu. :)
ReplyDeletePozdrawiam!
Mniaaam, jak ja patrzę na bułki cynamonowe to od razu mi ślinka cieknie ;>
ReplyDeleteSniadanie idealne :)
ReplyDeleteMiłego i smakowiyego weekendu :)
Proste i przepyszne. Mam w domu ciasto francuskie i chyba przekonałas mnie tymi cynamonowymi ślimaczkami. Zrobie! Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
ReplyDeleteładne, bardzo lubię sobie rozwijać powoli zjadając takie ślimaczki :)
ReplyDelete